• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...
Mardin’in vazgeçilmez damak tadı: Badem şekeri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Coğrafi olarak tescillenen Mardin bademi, üreticilerin bağ ve bahçelerden el emeği ile toplanıp daha sonra kavrulma ve ardından şekerli şurupla kaynatma işlemi görüyor.

Şekerli şurupla kaplanan geleneksel bir tat olan badem şekeri, özellikle bayram ve özel günlerde tatlı bir atıştırmalık olarak tüketiliyor.

Büyüklerinden miras kalan badem şekeri geleneğini sürdüren üretici Yaşar Budak, bu lezzetin yapım aşaması hakkında İLKHA’ya konuştu.

Badem şekerinin Mardin’in coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirten Budak, yerli ürünü herkese tanıtmayı ve herkes tarafından sevilmesini hedef aldıklarını ifade etti.

Badem şekerinin günlük taze yapıldığını belirten Budak, “1989'dan beri, Mardin ve Kızıltepe bölgesinde bu işi yapmaktayız. Geleneksel ürünümüzü bütün dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Coğrafi işaretli ürünümüz olan badem şekerini öncelikle tanıtmaya çalışıyoruz. Badem şekeri Mardin'in coğrafi işaretli ürünüdür. Badem şekeri günlük taze yapılıyor. Özelliği ise Mardin’e has yerli bademin kullanılması, sade şeker ve içinde herhangi bir katkı maddesinin olmamasıdır” şeklinde konuştu.

Mardin’de üretilen badem çeşitleri hakkında bilgi veren Budak, “Üç çeşit bademimiz var. Bu çeşitler çift batırımlı, serpme ve tarçınlı şeklindedir. En çok tercih edilen ve bizim en çok gönül rahatlığıyla satışını yaptığımız, serpme çeşidi olan badem şekeridir. Serpme bademde şeker oranı, çift batırımına göre daha azdır.” şeklinde aktardı.

Bademin yapım aşamalarına kısaca değinen Budak, “Yarım saat 45 dakikada bir tava yapılıyor. Badem şekeri günlük üretim yaptığımız bir üründür. Öncelikle bağ ve bahçeden elle toplanan bademin kavrulmasının ardından şekerli şerbetle karıştırılıyor. Daha sonra kavrulmak üzere kazana atılıyor. Kaynatılan şurupla karıştırıldıktan sonra son rengini alıyor. Her 3 badem şekerinin yapılışı farklıdır.” dedi.

Tescilli olan badem şekerinin yurt dışıni ihrac etmemelerinin sebebini açıklayan Budak, “Badem şekeri günlük taze yapılan bir ürün olduğu için maalesef bunu paketleyip yurt dışına gönderemiyoruz. Büyük bir sıkıntı. İhracatın yapılabilmesi için katkı maddelerinin girmesi lazım. Paketlenmesinde, uzun süre dayanıklı olması için ilaçlanması gerekiyor. O da insan sağlığını tehlikeye attığından bunu yapmıyor tercih de etmiyoruz. Saklama koşullarına göre badem şekeri bir yıl da kalsa bozulmaz. Ancak o ilk günkü lezzeti, o günkü tadı vermez.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir