• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yazar Aydın: Seçici bir okuma kültürü oluşmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsanların okuma konusunda seçici davranmadığını belirten Aydın, bu tür okumanın yarardan çok zarar vereceğini ifade ederek "Önemli olan çok okumak değil verimli okumaktır." dedi.

Toplumda kitap okuma kültürü gittikçe zayıflıyor. Kitap okumayı sevdirmek, verimli kitap okuma bilincini oluşturmak için tavsiyelerde bulunan yaklaşık 20 kitabın yazarı Sadullah Aydın, bu konuda özellikle anne ve babalara büyük görevlerin düştüğünü söyledi.

Sadullah Aydın

"Bu sorun toplumu tehdit eder hale geldi"

Modern asırda toplumun en büyük sorunlardan birinin de kültürsüz, bilinçsiz, kitaptan uzak bir toplumun, neslin meydana gelmesi olduğunu belirten Aydın, "Kitap okumama çok ciddi sorun olmaya başladı. Bu sorun toplumun geleceğini tehdit eder hale geldi. O yüzden eğitimciler, uzmanlar, yazarlar, aydınlar, anne ve babalar bu konuda zihin yorması gerekiyor." dedi.

"Evlerimiz kitaptan uzak, bakir tarlalar haline gelmiş"

Kitap okuma konusunda çok önemli üç sıkıntının olduğuna işaret eden Aydın, "Birincisi hangi yaşta hangi kitap okuyacağımızı bilmiyoruz. İkincisi kitap okuma konusunda seçici davranmıyoruz. Çok defa önümüze gelen veya birinin tavsiye ettiği kitabı okuyoruz. Diğer önemli sorunumuz da ne yazık ki artık evlerimizde okuma olayı yok. Evlerimiz kitaptan, okumadan uzak, bakir tarlalar haline gelmiş." diye konuştu.

"Kitap okuma zamanı ayarlanmalı"

Verimli bir kitap okumanın nasıl olması gerektiğini anlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Her şeyden önce kitap okumanın zamanını ayarlamamız lazım. Zihnimizin rahat olduğu, sessiz bir ortamın bulunduğu, midemizin boş olduğu ve yorgun olmadığımız saatler kitap okumak için en uygun saatlerdir. Tabi kitap okumanın saati yok. Her saatte kitap okunabilir ancak bu dediğim şartların gerçekleşmesine yönelik en uygun saatler sabah namazından sonraki saatlerdir, bir de gece saatleri de fena değil. Daha çok sabah ve gece saatlerinde, sessiz ortamlarda kitap okunursa kanaatimce daha verimli olur."

"Çocuklarımıza Allah, Peygamber sevgisini, ahiret bilincini, namazı, cenneti sevdirecek kitaplar okutmalıyız"

Her yaştan kişinin okuyacağı kitapların farklı olması gerektiğini belirten Aydın, "Çocuklara farklı eserler, gençlere farklı eserler, lise ve üniversite gençlerine yönelik farklı eserler, ondan sonrakilere de farklı eserler okutmak lazım. Özellikle 6-10 yaş arası çocuklarımıza Allah, Peygamber sevgisini, ahiret bilincini, namazı, cenneti, o tür değerleri sevdirecek öykü kitaplarını okutmalıyız. Çünkü öykü hem zevkli hem de etkisi daha kalıcı olur. Lise ve üstü yaşlardan sonra da daha birikimli, bilinçli bilgi aşılayacak eserler okumalıyız. Tefsir, hadis, siyer, fıkıh, akaid, İslam tarihi, medeniyetler tarihi, İslam-bilim, Kur'an ve sünnet çerçevesinde yazılmış kaliteli eserler okutmamız lazım. Kitap sevgisini aşılamak için roman da okutmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Önemli olan çok okumak değil verimli okumaktır"

Herkesin faydalı bir okuma yapması gerektiğini ifade eden Aydın, "Birçok alimin tavsiyesidir, toplumun inşası için gençlerimizin bazı alanlarda uzmanlaşması lazım. Hangi gencimiz hangi konuda yeteneği varsa o konuda uzmanlaşması önemlidir. Bir de kesinlikle seçici olmak zorundayız. Önemli olan çok okumak değil verimli okumaktır. Bize bir şey katacak, bizi olgunlaştıracak, değerler anlamında bize bir şeyler kazandıracak; Bizi Allah'a, Resulü'ne yakınlaştıracak, topluma yararlı bireyler haline getirecek eserler okumalıyız." dedi.

"Her evde bir kitaplık olmalı"

Toplumda seçici bir okuma kültürünün çok fazla olmadığına şahit olduklarını vurgulayan Aydın, özellikle ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:

"O yüzden görüyoruz nice insan çok okuyor ama boş okuyor. Bu konuda seçici olmak zorundayız. O anlamda itibar ettiğimiz insanlardan tavsiyeler alabiliriz. Zihnimiz kanalizasyon yeri değildir her türlü yanlış, sapkın fikirlerle dolduralım. Çocuklarımıza okuma kültürünü, kitap sevgisini aşılayabilmek için anne ve babalar olarak evimizin kitaplarla haşir neşir olması lazım. Her evde bir kitaplık olmalı ve kitap okuma saatleri ayarlanmalı. Çocuklarımız elimizde sürekli kitaplar görsün. Kitap sevgisi küçüklükten başlıyor. Çocuk evde anne ve babasının elinde kitap görünce kitaba olan sevgisi artar." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir