• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Sağlıklı gıda ve çevre olmazsa, insan sağlığını da hayvan sağlığını da korumanız mümkün değildir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Veteriner Hekimler Günü 27 Nisan Cumartesi kutlanacak.

Veteriner Hekimlerin yaşadığı sorun ve sıkıntılara değinen Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, veteriner hekimlerin beşeri hekimlerle aynı statüde ve aynı özlük haklarına sahip olması gerektiğini belirtti.

Emekli durumda olan Veteriner hekimlerin yaşam standartlarının ve aldıkları emekli maaşının iyileştirilmesi çağrısında bulunan Köse, yapılan birçok iyileştirmeden veteriner hekimlerin mahrum bırakılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

İLKHA muhabirine konuşan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Veteriner hekimlerin birçok probleminin olduğunu belirten Köse, "Veteriner hekimler dünyanın her yerinde sağlık sınıfındadır ve hekimdir fakat sağlık hizmetleri sınıfına yapılan iyileştirmelerin dışında tutuluyor. Beşeri hekimleri yani diş hekimlerine ve eczacılara bir takım iyileştirmeler yapılırken, veteriner hekimler Tarım Bakanlığı çalışanıdır diye, onun da dışında tutuluyorlar." dedi.

"Şiddete maruz kaldık ama sağlıkta şiddetin dışında tutuluyoruz"

Nihat Köse

2008 yılında yapılan değişiklikle veteriner hekimlerin meslekte yıpranma payından mahrum bırakıldıklarını vurgulayan Köse, "Tam da yine o dönemlerde tam gün yasası çıktı. Kamuda çalışan hekimler, serbest çalışamaz denildi. Kamuda çalışan veteriner hekimler klinikler açıyorlardı, doktorlara böyle bir şey çıkınca ki bence de doğruydu, buna bir itirazım olduğu için söylemiyorum, doktorlarla birlikte kamuda çalışan veteriner hekimlerin muayenelerinin kapatılmasını sağladılar. 'Siz kamuda çalışırken, muayeneniz olamaz' dediler ama doktorların haklarında iyileştirme yapılırken, elbette ki daha fazlasını hak ediyorlar ama veteriner hekimler bu iyileştirmelerin dışında tutuldu. Sağlıkta şiddet yasası çıktı, Veteriner hekimler Sağlıkta Şiddet Yasası'nın da dışında tutuldu. Geçen yıl nisan ayında Dünya Veteriner Hekimler Günü'nde, birkaç yıl önce meslektaşımız Yozgat'ta halk sağlığını korumak üzere bir kesimhanede görevli iken, insan sağlığına zararlı olduğunu düşündüğü bir etin imhasına karar verdiği için bıçaklanarak katledildi. Fakat veteriner hekimler sağlıkta şiddetin dışında tutuldu. Adana'da bir meslektaşımız, at muayene ederken çifteye maruz kaldığı için hayatını kaybetti. Yine basına yansıyan, Ankara'da bir Veteriner Hekim Kliniği'nde bir veteriner hekime saldırdılar ve darbettiler. Biz darba ve şiddete maruz kaldık ama sağlıkta şiddetin dışında tutuluyoruz. Veteriner hekimlerin maalesef durumu bu. Veteriner hekimler kamu haklarını sürekli kaybettiler." şeklinde konuştu.

"Veteriner hekimler Türkiye'deki hayvan sağlığını yürüten meslek grubudur"

Serbest Veteriner Hekimlerin, İlaç Takip Sistemi ile de bir mağduriyet yaşadığına vurgu yapan Köse, "İlaç Takip Sistemi (İTS) var ilaç takip edilmeli, ilaç önemlidir ama beşeri hekimlikte takip edilmeyen bir sürü ilaç, veteriner hekim kliniklerinde takip edilir durumda. Temel amaçla antibiyotik kullanırsanız kalıntı olacak. O kalıntıyı izlemek için de kesimhanelere gideceksiniz ve hayvanın kesilip kesilmediğini kontrol ederek insanların bu eti yemesine engel olacaksınız. Veteriner hekimler kamudan hiçbir destek almadan, kamu adına işleri yürüten, kamu tarafından denetlenen yani Türkiye'deki hayvan sağlığını yürüten meslek grubu ama cezai durumlarda bir tek veteriner hekimlere ceza uygulanıyor. Aşı Takip Sistemi (ATS) olmalı ama beşeri hekimlik kadar olmalı. İlaçlarda kare kod sistemi yok, takibi neredeyse çok zor. Bunu veteriner kliniğine faturalı girin reçetesiz yazamazsanız. Bunu yapmanız durumunda cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorsunuz." diye konuştu.

"Veteriner hekimlerimiz açlık sınırında yaşıyorlar"

Emekli veteriner hekimlerin emekli olmaları durumunda, hayatlarını devam ettirecek koşullara sahip olmadığını ve bir an önce emeklilik şartlarında iyileştirme yapılması gerektiğini belirten Köse, "Doktor ve benzeri mesleklerin emeklilerine bir takım iyileştirmeler yapılırken, veteriner hekimler bunun dışında tutuldular, buna itirazımız var. Yani neredeyse emekli veteriner hekimlerimiz ve kamudan emekli veteriner hekimlerimiz açlık sınırında yaşıyorlar. Yaşlı bir veteriner hekimin aldığı emekli maaşı on bin TL civarında yani Yaşlı Bakım Evi'nde kendisine baktırmaya yetecek kadar bile değil, ona da itirazımız var. Türkiye'de bir Covid geçirdik, Allah bir daha yaşatmasın fakat Covid'in aşısını bulanlar da yine veteriner hekimler. Sağlık sınıfına aşıda öncelik verilirken, veteriner hekimler sağlık sınıfında eczacı kalfalarından sonra aşılandılar. Veteriner hekimlerin sağlık sınıfında olduğu dünyanın her tarafında net olarak kabul edilirken bizim ülkemizde sağlık sınıfında olduğu gerçeğinde bir sorun var. 657 Devlet Memurları Kanunu'nda net olarak sağlık sınıfı sayılırken diş hekimliği, tabip, veteriner hekim yazıyor ama Sağlık Bakanlığı Mevzuatı'nda, bütün özlük hakları iyileştirmelerinde veteriner hekimler bunun dışında tutuluyor." ifadelerini kullandı.

"Sağlıklı gıda ve çevre olmazsa insan sağlığını da hayvan sağlığını da korumanız mümkün değildir"

Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün her yılın Nisan ayının son Cumartesi günü kutlandığını, bu yıl Ankara'da seslerini duyurmaya çalışacaklarını kaydeden Köse, TBMM'de kendilerini temsil edecek hiçbir meslektaş vekil bulunmadığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyanın her tarafında sağlık; hayvan sağlığı, insan sağlığı, çevre ve sağlıklı çevre diye ayrılmıyor, bir tek sağlık konsepti ile değerlendiriliyor. Sağlıklı gıda, sağlıklı çevre olmazsa, insan sağlığını da hayvan sağlığını da korumanız mümkün değildir. Sağlık bir bütün olarak değerlendirilmeli. Bütün dünyada bu şekilde yapılmaktadır. İnsanlardaki enfeksiyon kaynaklarının yüzde 70'e yakını hayvansal kökenlidir. Benim öğrenciliğim döneminde hayvanlardan insanlara, insanlardan da hayvanlara bulaşan yaklaşık 250 tane hastalıktan bahsedilirdi şimdi çok daha fazla. 800 ila 850 hastalıktan bahsediliyor. Enfeksiyon hastalıklarının yüzde 70'i hayvansal kökenli iken, bu kadar hayvan kaynaklı hastalık varken, insan sağlığını da koruyabilmenin tek yolu veterinerlerin mücadelesinden geçiyor." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir