• DOLAR 34.587
  • EURO 36.38
  • ALTIN 2939.411
  • ...
Yağmur: Et ve Süt Kurumumuzla, süpermarketlere tanınan imkân küçük esnafa tanınmadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yağmur, et kilogram fiyatlarının kemiksiz olarak 500 - 600 TL arası değiştiğini, yapılan zamların kasaplar tarafından değil, büyük marketler tarafından yapıldığını söyleyerek, piyasada et kilogram fiyatının 800 -900 lira civarında da satılabildiğine dikkat çekti.

Türkiye Kasaplar Federasyonu olarak, 81 ilde ucuz tavuk satabilme amacıyla Tarım Bakanlığının ve Ticaret Bakanlığının almış olduğu kararın sevindirici olduğunu belirten Saruhan, "Nedeni ise vatandaşlarımızın tavuk tüketmeye başlayacak olmasıdır. İhracat olması nedeniyle hem tavuklar kısıtlı geliyordu hem de siparişlere yetişemiyorlardı ve fiyatlar başını alıp gidiyordu." dedi.

"Tavuk parçalanma yetkisinin kasaplara verilmesini istiyoruz"

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur

Kasapların tüm tavuk satabildiğini fakat parçalama yetkisinin olmadığını, kasaplara tavuk parçalama izninin verilmesi gerektiğini ifade eden Yağmur, "Tarım Bakanlığından talebimiz şudur; tavuk parçalanma yetkisinin kasaplara verilmesini istiyoruz. Daha evvel bu yetki bizde vardı fakat bürokratların iyi çalışmaması nedeniyle bakanlık bunu yasakladı. Koyunu biz kesiyoruz, parçalıyoruz ne hikmetse tavuğu parçalayamıyoruz, bu da ayrı bir düşündürücü durum. Parçalama yetkisi kasaplarımıza verildiği takdirde, biz yüzde 40 olarak tavuk fiyatlarını aşağı çekeceğiz. Neden pahalı veriyoruz? Vatandaşa yüksek fiyat göstermekten artık utanıyoruz. Biz yüksek fiyatta alıyoruz, bize tavuğu getirenler 3-4 elden sonra getiriyorlar. Tekelleştirmeyi durdurmalarını istiyorum. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

"Et fiyatları kemiksiz olarak 500 - 600 TL arası"

Et kilogram fiyatlarının yer yer değiştiğini bu konuda da denetlemelerin arttırılması gerektiğini kaydeden Yağmur, "Şu anda Adana- Mersin bölgemizde et fiyatları kemiksiz olarak 500 - 600 TL arası değişiyor. Bu zamları biz yapmıyoruz, büyük marketler yapıyor. 800 -900 lira civarı etler satılıyor, Ticaret Bakanlığı'nın bir an evvel denetleme yapması, fiyatları mutlaka zemine alması lazım. Bizim sattığımız etler burada, belli. En çok et tüketilen il Adana'mız; kebabıyla, şalgamıyla meşhur. Dünyaya tanıttık Adana'yı ve elimizden geldiği kadar fiyata zam yapmamaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

"Tarım Bakanlığımız, Et ve Süt Kurumumuzla, süpermarketlere tanıdığı imkânı küçük esnafa tanımadı"

İthal edilen et stoğunun Adana için yetersiz olduğuna vurgu yapan Yağmur,  kasapların diğer et satan esnaflar gibi aynı haklara sahip olması gerektiğini belirterek, "Türkiye Kasaplar Federasyonu olarak, Et ve Süt Kurumu ile bir anlaşma yaptık. İthal et istedik, buraya kadar güzel. Yaklaşık 3 milyon nüfuslu bir Adana'ya, 50 tane büyük baş verdiler ve dediler ki; 'Bu 50 taneyi de Mersin, Osmaniye, Adana ve Hatay şehirlerine vereceksiniz.' Çok biliyorsanız o zaman biz istifa edelim siz gelin yapın bu görevi. Tarım Bakanlığımız, Et ve Süt Kurumumuzla, süpermarketlere tanıdığı imkânı küçük esnafa tanımadı. 50 tane Büyükbaşı Adana'ya mı, Mersin'e mi, İskenderun'a mı verelim? Biz burada sahipsiz bırakıldık, Et ve Süt Kurumunun derhal gereğini yapmasını istiyoruz. Devlet esnaf değildir, devlet esnaf ve sanatkârını kollayacağı tedbirler alır, anayasamız da bu açık bir şekilde ifade ediliyor, biz bunu istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"340 bin kişilik bir aileye sahibiz"

Adana'nın et konusunda büyük bir potansiyel esnafa sahip olduğunu belirten Yağmur, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın bakanımızdan bizim isteğimiz, parçalama yetkisini vermesidir. Et ve sucuk kasap işi, market işi değildir, marketlere tanıdıkları hakların yüzde birini kasaplara istiyoruz. Şu anda Türkiye genelinde parçalama yetkisi verilmiş bin 700 - bin 800 civarında market üyesi var ama sadece Türkiye Kasaplar Federasyonu'na kayıtlı üyelerimiz 170 bin, bunu iki ile çarparsak 340 bin kişilik bir aileye sahibiz. Biz Bağ-Kur yatırıyoruz, sigorta yatırıyoruz. Bakanlık, sadece kasabın Adana'ya vermiş olduğu vergiye baksın, bir de büyük marketlerin vermiş olduğu vergiye baksın. Adana'nın vergisi İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de değil, Adana'da kalsın, Adana sahipsiz değildir." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir