• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Sih liderin öldürülmesine ilişkin üç Hintli Kanada mahkemesine çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Times of India gazetesinin haberine göre sanıklar, son beş yıl içinde Kanada'ya giriş yapmışlar ve uyuşturucu satışı, insan kaçakçılığı ve diğer suçlara karışmış durumdalar.

Surrey kentindeki mahkemede başlayan duruşma sırasında sanıklar, Nijjar'ı öldürmekle suçlandılar.

Duruşmada savcılık makamları, Kanada polisinin tutuklananlarla Hindistan hükümeti arasında olası bir bağlantı kurduğunu söyledi.

Geçen hafta Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Kanada'da Nijjar cinayetiyle suçlanan şahısların "çete geçmişine sahip kişiler" olduğunu söyledi.

Jaishankar, Hindistan tarafının, sözde bağımsız Sih devleti Khalistan'ın destekçilerinin yanı sıra "suçlara karışan çete üyelerinin" iadesi için Kanada tarafına defalarca talepte bulunduğunu belirtti.

Nijjar'ın öldürülmesi

Hardeep Singh Nijar, Haziran 2023'te Kanada'da öldürüldü ve ardından Ottawa, Hindistan'ın bu suça karışabileceğini söyledi.

Yeni Delhi, nüfusunun çoğunluğu Sihizm'in temsilcileri olan Hindistan'ın Pencap eyaleti topraklarında "bağımsız bir Khalistan devleti" kurulmasını savunduğu için Nijar'ı terörist olarak görüyor.

Ardından Ottawa, üst düzey bir Hintli diplomatı sınır dışı etti, Hindistan suçlamaları reddetti ve yanıt olarak Kanadalı bir diplomatı sınır dışı etti.

Daha önce Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Nijjar cinayetinin iki ülke arasındaki ilişkilerde bozulmaya yol açtığını ve Ottawa'nın bunu görmezden gelemeyeceğini söylemişti.

Hindistan, 29 Nisan'da Toronto'da Trudeau'nun da katıldığı bir etkinlikte Khalistan yanlısı ayrılıkçıların sloganlarının duyulması nedeniyle Kanada'yı protesto etmişti. Bu bağlamda Kanada'nın Yeni Delhi Büyükelçi Yardımcısı Hindistan Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Hint televizyon kanalı India Today'in haberine göre, 28 Nisan'da Toronto'da Sih Yeni Yılı münasebetiyle şenlikli bir akşam düzenlendi. Burada konuşan Kanada Başbakanı, Kanada'da yaklaşık 800 bin Sih kökenli insanın yaşadığını ve hükümeti "onların hak ve özgürlüklerini korumak için her zaman orada olacağını" söyledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir