• DOLAR 34.631
  • EURO 36.371
  • ALTIN 2915.754
  • ...

Pandemiyle başlayan ekonomik sıkıntıların getirdiği problemler artarak devam ediyor. Temel ihtiyaçlar arasında bulunan ev eşyalarında yaşanan fiyat artışları hem esnafı hem de evlenecek çiftleri kara kara düşündürüyor.

Düğün sezonu olmasına rağmen sektörlerinde yaşanan durgunluk mobilyacı esnafını iş yapamaz duruma getirdi.

Ekrem Aksoy

Batman Mobilyacılar ve Dayanıklı Tüketim Malları Derneği Başkanı Ekrem Aksoy, İLKHA muhabirine, düğün sezonu olmasına rağmen mobilya satışlarının beklenenin çok altında olduğunu söyledi.

Yaşanan sorunun fiyat artışları ve kredi kartlarındaki taksit kısıtlamasından kaynaklandığını savunan Aksoy, bu duruma kendilerinin de üzüldüğünü ifade etti.

"Sadece ana ihtiyaçlar alınıyor"

Aksoy, "Mevsim itibariyle mobilya sezonuna girmiş bulunmaktayız. Geçen yıllara göre işlerimiz düşmüş durumda. Kalite anlamında değil de daha çok fiyat bazlı müşterilerimiz geliyor. Evlenecek çiftlerimiz daha önce yatak odası, yemek odası, oturma grubu, salon takımı 4 parça şeklinde alırdı. Şu an sadece ana ihtiyaçlar alınıyor. Çiftlerimiz yatak odası ve oturma grubu olarak sınırlandırdılar." dedi.

"Çiftler düşük maliyetli ürün istiyor"

Fiyatların yüksek, alım gücünün ise düştüğünü vurgulayan Aksoy, "Şu an en düşük koltuk fiyatı 45-50 bin lira civarında başlıyor, 100 bine kadar gidiyor. Yatak odaları 50 bin liradan başlıyor, 130 bin liraya kadar gidiyor. Evlenecek çiftlerimiz genelde düşük maliyetli ürün istiyor. Biz de ondan dolayı çeyiz paketlerini ağırlıklı satıyoruz." diye konuştu.

"Vatandaşlar eşyalarını tamir ettiriyorlar"

Yılbaşından bu yana mobilya fiyatlarında bir duraksamanın olduğunu ancak önümüzdeki haftalarda yüzde 20'ye yakın bir zam beklediklerini aktaran Aksoy, şöyle devam etti:

"En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi kredi kartlarına yapılan taksit sayılarının kısıtlandırılmasıdır. Bu bizi bayağı etkiledi. Bunun tekrar eskisi gibi artırılmasını istiyoruz. Hatta evlenecek çiftlerimize faizsiz kredilerin de verilmesini talep ediyoruz. Düğün sezonu olmasına rağmen geçmiş yıllara göre satışlarda bayağı bir düşüş yaşıyoruz. Eskiden müşterilerimiz mağazaya girdiğinde evlerinin bütün eşyalarını alırdı, fiyatlar uygundu. Şu an vatandaşlar eşyalarını tamir ettiriyorlar."

"Maliyetler düşerse ürüne yansır"

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu dile getiren Aksoy, "Nakliye, işçilik çok yüksek. Bu da haliyle ürüne yansımaktadır. İşçiliğimiz, sigorta fiyatları, kiralarımız, işçi maliyetlerimiz, girdiler, nakliye ücretleri düşük olsa ürüne yansıyacak ve insanlar biraz daha uygun ürün almış olacaklar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)