• DOLAR 34.285
  • EURO 37.645
  • ALTIN 2882.191
  • ...
Sonbaharda sağlığınızı koruyun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Yaz aylarının ve uzun bir tatil döneminin geride kaldığı şu günlerde, sonbaharı sağlıklı geçirebilmek ve kışa hazırlanmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen (Dyt) Ceren Aktaş, kışa sağlıklı ve dinç bir şekilde hazırlanmak için mevsim geçişlerinde fazla kilolardan kurtulmak, bahar yorgunluğunun olumsuz etkilerinden koruduğunu vurguladı.

Kışa girerken yapılan en büyük yanlışlardan birinin de, kilo alan bireylerin öğün atlama veya tam gün aç kalma gibi yöntemlere başvurması olduğunu söyleyen Aktaş, "Bu tür yanlış uygulamalar metabolizmayı olumsuz etkiler. Vücut kıtlık sendromuna girerek aldığı her besini yağ olarak depolar. Bu nedenle kışa girerken yazın alınan kilolardan kurtulmak için öncelikle öğün atlamadan 2 - 2,5 saatlik aralıklarla beslenmek gerekir." dedi.

Mevsim geçişlerinde su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Aktaş, "Sonbahar döneminde ve kışa girerken terleme nispeten azaldığı için direkt olarak bu durumdan sıvı alımı da nasibini almakta ve bu durum uzun vadede halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi durumlara yol açmaktadır. Bu iki mevsimsel geçiş döneminde de günde 2-2,5 litre su ihmal etmeden tüketilmelidir." şeklinde konuştu.

Mevsimsel geçiş dönemlerinde hastalıklardan korunmak ve savunma mekanizmalarını güçlendirmek için bol miktarda vitamin alınması gerektiğini söyleyen Aktaş, "Vitamin içeriği bulunan bol miktarda sebze ve yeterli miktarlarda meyve eklenilmelidir. Ayrıca beslenmede kuru baklagiller, kepekli tahıllar, esmer ekmek, kepekli makarna, bulgur gibi lifli besinlere de yer vermelidir. Lifli besinlerin tüketimi kabızlık sorununa da engel olacaktır.

Havaların soğumaya başlaması ile fiziksel aktivite azalmaktadır. Hava yağmurlu olsa da yağmurdan koruyucu önlemler alarak uzun mesafeli yürüyüşler yapılabilir. Ne kadar çok hareket edilirse, o kadar çok kalori yakılır. Asansör yerine merdiven kullanmak, bahçe işleriyle uğraşmak ya da evi temizlemek fazladan kalori harcatan aktivitelere örnek olarak gösterilebilir. Bu tip değişikliklerle günlük ortalama en az 100 kalori yakılabilir." dedi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir