Avrasya Maratonu`nun adı değişti
Bu yıl 35. kez düzenlenecek Avrasya Maratonu`nun ismi Vodafone İstanbul Maratonu olarak değişti.
Bu yıl 35`inci kez gerçekleştirilecek olan ve adı Avrasya Maratonu`ndan Vodafone İstanbul Maratonu`na çevrilen organizasyonun tanıtım toplantısı yapıldı.
Vodefone Avrasya Maratonu adıyla geçtiğimiz yıl 34`üncü kez düzenledikleri yarışta isim değişikliğine gidildiğini aktaran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Adıyla hep İstanbul akla gelsin diye, bu yıl 35. kez düzenlenecek olan organizasyonun ismini Vodafone İstanbul Maratonu olarak değiştirdik. İstanbul Maratonu artık dünyada bir gündem oluşturacak, yakından takip edilecek. Dünyanın en saygın, en iyi takip edilen, başarılı atletlerin yanı sıra dünyada meraklılarının da izlemek için geleceği önemli bir etkinlik olacak" ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin bu organizasyona önemli fedakarlıklarda bulunduğunu aktaran Kadir Topbaş, şunları söyledi:
"Seçkin sporcular gelsin diye ödülleri yükselttik. Türk sporcularımızı teşvik etmek için ayrı bir ödül sistemi uyguladık. Bu tip organizasyonlar, kent ekonomilerine önemli katkılar sunmakta. Şehir yönetimleri, bu tip organizasyonların getirilerini de değerlendirmektedirler. Nüfus olarak Avrupa`nın 23 ülkesinden büyük bir kentte yaşıyoruz ve şehrimizin 8500 yıllık mazisi var. Şehrimizin hak ettiği nokta çok daha farklıdır. Vodafone Avrasya Maratonu`nda 17 Kasım Pazar günü birlikte olacağız."
İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE TEPKİ
Türkiye atletizminin duayen isimlerinden olan Selahattin Yıldız, maratonun isminde yapılan değişikliğe tepki gösterdi.
Tepkisini kürsüde bulunduğu esnada Kadir Topbaş`a aktaran Yıldız, "İsim değişikliğine karşıyım. 35 yaşındaki bir çocuğun ismini değiştirirken babasına sorulmaz mı? Ben bu maratonun isim babasıyım. Çok zor şartlarda başladık. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyin belediye başkanlığı döneminde önemli aşama kaydettik. Sizinle de bu aşamalar devam ediyor. Tabii ki aldığınız karara uyarız ama ilerde hukuki süreç başlatabilirim" ifadelerini kullandı.
Topbaş ise Yıldız`a, "Malum, günümüz reklam dönemi. Maratonlar da şehirlerle özdeşleşiyor. Şehrimizin adını duyurma ve reklamını yapma adına böyle bir yola gidildi" diyerek karşılık verdi.
`HAREM OTOGARI`NIN KALDIRILMASI GÜNDEMDE`
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Topbaş, "Marmaray; `Asrın Projesi` dediğimiz, kıtaları buluşturan, gerçekten büyük bir proje, büyük bir iş. Bugün yaşayan insanlar olarak tarihe tanıklık ediyoruz. Kentin en doğusundan en batısına bir ulaşım aksı oluşurken, kent içi ulaşımda saatte 150 bin yolcu kapasitesiyle, köprülerdeki sıkıntıyı bir nebze alacağı inancındayım. Kentteki hareketlilik arttığı için bu tip geçişlere ihtiyacımız var. Üçüncü köprüdeki raylı sistem de gelecekte devreye girecektir ve kente katkı sunacaktır" dedi.
Topbaş, Kurban Bayramı sürecinde Esenler Otogarı`nda yaşanan yoğunluk konusunda da, "İstanbul`un nüfusu 6 milyonlar civarındayken yapılan, o günün ihtiyaçlarını karşılaması düşünülen bir otogar. Bugün İstanbul`un nüfusu için 14-15 milyonlardan bahsediyorsak, bu otogar yeterli değil. Ulaştırma master planlarında öngördüğümüz, cep otogarları başta olmak üzere yeni alan tespitlerimiz var. Harem Otogarı`nın kaldırılması ve şehir içi trafiğine olan etkisinin azaltılması da gündemde. Esenler Otogarı`nın mülkiyeti belediyemizde olmakla beraber, işletmesi bizde değil. Bizden çok önce ihaleyle işletmesi devredildi. Bayram nedeniyle bir yoğunluk yaşandığı gerçek" ifadelerini kullandı.