Hamas-işgal rejimi anlaşmasının detayları neler? İlk kez açıklandı: Esir takası, cenaze değişimi
El-Meyadin, Hamas ve işgal rejimi arasındaki kapsamlı anlaşma taslağının ayrıntılarını açıkladı.
YDH'nin el-Meyadin'den aktardığına göre esir takası anlaşmasının ilk aşamasında işgal güçleri yoğun nüfuslu bölgelerden doğuya doğru çekilecek. Kuvvetler Gazze Şeridi ile işgal altındaki 48 Filistin toprakları arasındaki ayrım çitine yakın bölgelere yerleştirilecek.
Hem savaş hem de keşif amaçlı işgal uçaklarının her gün sekiz saat süreyle Şerit üzerinde uçması yasaklanacak. Ancak esir takasının yapıldığı günlerde işgal rejimi uçakları Gazze Şeridi üzerinde 10 saat süreyle uçamayacak.
Anlaşmanın yedinci gününde ve anlaşma kapsamındaki kadınların serbest bırakılmasının ardından işgal güçleri el-Raşid Caddesi'nden çekilecek ve Gazze Şeridi'nin ana yoluna paralel olarak doğuya, Selahaddin Caddesi'ne yönelecek.
İşgal güçlerinin çekilmesinin Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini kolaylaştırması ve silahsız sivillerin evlerine dönmesine olanak sağlaması bekleniyor.
22. günde ve siyonist esirlerin üçte biri serbest bırakıldıktan sonra, işgal güçleri Gazze Şeridi'nin merkezinden ayrım çitine yakın bir bölgeye çekilecek.
Yerinden edilen insanların geri dönüşü ve yardımların girişi
El-Meyadin, bu sürecin, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde zorla yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine dönmelerine olanak sağlayacağını kaydetti.
Yardım malzemesi ve yakıt da dahil olmak üzere yoğun miktarda insani yardımın girişinin anlaşmanın tüm aşamalarında kolaylaştırılacağı bildirildi.
33 esir serbest bırakılacak
Hamas ilk aşamada, halen hayatta olan en az 33 esiri serbest bırakacak. Bu gruba kadın siyonist askerler, siviller, çocuklar, yaşlılar, yaralılar ve hastalar dahil.
Buna karşılık işgal rejimi serbest bırakılan her kadın ya da erkek esir için 20 Filistinli çocuk ve kadını serbest bırakacak. Serbest bırakılacak tutukluların isimleri önceden belirlenmiş listeler halinde taraflarca kararlaştırılacak.
Ayrıntılı olarak, Hamas 50 yaşın üzerindeki tüm yaşayan esirleri, yaralı esirleri ve hasta esirleri serbest bırakacak. Dolayısıyla işgal rejiminde 50 yaş üstü, yaralı ya da hasta 20 Filistinli esiri serbest bırakacak.
Hamas ayrıca, 7 Ekim 2023 tarihinde askerlik yapan ve hayatta olan tüm kadın askerleri serbest bırakacak. Buna karşılık işgal rejimi de her kadın askere karşılık 40 Filistinli tutukluyu serbest bırakacak.
Buna ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış 20 Filistinli mahkum ve daha kısa süreli hapis cezasına çarptırılmış 20 Filistinli mahkum da dahil.
Hamas da anlaşmanın ilk gününde üç esiri serbest bırakacak ve bunu her üç günde bir kadın sivil ve askerleri de kapsayacak şekilde üç esir izleyecek.
İşgal rejimi daha sonra önceden belirlenen listelere göre üzerinde anlaşmaya varılan sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakacak.
Anlaşmanın yedinci gününde Hamas elinde kalan esirlerin isimlerini içeren bir liste sunacak. Bu esirler anlaşmanın 34. gününde serbest bırakılacak.
Askeri operasyonların durdurulması ve anlaşmanın devamlılığı
Askeri operasyonlar esirlerin sayısına göre belirlenecek şekilde birkaç gün süreyle durdurulacak.
Takas sürecinin devamlılığı, işgal rejimi tarafının askeri operasyonların durdurulması, işgal güçlerinin yer değiştirmesi ve yerlerinden edilen insanların geri dönmesi de dahil olmak üzere anlaşma maddelerine bağlılığıyla doğrudan bağlantılı olacak.
Maddeler arasında, serbest bırakılan Filistinli tutukluların daha önce gözaltına alındıkları suçlamalarla yeniden gözaltına alınmamaları da yer alıyor.
14. günde, üzerinde mutabık kalınan sayıda yaralı Filistinli askeri personel, yeterli tıbbi yardım alabilmeleri için Mısır'la olan Refah sınır kapısı üzerinden Gazze Şeridi dışındaki hastanelere nakledilecek.
Anlaşmanın 16. gününde taraflar bölgede sürdürülebilir sükûnet için dolaylı görüşmelere katılmakla yükümlü olacak.
Her aşamada Birleşmiş Milletler, ajanslar ve uluslararası örgütler Gazze Şeridi'nin tamamında Filistinlilere yardım dağıtmak ve sağlamak üzere çalışmaya başlayacak.
Gazze'nin Yeniden İnşası
İlk aşamada, Gazze Şeridi'nin tahrip olmuş altyapısı üzerinde çalışılmaya başlanacak. Bir koordinasyon birimi de gerekli ağır teçhizatı Filistin Sivil Savunması'na teslim etmeye başlayacak.
Gerekli malzemelerin girişinin kolaylaştırılması, savaş sırasında evlerini kaybeden ve zorla yerlerinden edilen insanların yerleştirilmesi için geçici kamplar kurulması da anlaşmanın maddeleri arasında yer alıyor.
İkinci aşama
Anlaşmanın 42 gün sürecek ikinci aşamasında her iki tarafın da sürdürülebilir bir sükûnete ulaşılması ve bunun uygulanması için gerekli adımlar üzerinde mutabık kalması bekleniyor.
İkinci aşamada, yerleşim birimlerinin, sivil tesislerin ve sivil altyapının kapsamlı bir şekilde yeniden inşası için gerekli düzenlemeler yapılacak.
Anlaşmanın son aşaması: Ceset değişimi
Anlaşmanın üçüncü aşaması da 42 günlük bir süreyi kapsayacak ve bu süre zarfında her iki taraftan öldürülen kişilerin cesetleri ve kalıntıları takas edilecek.
Gazze Şeridi için konut birimleri, sivil tesisler ve altyapı inşasını içeren 5 yıllık bir yeniden inşa planı uygulanacak. Filistin tarafı bu süre zarfında askeri tesisler ve altyapıyı yeniden inşa etmekten kaçınacak.
Ayrıca, Filistin tarafı askeri amaçlarla kullanılmak üzere herhangi bir ekipman, hammadde ya da diğer bileşenleri ithal etmeyecek.