• DOLAR 32.361
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2391.564
  • ...
Bakan Tunç:  9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile ortaya konulan hedefler doğrultusunda mevzuatımızda kısmi değişiklikler ve yenilikleri hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 8. Yargı Paketi'ni hayata geçirdik. Şimdi 9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz" dedi.

Türkiye'nin son 22 yılda, hukuk devletinin tahkimi, temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi ile ceza adalet sisteminin insan haklarına uygun bir şekilde ilerletilmesi anlamında çok önemli mesafeler aldığını belirten Tunç, şunları söyledi:

"Özellikle gerek ulusal politikalarımız gerekse Avrupa Birliği katılım süreci kapsamında başta mevzuatımızın yenilenmesi, çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi konusunda çok önemli mesafeler aldık. Temel kanunlarımızın tamamını son 22 yıl içerisinde yeniledik. Türk Ceza Kanunumuz, Ceza Muhakemesi Kanunumuz, Borçlar Kanunumuz, Ticaret Kanunumuz, Hukuk Muhakemeleri Kanunumuz gibi bütün temel kanunlarımızı çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirdik. Şunu açıklıkla söyleyebiliriz ki dünyanın, hatta Avrupa'nın en çağdaş, en yeni temel kanunlarına sahip olan bir ülkeyiz."

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza infaz sisteminde teknolojinin kullanılmasına yönelik önemli projelere imza attıklarını, bunlardan birinin de e-duruşma sistemi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"E-duruşma dediğimiz görüntülü duruşmayla şu ana kadar 1 milyon 670 bin duruşma gerçekleştirilmiş. Avukatlarımızdan bu yöndeki talepler giderek artıyor. Uygulamadaki bazı aksaklıkları bizlere dile getiriyorlar. Bu aksaklıkların giderilmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elektronik tebligat da teknolojinin kullanılması anlamında önemli bir gelişme oldu. Bu konuda da 213 milyon tebligat elektronik ortamda gerçekleştirildi."

394 cezaevi kapandı, 299 yeni cezaevi hizmete açıldı

Adalet Bakanı Tunç, bugüne kadar şartları uygun olmayan 394 cezaevini kapattıklarını, insan hakları ve çağdaş ceza adalet sistemine uygun 299 cezaevinin hizmete açılmasını sağladıklarını bildirdi.

Şu anda cezaevlerinde bir yoğunlaşma olduğunu aktaran Tunç, bu konuya çözüm sağlama konusunda gayretlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Tunç, Cezaevi Kurtarma Teşkilatına da değinerek, "Ceza İnfaz Kurumları Arama Kurtarma (CEKUT) personelimiz, ceza infaz kurumlarındaki personellerden oluşan arama kurtarma ekiplerimiz 393 kişiden oluşuyor ve şu anda giderek de artıyor. AFAD ile akredite olmuş bir kurumumuz. 6 Şubat depremlerinde de önemli bir görev ifa ettiler. 41 kişiyi canlı olarak enkaz altından kurtarmayı başardılar." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir