• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Onbinler Sultanahmet`te buluştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL- Namaz Gönüllüleri ve Mihrap Gönüllüleri Platformunun yanısıra birçok sivil toplum kuruluşunun da çağrısıyla onbinlerce kişi Sultanahmet Camiine akın etti. 

İstanbul`un her ilçesinden sabahın erken saatlerinde kalkarak Sultanahmet Camiine gelen Müslümanlar bayram namazına dakikalar kala camiyi ve avlusunu tamamen doldurdu. Çok sayıda yabancı uyruklu Müslüman`ında çağrıya uyarak Bayram namazını Sultanahmet Camiinde kılmaları dikkat çekti. Bayram namazı için saf tutan genci yaşlısıyla yaklaşık 50 bin kişi yapılan dualara hep bir ağızdan eşlik etti. namaz sonrası bayramlaşan Müslümanlar birbirlerine hediyeler verdi. Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Said Şahin, Rehber TV Genel Koordinatörü Fikret Gültekin, Mustazaflar Cemiyeti İstanbul Şube Başkanı Mehmet Eşin ve Yeni Akit Gazetesi Yazarlarından Abdurrahman Dilipak da bayram namazı için Sultanahmet Camii`ni tercih etti.

KURBAN TESLİMİYETTİR
Bayram namazını Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz kıldırırken hutbeyi ise İstanbul Baş Vaizi Mustafa Akgül okudu. Akgül hutbede Hacıların Arafat`tan inerek şeytan taşladıklarını ve ardından bayram namazına durduklarını söyleyerek, "Bu gün kurban günüdür. Kurban teslimiyet demektir. Yüce Kudret karşısında aczini itiraf etmektir. Nimete şükürdür. Kurban paylaşmaktır. Kurban bir iman sınavıdır. O yüzden Allah teala kurbanların etlerinin ve kanlarının değil takvanın Allah`a ulaşacağını ifade ediyor. Kurban bize Halilulrahman İbrahim (a.s)`nin hatırasıdır. çünkü canıyla, malıyla ve evladıyla sınanmış ve imtihanı kazanmıştır. Bayramlaşmalar toplumda kardeşlik ruhunun uyanmasına vesiledirler. sizlerde davete icabet ederek buralara kadar geldiniz Allah sizlerden razı olsun. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi. bayramlaşmanın önemine vurgu yapan Akgül, özellikle öksüz ve yetimlerin ziyaret edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Konuşmasının devamında İslam coğrafyalarında akan kana dikkat çeken Akgül, Bayram`ın İslam ümmetinin kurtuluşuna vesile olmasını Allah`tan diledi.

MUSALLA GELENEĞİNİ CANLANDIRMAK İSTİYORUZ
İlke Haber Ajansına konuşan programın organizatörlerinden Namaz Platformu sözcüsü Abdullah Yıldız, "Elhamdulillah Kurban Bayram namazı Sultanahmet`te beklediğimiz gibi oldu. Bir yandan kurban telaşı öbür yandan da 9 günlük bayram tatilinin etkisiyle Ramazan Bayramı`ndaki kalabalığın yarısını gördüğümüzü söyleyebilirim. Ramazan Bayramı`nda 100 bin kişiyle kılmıştık. Bu bayram da yaklaşık 50 bin kişiyle namazı eda ettik. Caminin içi ve avlusu tamamen doldu" dedi.

Asıl hedeflerinin bu anlamda bir gelenek oluşturmak olduğunu vurgulayan Yıldız, "Medine`de mescitler küçük olduğu için, Resulullah (s.a.v)`ın bayram namazlarını musalla veya namazgah olarak bilinen caminin biraz daha ilerisinde 10 bini aşkın kişiyle erkeği kadınıyla, genci yaşlısıyla herkesin katılımıyla kıldığını biliyoruz. Resulullah`ın kadınlar için `Gelsinler` şeklinde talebi vardı. Hatta namaz kılma özrü olanlar için de `Gelsinler, seyretsinler ve dualarımıza emin desinler` buyurmuştu. bizim hedefimiz de bu musalla geleneğini yeniden canlandırmak, bayramda birlikteliği, kardeşliği, hediyeleşmeyi, vahdeti sağlayan bir bayram coşkusunu hep beraber yaşamaktı. Rabbim inşaallah bir sonraki yıl çok daha coşkulu bayram namazları nasip eder. Bunu da belirtmek gerekir ki Diyanet İşleri Başkanlığı`nın yayımladığı bir genelge ile Türkiye`nin bütün il ve ilçelerinde en büyük ve merkezi camilerde bayram namazı kılındı. Oralardan da çok güzel haberler geldi. İnşallah önümüzdeki seneler çok daha geniş ve yaygın bir geleneğe dönüşecektir" şeklinde konuştu.

YIKILAN GÜZELLİKLERİMİZİ DİRİLTMEK İÇİN…
Programın organizesinde emeği geçen Yazar Cemil Tokpınar ise "Diyanet işleri Başkanlığının il ve ilçelerde genelgeyle yürürlüğe koyduğu merkezi camilerde bayram namazlarının kılınması ile ilgili uygulama unutulan geleneklerimizin ihyası açısından önemlidir. Çünkü ne yazık ki bir çok şeyimizi kaybettik. 1924 yılını değerlendiren bir yazar, `24 yıl eskiye dair ne varsa yıkmakla geçti` diyor. Ama biz de diyoruz ki, inşallah eskiye dair tüm güzelliklerin tekrar ikame edildiği, dirildiği günlere başlıyoruz. Cenabı Hak eski İslami kültürümüzün hayırlı değerli olan bütün unsurlarını tekrar ihsan etsin, Namazgahta namaz kılma geleneğinin de yeniden dirilmesini nasip etsin. Bunlar aynı zamanda İslam`ın gerçek bayramlarının bir vesilesi olsun. Cenabı Hak bu vesileyle bizim hayatı ebediyemizi tehdit eden gayrı meşru istek ve amellerimizi kurban etmeyi de nasip etsin" ifadelerini kullandı.
(Emrah Tel / Adem Çiçek-İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir