• DOLAR 34.643
  • EURO 36.483
  • ALTIN 2912.236
  • ...
Hukukçu Günce, tüketici haklarını anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avukat Umut Can Günce, gerek internetten gerekse de satıcıdan temin edilen üründe problem yaşayan vatandaşların sahip olduğu haklarla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Ülkede son zamanlarda e-ticaretin gelişmesiyle beraber tüketicilerin alışveriş yapma imkânlarının bir hayli arttığını belirten Günce, bu artışların beraberinde bazı sıkıntılar da getirdiğini söyledi.

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte bilinçsiz tüketicilerin fazla mağdur olmalarından kaynaklı olarak 'Tüketicileri Koruma Kanunu' çıkartıldığını ifade eden Günce, tüketicilerin korunmasına yönelik çıkartılan kanunla beraber vatandaşların yaptığı alışverişlerde aldıkları ürünlerin ayıplı çıkması durumunda bazı haklara sahip olduklarını anlattı.

"Ödenen para geri alınabiliyor"

Tüketicilerin haklarıyla ilgili bilgi paylaşan Günce, "Peki, bu haklar nedir? Bir ürün alındığında ve bize gelen ürün istediğimiz ürün değilse veya deforme olmuşa, burada yapmamız gerekenler var. Bu da iki kısma ayrılıyor. Birincisi internet üzerinden yapmış olduğumuz alışverişler; mesafeli alış sözleşmesine bağlı olarak yapılmış olan alışverişlerdir. Böyle bir ürünün elimize gelmesi durumunda mesafeli alışveriş sözleşmesine dayanarak kişi 7 gün içerisinde cayma hakkını kullanıp ödemiş olduğu parayı geri alabiliyor." dedi.

"Satıcıdan ürün ile ilgili her şeyi talep edebilirsiniz"

Tüketici Koruma Kanunu'nun da kişiye vermiş olduğu bazı seçili hakların bulunduğunu dile getiren Günce, "Bir ürün alındığında ve belirtilen özelik mevcut olmayınca, Tüketici Koruma Kanunu'nda yazılı seçimlik hakları gündeme gelecektir. Peki, bu seçimlik haklar nedir? E-ticaret üzerinde istediğimiz ve bize teslim edilen ürün istediğimiz gibi gelmemişse bu ürünü satıcıya iade edip sözleşmeden dönebiliriz. Ayıplı olan ürünü hatasız olanıyla değiştirilmesini isteyebiliriz. Üründe olan sıkıntının giderilmesi için ücreti satıcıya olmak kaydıyla onarılmasını talep edebiliriz. Ya da o üründe belli bir miktarda ayıp varsa ve ayıbın miktarı belliyse, ürünün fiyatından düşürülmesini satıcıdan talep edebiliriz." diye konuştu.

"Şikayet edilen firmanın bilgileri mutlaka yanınızda olmalı"

Açıklamasının devamında Günce, "Aldığımız ürünü satıcıya tekrar sunabilmemiz için bize gelen ürünün kargo bilgileri, firma bilgileri ve vergi numarası gibi bilgilerin yanımızda olması gerekmektedir. Bunları yaparken de tüketici hakem heyetlerine başvurmamız gerekiyor. Ülkemizde 2023 yılı itibariyle tüketici hakem heyetlerine 800 bine yakın başvuru gerçekleşti ve bunların toplamda parasal değeri ise 4 milyar TL'ye yakındır. Satıcılara ciddi bir yaptırımı olduğundan dolayı oraya başvurulması mümkündür." ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlar haklarını aramada ısrarcı olmalı"

Tüketicilerin isterlerse e-devlet üzerinden veya avukatları aracılığıyla tüketici hakem heyetlerine başvurularını yaparak haklarını alabileceklerini vurgulayan Günce, şöyle devam etti:

"Bu konuda vatandaşların ısrarlı olmaları gerekmektedir. Çünkü satıcının kişiye önceden onaylattığı formu öne sürerek iadeyi kabul etmeyeceğini öne sürebilir. Ama Tüketici Koruma Kanunu çok net olduğu için alışveriş yaparken kişiye zorla seçmek zorunda kalınan onay sözleşmelerinin açık bir şekilde kesin hükümsüz olduğunu ifade etmektedir. Bundan dolayı satıcılarla daha önce bir iletişime geçip ısrarcı olmamız ve olumsuz neticelenmesi durumunda da tüketici hakem heyetine ve 104 bin lirayı aşan miktarlarda Tüketici Mahkemelerinde haklarını savunabilmektedirler." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir