Veteriner hekimler: Ciddi sıkıntı yaşıyoruz
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yamaç, özellikle fahiş kira artışı ve ilaç fiyatlarının yüksek olmasından ötürü ciddi sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Nisan ayının son haftasında kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla İLKHA muhabirine konuşan Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yamaç, veteriner hekimlerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları anlattı.
Veteriner hekimliğin insan dışındaki bütün canlılara hizmet eden bir birim dalı olduğunu tanımlayan Yamaç, Avrupa'da 82 üniversite olmasına rağmen Türkiye'de 32 veteriner fakültesinin bulunduğunu aktardı.
"Veteriner hekimlerle hayvancılık iyi yerlere gelecektir"
Veteriner hekimlerin belli başlı bir takım problemlerinin olduğunu dile getiren Yamaç, "Daha önce insanlar bilinçsiz bir şekilde hayvanlara müdahale ediyordu, biz bu sorunu giderdik. Şu an sadece kliniklerde veteriner hekimler hizmet vermektedir. Ülke hayvancılığının gelişmesi için veteriner hekimler iyi bir çalışmayla hizmet ettiklerinde hayvancılık da ekonomi de çok iyi yerlere gelecektir." dedi.
"Veteriner hekimlik çok önemlidir"
Ekonomik nedenlerden dolayı ülkede hayvan sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Yamaç, "Veteriner hekimler sahada koruyucu hekimliği iyi yaptı mı sofranızdaki etinizden tutun ta yumurtanıza kadar daha sağlıklı bir beslenme gerçekleşir. O yüzden veteriner hekimlik dünya çapında çok önem arz etmektedir." diye konuştu.
"Hayvanlardan insanlara geçen paraziter hastalıklar çok fazla"
Hayvanlardan insanlara bulaşan 200'ü aşkın zoonoz hastalığın olduğunu belirten Yamaç, şöyle devam etti:
"Biz bu mesleği yapmadığımız zaman maalesef insanlarda çok büyük hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Pandemideki salgında hayvanlardan insana geçen bir virüstü. Bununla beraber şap, kuduz hastalığı var. Hayvanlardan insanlara geçen paraziter hastalıklar çok fazla mevcuttur."
Veteriner hekimlerin yaşadığı sorunlara da değinen Yamaç, fahiş kira artışı ve ilaç fiyatlarının yüksek olmasının kendilerini ciddi manada mağdur ettiğini vurguladı.
"Veteriner hekimler ciddi sıkıntı yaşıyor"
Yamaç, "Bu sorunlar veteriner hekimlere ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Maliyetlerin, ilaç fiyatlarının çok yükselmesi insanları hayvancılığı bırakma seviyesine getirdi. Yem keza öyle. Maalesef işletmeler gün geçtikçe kapanıyor. Bugün etin kilosunu 500 liraya alıyorsanız bu hayvancılığın gittikçe küçülmesinin sonuçlarıdır. Hayvancılığa önem verildiği ve işi bilen insanların bu sektöre girdiği takdirde emin olun fiyatlar düşecek, insanlar sofralarında et yiyebilecektir. İyi politikalarla bu geliştirilebilir." ifadelerini kullandı.
"Hayvancılık mutlaka sürdürülmeli"
Maliyetlerin artması nedeniyle Batman'da hayvan sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını ifade eden Yamaç, şunları söyledi:
"İlk başladığımız yıllardan bugüne kadar diyebilirim ki işletmelerin yüzde 70'i maalesef ki kapandı. Şu an yüzde 30 bir kapasiteyle Batman bu işin mücadelesini veriyor. Ancak hayvancılığın mutlaka sürdürülmesi gerekir. İnsanların sağlıklı besinler alabilmesi içinse veteriner hekimler var olacaklardır. Biz elimizden geldiğince işimizi kaliteli bir şekilde yapmaya çalışıyoruz ki üreticilere herhangi bir zarar dokunmasın." (İLKHA)