• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.414
  • ...
İngiltere, savunma harcamalarını artıracak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin savunma harcamalarını 2030'a kadar gayri safi yurt içi milli hasılanın yüzde 2,5'ine çıkaracağını duyurdu.

Sunak, Polonya ziyareti sırasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, Rusya, Kuzey Kore ve Çin'in İngiltere'ye yönelik tehditlerini vurguladı. Bu ülkelerin giderek daha iddialı hale geldiğini belirten Sunak, ancak tehlikenin abartılmaması gerektiğini de dile getirdi.

"Savaşın eşiğinde değiliz, bunu istemiyoruz da." diyen Sunak, ancak bu durumun İngiltere'nin yanı sıra Avrupa ve dünya genelindeki insanların yaşamlarına ve geçim kaynaklarına doğrudan tehdit oluşturduğunu savundu. Sunak, artan bu tehditlere karşı daha fazla adım atılması gerektiğini vurguladı.

İngiltere'nin savunması açısından bugünün "dönüm noktası" olduğunu belirten Sunak, "Savunma harcamalarını 2030’a kadar GSYİH'nin yüzde 2,5'i gibi yeni bir temel seviyeye yükselteceğiz." şeklinde konuştu.

Sunak, bu taahhüdün gelecek 6 yıl içinde savunma harcamaları için 75 milyar sterlinlik ek finansman anlamına geldiğini belirtti ve "Ne harcayacağımıza, ne zaman harcayacağımıza ve nasıl ödeyeceğimize dair net planımız var. Bu, İngiltere'yi Avrupa'nın açık ara en büyük, NATO'nun ise ikinci büyük savunma gücü haline getirecek bir plan." ifadelerini kullandı.

Başbakan Sunak, ek fonun, giderek daha tehlikeli hale gelen dünyanın zorluklarıyla başa çıkabilmek için ülke savunmasının "bir nesil içinde en büyük şekilde güçlendirilmesi" anlamına geldiğini belirtti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir