• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
HÜDA PAR`ın gündem değerlendirmesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Mehmet Yavuz, yaptığı haftalık gündem değerlendirmesinde önemli konulara temas etti.

İslami STK`lara ve mütedeyyin halka yönelik sayısı ve tehlike seviyesi giderek artan taşlı, molotoflu ve bombalı saldırıların hiçbirinin failinin yakalanmaması, derinlerde bir işbirliğinin varlığına işaret olduğuna dikkat çeken Yavuz, "PKK ve uzantılarının bir yandan devletle olan ki bizim de desteklediğimiz ateşkesi sürdürürken, öte taraftan Kürt halkına yönelik her türlü baskı, tehdit ve saldırılarına devam ediyor olması büyük bir çelişkidir." dedi.

Hatay`ın İskenderun ilçesinde deşifre olan muhabirleştirme faaliyetlerine de değinen Yavuz, bu türden olaylara karşı duyarsız kalan hükümeti suçladı.

Diyanet İşleri Başkanı`nın haccın ruhunun azaldığına dair tespitlerini de değinen Yavuz, İslam dünyasının ortak değerleri olan Harameyn, yani Mekke ve Medine`nin idaresinin özerk ya da tamamen bağımsız bir yapıya kavuşturulması gerektiğine işaret etti.

Yüzyıla yakın bir süredir toprakları arasına suni sınırlar çizilen, insanları mayın tarlaları ve tel örgülerle birbirinden ayrılan halkın bayramlaşmasına bile müsaade etmemenin gayri insani bir anlayışın tezahürü olduğuna dikkat çeken Yavuz, Nusaybin sınırına örülen duvarın, halkı mayınlardan koruma amaçlı olduğu yönündeki hükümet yetkililerinin açıklamalarını ciddiyetten uzak olarak gördü.

Yavuz, son olarak Mısır`daki son gelişmeleri, Irak ve Afganistan`da yaşanan patlamaları değerlendirdi.

PKK`nin İslami STK`lara bayram gününde saldırıları
Dini bayramlara, İslam`a ve İslami değerlere olan düşmanlığını sergilemekten ve saldırmaktan geri durmayan PKK zihniyetinin bu bayramda da saldırılarına ara vermediğine işaret eden Yavuz, "Defalarca dini bayramları bir bahane ile kara bayram ilan edip halkın bayramları kutlamasına engel olan ve kurumsal olarak da bayramları kutlamayan PKK ve uzantıları kurban derisi toplanmasının serbest bırakılmasıyla beraber Müslümanların kurbanına ve derisine göz diktiğini söyledi.

Yavuz, "Yıllarca yaptığı yardım çalışmalarıyla tanınan Mustazaflar Cemiyeti`nin Mersin Şubesi yöneticilerine satırlarla saldırılması, Diyarbakır`da Mustazaflar Cemiyeti`nin Diyarbakır Şubesinin eski binasına, İlim Der`e ve Yusufi Der`e bomba atılması, İstanbul`da içinde çocukların bulunduğu işyerlerinin molotoflanması Müslümanların bayram sevincine gölge düşürmeye yönelik çirkin saldırılardır. Kınıyoruz ve bunların son bulmasını bekliyoruz. Sayısı ve tehlike seviyesi giderek artan taşlı, molotoflu ve bombalı saldırıların hiçbirinin failinin yakalanmaması, derinlerde bir işbirliğinin varlığına işarettir. Saldırıya uğrayan kurumlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve saldırılara rağmen devam ettirdikleri çalışmalarını takdir ediyoruz" dedi.

Devlet - PKK ilişkileri
Devlet ve PKK ilişkilerine değinen Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü, "Devlet ve PKK arasında kör topal da olsa hatırı sayılır bir süre kanın akmadığı ateşkes sürecinin devam edip etmeyeceği tartışması, hükümetin hak ve özgürlüklere ilişkin kısmi ve sınırlı bazı iyileştirmeler yapacağını açıklaması ile yeniden gündeme geldi. Devlet ve PKK ilişkisinde, silahın devre dışı bırakıldığı bir dönemde PKK, Kürt halkının anadilde eğitim gibi bazı haklı taleplerinin bir kısmını, kendi örgütsel talepleriyle katıştırarak hükümetle pazarlılar yapmaktadır. Bu pazarlılarda devlettin milli çıkarları ile PKK`nin örgütsel çıkarlarının, Kürt halkının İnsani ve İslami haklarından üstün görülmesi, öncelenmesi durumu ortaya çıkmıştır. Kürd halkının meşru tüm haklarına kavuşmasının sağlanmasını, tüm milli ve örgütsel çıkarların üzerinde görüyoruz. PKK ve uzantılarının bir yandan devletle olan ki bizim de desteklediğimiz ateşkesi sürdürürken, öte taraftan Kürt halkına yönelik her türlü baskı, tehdit ve saldırılarına devam ediyor olması büyük bir çelişkidir. Silahların ve saldırıların sadece devletin silahlı güçlerine karşı kullanımın durdurulduğu, halka ve halkın temsilcisi olan kişi ve kurumlara karşı hiçbir ateşkesin olmadığı ortadadır. Devletin ilgili birimlerinin de halka yönelik bu saldırılara seyirci kalması derinlerde bazı kirli pazarlıkların yansıması olarak görülmektedir. Bugüne kadar ne PKK ne de türevlerinden Kürt halkına yönelik söz konusu kirli saldırılara karşı bir tepki gelmemesi, bu saldırılara son verme yönünde bir girişimde bulunulmaması, devlet nezdinde bir karşılığı olsa da halkımız nezdinde yürütülen süreçlerin bir kıymet-i harbiyesi olmayacaktır. PKK`nin Kürt halkının hak mücadelesini kendi ideolojisine malzeme olarak kullanmadığını kanıtlamak istiyorsa ve bu konuda samimi ise Kürtlere yönelik saldırılara son vermelidir. Halkımız, yapılanları görüyor ve gelişmeleri takip ediyor, zamanı gelince devlet olsun, PKK olsun kendisine zulmedenlere gereken cevabı verecektir. PKK, halkımızın arasına fitne koymaktan ve Kürtler arası bir çatışma çıkarmaktan uzak durmalıdır. Kürtlerin barış içinde yaşaması için herkes ve kesim gayret sarf etmelidir. Bu kesimin, halkımızın en temel değeri olan İslam ile barışma ve benimseme adına yapacağı her türlü girişimi olumlu karşılar ve destek veririz. Tüm halkların, gerçek özgürlüğü ve kurtuluşu İslam ile gerçekleşecektir."

Muhbirleştirme
JİTEM`den sonra devletin emniyet teşkilatının bu kez de Hatay`ın İskenderun ilçesinde yürüttüğü muhbirleştirme faaliyetlerinin deşifre olduğunu hatırlatan Yavuz, "Bir tarafta devlet eliyle geçmişte yapılan zulüm ve haksızlıklarla hesaplaşma kaplumbağa hızında ilerlerken, diğer taraftan sistemin yeni sahipleri devlet kurumları üzerinden yeni kanunsuzluklara imza atıyor. İnancını yaşamak isteyen bazı mütedeyyin kişiler için değişen sadece sistemin el değiştirmesi oldu. Muhatap oldukları muamele özünde değişmedi. Emniyet içindeki hukuk dışı yapılar, bu cüret ve cesareti hükümetin sessizliğinden almaktadırlar. Son zamanlarda artarak ortaya çıkan bu türden olaylara karşı hükümetin tedbir almamakta ısrarcı davranması, bu faaliyetlerin arkasındaki iradenin hükümet olduğunun tescillenmesi anlamına gelecektir. İslami derneklere ve dindar insanlara yönelik olarak gerçekleştirilen özellikle son dönemde artış gösteren taşlı-molotoflu ve bombalı saldırıların faillerini yakalamak yerine gençleri İslami derneklere gitmekten vazgeçirme çabası içine giren polisin, karanlık yüzünün deşifre edilmesi artık bir zorunluluktur." diye konuştu.

Hac ibadeti ve Kurban Bayramı
Dünyanın dört bir tarafından milyonlarca Müslüman`ın hac farizasını eda etmek üzere mübarek topraklara akın ettiğini dile getiren Yavuz, İslam coğrafyasının neredeyse tamamında zulüm, işgal, fitne ve savaşlar sürerken, öte yandan kutsal toprakların emanetini üstlenmiş rejimin, maddi manevi her türlü desteği ile İslam düşmanlarının yanında ve Müslümanların aleyhinde olması büyük üzüntü verici olduğunu söyledi. Yavuz, "Diyanet İşleri Başkanı`nın haccın ruhunun azaldığına dair tespitlerinin yerinde olmakla birlikte Kâbe ve etrafının Suudi Krallığı`nın egemenliği altında iken Müslümanların eksikliğini iliklerine kadar hissettiği vahdet ve izzet noktasındaki fonksiyonunu yerine getiremediği açıktır. Parti programımızda belirttiğimiz üzere `İslam dünyasının ortak değerleri olan Harameyn, yani Mekke ve Medine`nin idaresinin özerk ya da tamamen bağımsız bir yapıya kavuşturulması gerekir. Oluşacak yapının idaresi de bütün dünya Müslümanlarından müteşekkil bir meclis tarafından yürütülmelidir. Bu değerlere yapılacak herhangi bir saldırının tüm İslam ümmetine yapılmış gibi kabul edilerek müşterek savunma hattı oluşturulmalıdır.` Bu gerçekleştiği takdirde gerçek fonksiyonunu ifade edecek, İslam coğrafyasının ve Müslümanların özgürlüğü sağlanabilecektir." dedi.

Yapılamayan yeni Anayasa çalışmaları
"Yeni Anayasa konusunda uzlaşma sağlanamaması gerekçesiyle hükümet, üzerinde anlaşılan anayasa maddelerini meclisten geçirmeye yönelmiş görünmektedir" diyen Yavuz, "Muhalefet partileri ile bu konuda uzlaşma arayışına giren iktidar partisi ana muhalefet partisinden gereken desteği alacağa benziyor. En büyük seçim vaatlerinden olan yeni anayasa yapmak yerine eskiden olduğu gibi anayasada değişiklik yapmak suretiyle günü kurtarmaya dönük adımlar olarak değerlendiriyoruz. Mevcut anayasanın üzerine inşa edildiği ideoloji, devlet anlayışı ve örgütlenme biçimi ile adaletsizliklerin temeli olduğu kuşkusuzdur. Bu nedenle lafzı ve ruhuyla tümüyle ortadan kaldırılmalıdır. Kısa süre önce başörtüsünün kamuda serbest bırakılması yönündeki hükümet tasarrufunu bile anayasaya aykırı diye mahkemeye taşıyan muhalefet zihniyetine de kaynaklık eden mevcut anayasanın bizatihi kendisidir. Tam da bu nedenle Türkiye`nin acilen temel hak hürriyetler temelinde, toplumun inanç değerleriyle barışık yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. Anayasa hazırlık komisyonu, kendisini oluşturan partilerin siyasi çıkarları ve ideolojik yaklaşımlarından dolayı bugüne kadar böylesi bir ihtiyacı karşılayamadı. Önümüzdeki süreçte de karşılayamayacağı açıktır. Bu durum mecliste grubu bulunan siyasi partilerin ortak bir ayıbı olmakla beraber halkın temel değerlerine aykırı olmamak koşuluyla, partilerin üzerinde uzlaştığı maddeler bir an önce meclisten geçirilmelidir. Yalnız, bu suya sabuna dokunmayan değişikliklerin `yeni anayasa` olmadığını, meclisteki partilerin yeni bir anayasa yapmaktan aciz oldukları kamuoyu tarafından iyi bilinmelidir. Bu süreçte, Anayasa Hazırlık komisyonunun çalışmaları da, partilerin yaklaşımlarını halkın görüp değerlendirebileceği açıklıkta yapılmalıdır." dedi.

Suriye sınırında bayramlaşma yok
Bu bayramda da, Türkiye vatandaşlarının Suriye`ye geçişine izin verilmeyeceği açıklandığını hatırlatan Yavuz, çoğu Kürtler olmak üzere aralarına sınır örülmüş halkların ancak tel örgüler ardında bayramlaşma yapabildiklerini söyledi. Yüzyıla yakın bir süredir toprakları arasına suni sınırlar çizilen, insanları mayın tarlaları ve tel örgülerle birbirinden ayrılan halkın bayramlaşmasına bile müsaade etmemenin gayri insani bir anlayışın tezahürü olduğuna dikkat çeken Yavuz, "Günden güne eriyen, yok olan, yıkılan Suriye halkının içine düştüğü dramın sonlanması için çaba sarf edilmesi, maddi ve manevi her türlü insani desteğin sunulması beklenirken, bir yandan sınırlara duvar örülmeye kalkışılması, öte yandan halkın dost ve akrabaları ile bayramlaşmasına bile müsaade edilmemesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. Nusaybin sınırına örülen duvarın, halkı mayınlardan koruma amaçlı olduğu yönündeki hükümet yetkililerinin açıklamalar ise ciddiyetten uzaktır." diye konuştu.

Mısır`daki gelişmeler
Kapatılma kararı ertelenen Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın resmen kapatılmasının ardından geçtiğimiz hafta Mısır`da 388 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini söyleyen Yavuz, Müslüman kardeşleri adeta yok etme girişimine dönüşen darbe ile işbaşına gelen yönetimin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi sözde yargılama sürecini de başlattığını ifade etti. Yavuz, "Mısır`daki darbe sürecinin gündemden düşürülmemesi, bu konuda özellikle İslami sivil toplum kuruluşlarının desteğini artırması çağrımıza meydanların destek vermiş olması sevindiricidir. Geçtiğimiz hafta içerisinde Diyarbakır, İstanbul ve Malatya`da düzenlenen gösteri ve etkinliklerle Mısır halkına olan desteğin bir kez daha gösterilmiş olmasını önemsiyor ve destekliyoruz." dedi.

Irak ve Afganistan`daki patlamalar
Irak ve Afganistan`da bayram namazı sonrası düzenlenen saldırılar sonucunda çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Yavuz, "Savaşın ve iç çatışmanın camilere ve ibadethanelere varıncaya kadar zaman ve mekân tanımaksızın çirkin yüzünü gösterdiği bu dönem, İslam alemi ve insanlık adına büyük bir utançtır. Nedeni her ne olursa olsun, sivil halka hele hele ibadet mekânları hedef alınarak gerçekleştirilen saldırıları lanetliyoruz. Toprakları işgal edilen, kaynakları sömürülen, insanları arasına fitne tohumları ekilen Müslümanların İslami ve insani değerlerden uzaklaşması kurtuluşu başka yerlerde araması içler acısıdır. Allah`tan Müslümanları bu zillet karanlığından kurtarıp vahdet ve izzet sahibi bir ümmet kılmasını, aralarındaki fitneyi köreltip, yeniden kardeşlik şuuruna erdirmesini diliyoruz." diye konuştu." (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir