• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Baklagil ekim alanları artırılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, beslenmedeki öneminin yanı sıra toprağın biyolojik ve fiziksel yapısının iyileştirilmesine sağladığı katkı da dikkate alındığında, ülkemizde baklagillerin ekim alanlarının artırılması gerektiğini bildirdi.

 

Bayraktar yaptığı açıklamada, yağ oranı düşük, karbonhidrat oranı yüksek ve besleyici olan, beslenmede bitkisel proteinin ana kaynağını oluşturan kuru baklagillerin insanlar için protein kaynağı olduğunu, bu açıdan ülkemizde baklagillerin ekim alanlarının artırılması için bazı tedbirlerin alınmasını istedi.

 

Baklagil üretiminde Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz önde
Dünyada üretimi gerçekleştirilen baklagiller arasında fasulyenin ilk sırada yer aldığını, bu ürünü nohut, bezelye ve mercimeğin izlediğini belirten Bayraktar, "Ülkemizde, baklagiller içinde en fazla nohut üretimi yapılmaktadır. Bu ürünü mercimek ve fasulye takip etmektedir. Türkiye'de baklagil üretimi, ülke geneline yayılmış olmakla beraber, en fazla Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde yapılıyor."

 

Türkiye nohutta üçüncü, mercimekte dördüncü sırada
Bayraktar, açıklamasının devamında, "Ülkemizde üretim payı en fazla olan fasulye, nohut ve mercimek üretiminin dünyadaki durumu incelendiğinde, fasulye üretiminde Myanmar'ın, nohut üretiminde Hindistan'ın, mercimek üretiminde ise Kanada'nın ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Türkiye dünya nohut üretiminde üçüncü, mercimek üretiminde ise dördüncü sırada yer almaktadır." dedi.

 

Alınması gereken tedbirler
Bayraktar, baklagil ekim alanlarının arttırılması ve üreticilerin baklagil üretimine yönelmesi için alınması gereken tedbirleri sıralarken,"Üretici, ekim zamanında hangi ürünü ekeceği kararını, kolay pazar imkanı olan ürün ve elde edeceği gelire göre vermektedir. Bu amaçla öncelikle baklagil ekimi, fiyat açısından cazip hale getirilmelidir. Üretici ürettiği ürünün elinde kalmayacağını veya maliyetinin altında pazarlamayacağını bilmelidir.

 

Dünya piyasalarında fiyat düşüşlerinin yaşandığı veya ürün arzının fazla olduğu aylarda geçmiş yıllarda olduğu gibi fiyat düşüşlerini önleyecek, devlet adına alım yapan bir müdahale kurumu oluşturulmalıdır.

 

2008 yılında baklagiller için başlatılan prim desteği ödenmesi, üreticilerin tekrar üretime dönmelerinde etkili olmuştur. Destek ilk yıl ekim alanlarının artmasında etkili oldu. 2014 yılında üreticilerin baklagil ekimine yönlendirilmesi için kilograma verilen 10 kuruşluk destek artırılmalıdır." önerilerinde bulundu. (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir