Tarihte bugün: 9 Mayıs
9 Mayıs’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;
1157: Sultan Sencer vefat etti. Bunun üzerine iyice zayıflamış bulunan, tarihte birçok ilki başaran ve kendine has bir yapısı olan Büyük Selçuklu Devleti yıkıldı.
1258: Selçukluların dağıldığı ve Anadolu topraklarının otoritesiz kaldığı bir ortamda Anadolu’yu merkez edinerek dünyanın en büyük imparatorluklarından birinin temelini atacak olan Osman Gazi doğdu.
1921: Kurtuluş Savaşı’nda fedakârca mücadelesi ve başarıları ile önce ‘vatan kahramanı’ ilan edilen, daha sonra ise Mustafa Kemal’e ters düşmesi ile Ankara Cephesi tarafından ‘vatan haini’ ilan edilen Çerkez Ethem idama mahkûm edildi.
1935: Cumhuriyet Halk Fırkası Dördüncü Büyük Kurultayı toplandı. Kurultay’da Arapça kökenli olan “fırka” sözcüğü yerine, İngilizce kökenli “parti” sözcüğü kabul edildi. Altı ok daha ayrıntılı şekilde ele alındı. “Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir” denilerek, Kemalizm ilk kez resmi olarak tanımlandı. Böylelikle Marksizm ve Leninizm’den sonra şahsi bir görüş daha resmi ideoloji yapılıp dayatılmış oldu.
1936: Benito Mussolini, İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti.
1955: Savaşta mağlup olan Almanya, doğu ve batı diye ikiye ayrıldıktan sonra NATO’ya katıldı.
1988: Mardin’in Nusaybin ilçesi Taşköyü’nün Behmenin mezrasını basan PKK, bir aileden 8’i çocuk, 2’si kadın 11 kişiyi katletti, 2 çocuk da ağır yaralandı.
1996: TEDAŞ’tan sonra TOFAŞ olayından dolayı Çiller hakkında Meclis Soruşturması açılması önergesi 376 oyla kabul edildi.
1997: Almanya’da ‘Anadolu Hilafet Devleti’ adında kurulan hareketin Berlin temsilcisi olduğu iddia edilen Yusuf Sofu, evinde silahla öldürüldü.
2001: Gana'nın başkenti Akra'da oynanan bir futbol maçında çıkan izdihamda, 130 kişi öldü.
2004: Rusya yanlısı Çeçen lider Ahmed Kadirov, Grozni'de 7 kişinin öldüğü bir saldırıda hayatını kaybetti. Saldırıyı Çeçen liderlerden Şamil Basayev üstlendi.
2012: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda “Haberal Teklifi” olarak bilinen, tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret etmelerine olanak sağlayan kanun”u onayladı. Söz konusu yasa uygulamada çifte standartları da beraberinde getirdi…
2013: Dünya Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Yusuf El-Karadavi başkanlığındaki Müslüman âlimler heyeti Gazze’ye gitti. Gazze’yi en son 1958 yılında ziyaret ettiğini belirten Karadavi, “Filistin’in her karış toprağının özgürleşmesi için çalışacağımıza söz veriyoruz” dedi.
2014: PKK’nın kaçırdığı 14 yaşındaki Sinan Böçkün, ailesinin ısrarı sonucu serbest bırakılınca diğer aileler de çocukları için eylem başlattı.
2015: Tacikistan’da kamusal alanda başörtü ve sakal yasağından sonra, çocuklara Arapça isim konulması da yasaklandı. Devlet Başkanı İmamali Rahman, çocuklara Arapça isim verilmesinin yasaklanmasını öngören bir kanun hazırlanması için talimat verdi.
2015: Şehid Hüseyin Yeşilmen’in şehadetinden 23 yıl sonra, şehidin o dönemi anlatan görüntüleri ortaya çıktı. Şehid Hüseyin’in anlattıkları, dönemin Müslümanlarının yaşadığı zulüm ve baskıları göstermesi açısından önemli bir tarihi vesika görevi görmektedir.