• DOLAR 34.526
  • EURO 36.187
  • ALTIN 2973.876
  • ...
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası bugün ibadete açılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Evliya Çelebi'nin, "Methinde diller kısır, kalem kırıktır" sözleriyle anlattığı Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, bugün ibadete açılacak.

2015 yılında başlatılan ve tarihinin en kapsamlı restorasyonu yapılan Divriği Ulu Cami'de, 9 yıllık restorasyon çalışmaları yürütüldü. Anadolu taş işçiliğinin zirve yaptığı 800 yıllık eser tekrar ibadete açılıyor.

Restorasyon kapsamında darüşşifadaki havuz tekrar hayata geçirildi. Uzun yıllar önce zarar gören ve yapının statik olarak dengede olduğunu gösteren, ‘Denge Sütunu’ ise tekrar işlevsel hale getirildi. Çalışmalar kapsamında 10 bin metrekare yeşil alan, 6 bin 370 metrekare sert zemin yapıldı. 170 dönümlük arazi kamulaştırılarak çevresinde de peyzaj çalışmaları gerçekleştirildi. Proje kapsamında; yürüyüş yolları, oturma ve seyir alanları, çevre aydınlatması, geniş çim alanlar ve iklime uygun bitkilendirme çalışmaları yapıldı.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, bugün Vakıflar Genel Müdürlüğünün ‘Vakıf Haftası Kutlama Programı’ kapsamında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da uzaktan bağlantısı ile saat 13.00'te toplu açılış töreni kapsamında hizmete açılacak.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, açılış öncesi Divriği ilçesini ziyaret ederek yapılan son çalışmalar hakkında bilgi aldı. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın açılışına vatandaşları davet eden Vali Şimşek, "Uzun bir aradan sonra bu camimizde öğlen namazı kılınacak ve akabinde de saat 13.00'te Sayın Cumhurbaşkanımızın video konferans yöntemiyle katılımıyla bu caminin ve darüşşifanın açılışı gerçekleştirilecek. Tüm vatandaşlarımızı bu tarihi ana şahitlik etmeye ve açılışımıza davet ediyorum." dedi.

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası

Sivas'ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçukluları zamanında Selçuklulara bağlı Mengücekli beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulucami ve Darüşşifası'nın dünyada benzeri bulunmuyor.

"Anadolu'nun Elhamrası" olarak da bilinen bu cami, UNESCO tarafından Türkiye'de koruma altına alınan ilk eser olma özelliği taşıyor. Divriği Ulucami ve Darüşşifası yaklaşık 800 yıldır heybetini korurken üzerinde işli birbirinden farklı 10 bin motif bulunuyor.

Anadolu erken dönem mimarisinin seçkin örneklerinden Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, taş bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasıyla "şaheser" olarak nitelendiriliyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir