• DOLAR 34.642
  • EURO 36.527
  • ALTIN 2938.888
  • ...
"Vücuda yapışan keneyi kendi elinizle çıkartmaya çalışmayın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya genelinde 30’dan fazla ülkede görülen KKKA, Türkiye'de de İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşıyor. Diğer ülkelerde hastalığa yakalananların ortalama dörtte biri hayatını kaybederken, bazı ülkelerde bu oran yüzde 80’lere kadar çıkıyor. Türkiye’de ise uygulanan tedbirler, sürveyans sistemi ve etkin tedavi yaklaşımıyla ölüm oranı yüzde 4’lerde seyrediyor.

Hava sıcaklıklarının yükselmeye başlaması ile kene vakalarında da artışlar görülmeye başlandı.

Kene ısırması ve hastalığı ile ilgili İLKHA'ya açıklamada bulunan Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, kesinlikle vücuda yapışan keneyi kişinin kendi imkanlarıyla çıkarmaması, derhal sağlık kuruluşuna gitmesi gerektiğini vurguladı.

"2002 yılından beri ülkemizde de görülmekte"

Açıkgöz, "Keneden birçok hastalık geçmekte ama şu anda bu dönemde ilkbahardan yaz ayının sonuna kadar kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) dediğimiz bir hastalık var. Bu, insanlara bulaşabilir ve genellikle ölümcül olarak seyredebilir. 1944 yılında Kırım tarafında çıkmış, öncelikle Rus askerlerinde görülmüş. Sonradan ülkemize gelmiş 2002 yılından beri ülkemizde de görülmekte. Özellikle ülkemizin Sivas, Amasya, Tokat bölgelerinde bu hastalığa denk gelmekte." dedi.

"Genelde enfekte keneyi elle tuttuğumuzda da bulaşma riski var"

İnsanların ilkbahar ve yaz aylarında pikniğe gitmesiyle kenenin bulaştığını belirten Açıkgöz, "Genellikle insanların yaz ve bahar aylarında pikniğe gitmesi ile birlikte kenelerin kendilerini ısırması sonucu enfekte kenenin etkenini insanın vücudunda bırakmasıyla bulaşılan bir rahatsızlık. Solunum yoluyla bulaşmıyor ama genelde enfekte keneyi elle tuttuğumuzda da bulaşma riski var. Enfekte olmuş bir hayvanın iç kanaması, kanına veya başka bir şey ile vücuda geçmesi de bazı zaman hastalığı oluşturabilir. Vatandaşlarımızın mutlaka önlem alması gerekiyor. Bu noktada pikniğe giden veya sahada, tarlada çalışan vatandaşlarımızın kene ile mücadele noktasında özellikle akşam eve geldikten sonra vücudunda kene kontrolünün yapılması gerekiyor çünkü ısırıldığı zaman fark etmeyebilir. Daha çok uzun pantolonlar, beyaz ayakkabı giyip gerekli kontrollerin yapılması lazım. Tabii ki aslında kene mücadelesi de yapılması gerekiyor." diye konuştu.

"Kene ısırığı varsa vatandaşın kendi eliyle çıkartmaması gerekiyor"

Kenenin çıkartılması için sağlık kuruluşuna gidilip usul ve yöntemlere göre vücuttan alınması gerektiğine dikkat çeken Açıkgöz, "Bu noktada genelde bölgede kenenin çıkacağı dönemde bunlarla ilgili gerekli önlemlerin alınması ve ilaçlama yapılması lazım. Bunlar yapıldıktan sonra yine kene varsa ve vücuda yapışmışsa vatandaşın kendi eliyle çıkartmaması gerekiyor. Bu çok önemli çünkü çıkarttığı zaman o kene patlayabilir. Kanı emdiği için patladığı zaman hem hastalık direkt vücuduna geçer hem de diğer şahsa da geçebilir. Bunu mutlaka ilgili sağlık kuruluşuna gidip kendi usul ve yöntemlerine göre çıkartılması gerekiyor. Burada vatandaşlarımızın bu konuya dikkat etmesi lazım. Tabii ki ısırma vakalarının olduğu yerlerde kenenin bulunduğu yeri sabunlu suyla hızlıca bir yıkayıp temizlemek gerekiyor. Kene ısırdıktan sonra 1-2 gün içerisinde vücutta yüksek ateş, buna benzer rahatsızlıklar, kanama varsa bunları gözlemlediğimiz zaman da sağlık ocağına gitmeliyiz." şeklinde konuştu.

"Her kene hastalığa sebep olmaz"

Kenenin nakil yoluyla yayılabileceğini söyleyen Açıkgöz, "Her kene hastalığa sebep olmaz. Vücudunda o hastalıkla ilgili etken varsa onun tükürük salgısıyla ısırdığı insana geçirebilir. Ülkemizde de zaten daha çok şu anda Sivas, Tokat, Amasya bölgesinde bulunmakta. İlimizde bulunmamakta ama bu demek değildir ki ilimizde bulunmayacak çünkü nakil yoluyla da hayvanlar bu tarafa gelmekte. Bazı zaman onların üzerindeki keneler aracılığıyla buraya geçmiş olabilir ama şu ana kadar rastlanmamış." ifadelerini kullandı.

"Kene yerine göre tabii ki ölümcül"

Açıkgöz, son olarak kenenin ölümcül olmasından bahsederek şunları aktardı:

"Kene, yerine göre tabii ki ölümcül. Dikkat etmek gerekiyor. İleri safhasında öldürebilir. Zaten bir süre sonra etkisini göstermeye başlıyor. Keneyi çıkartmak zorundasın, bir süre sonra şişer. Kanını emdikten sonra büyümeye başlar. Zaten onu fark edersin ama ondan sonra hastalık belirtileri ortaya çıkarsa mutlaka keneyi çıkartmak için bir sağlık ocağına gitmek gerekiyor veya sağlık kuruluşuna gitmek gerekiyor." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir