• DOLAR 32.339
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2393.414
  • ...
Balıkta av yasağı nedeniyle tezgahlardaki çeşitlilik azaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1 Eylül 2023'te başlayan balıkçılık av sezonu 15 Nisan itibariyle sona erdi.

İyi bir sezon geçirdiklerini söyleyen Adana Balıkçılar Pazarı esnafı,  av yasağı ve sıcaklarla beraber alışveriş oranının da düştüğünü belirtti.

Tezgâhta daha çok levrek ve çupra balığı bulunduğu ifade eden balıkçılar, et ve tavuk fiyatına göre balığın birçok yönden daha tercih edilebilir bir durumda olduğunu söyledi.

15 yıldır balıkçılık yaptığını ve balıkçılar pazarında esnaf olduğunu kaydeden Halil Dağ, "Balıklarımız günlük tazedir. Çok çeşit balıklarımız geliyor, levrek, çupra yani mevsimine göre. Avlanması yasak olan balıkları kesinlikle tezgâha getirmiyoruz çünkü onlar yumurta bırakıyorlar bu nedenle onları avlamak doğru olmaz, caiz değil." dedi.

"Vatandaş çoğunlukla levrek ve çupra balığı alıyor"

Halil Dağ

Tezgâhta levrek, çupra, gümüş balığı, dil balığı, karides gibi çeşitler bulundurduklarını ifade eden Dağ, "Vatandaş çoğunlukla levrek ve çupra balığı alıyor. Kışın ise gümüş balığı, dil balığı, karides, barbun, mercan tezgâha çok fazla geliyor. Nisan'ın 15'i itibariyle tezgâha levrek, çupra, sardalye gelir. Sardalye ise çok vitaminli bir balıktır, somon balığı, alabalık gelir, bunlar çok vitaminli ve lezzetli balıklardır." dedi.

Balık alıp ızgarada pişireceklere levrek ve çupra almaları tavsiyesinde bulunan Dağ, "Bunlar çok güzel olur, fırında da pişirebilirler. Ufak balıklar tercih edilecekse hamsi, sardalye, barbun, gümüş balığı, dil balığı, bunlar yağda pişirilebilir." diye konuştu.

"Tezgâha çeşit olarak levrek, çupra, somon, av sardalyesi, kefal geliyor"

Balıkçılar pazarında 11 yıldır tezgâhtarlık yaptığını kaydeden Salman Esmeray, "Lakabım 'Balıkçı Salman'dır. Şu anda av yasağı başladı, tezgâha çeşit olarak levrek, çupra, somon, av sardalyesi, kefal geliyor. Bu mevsimde olan balıklar bunlar. Bu mevsimde levrek biraz daha yağlı olduğu için tavsiye ediyoruz. Müşterilerimiz somon da tercih edebiliyorlar." dedi.

Salman Esmeray

Kırmızı et fiyatlarına göre balık fiyatlarının daha düşük olduğunu vurgulayan Esmeray, "Etin kilogramı 600 TL, buradaki deniz levreği 200 ila 250 TL. Balık kültürü olan müşterilerimizin alma oranı düşmüyor, standart devam ediyorlar. Tezgâhlarımızda balık eksik olmuyor, günlük balıklarımız geliyor, her sabah saat 03.00 ila 04.00 arası balıklarımız gelir. Yaz ayına girdiğimiz için balıklar daha taze geliyor, az aldığımız için de günlük tükeniyor ve günlük geliyor. Müşteriye tavsiyemiz tavuk almasınlar, balık alsınlar." şeklinde konuştu.

"Bir levreğin kilogramı 300 TL'ye kadar çıktı"

Nusrettin Özgün

25 yıldır balıkçılık mesleğini icra eden Nusrettin Özgün, "Şu anda sezon bitti, balık çeşitlerimiz düştü. Eskiye nazaran çeşitlerimiz azaldı fakat yine de levrek, çupra, Karadeniz somonları; bunlar sürekli var, bunlar yılın on iki ayı olur. Balığı ızgarada, fırında yaparsanız çok şahane olur, yağda yaparsanız da olur. Dünyada Omega 3 bulunduran tek balık sardalye, bunu omegası eksik olanlar için fosforu çok yüksek bir balık. Bunu bir bebeğin önüne katarsanız kendi kendine yer, çok faydalıdır; boy atması ve gelişmesi için bire birdir. Bir levreğin kilogramı 300 TL'ye kadar çıktı, şu an fiyatlar bunlar. Balık alacaklara ızgara tavsiye ederim, bunun için de levrek, çupra harika olur. Apartmanda oturanlar da fırınlarına atabilir." ifadelerini kullandı.

"İş durumlarımız sıcaktan ve sezondan dolayı biraz düşüklük yaşıyor"

Dede mesleği olarak yıllardır balıkçılık yaptıklarını belirten Şehmuz Kaya ise, şunları kaydetti:

Şehmuz Kaya

"Av yasağı başladı. Bundan dolayı çeşitlilik oranımız da azaldı. Şu an tezgâhta en fazla levrek ve çupra var, hamsi çok nadir bir şekilde bulunur. Somon, ufak balık olarak sardalye çeşitliliğimiz oluyor, genellikle bunlar var. Tezgâhtaki iş durumlarımız sıcaktan ve sezondan dolayı biraz düşüklük yaşıyor. Ağırlıklı olarak levrek ve çupra seven vatandaşlar geliyor. Ufak boylu olan çupra balık fiyatlarımız 150 TL'den başlıyor, büyüklüğüne göre de 180 ila 200 TL olabiliyor. Levrek de boyuna göre 180 TL'den başlıyor, 200 ila 220 TL'ye kadar yükselebiliyor." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir