• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Fosili bulunan bu yılan tam 15 metre uzunluğunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilim insanları yılana ait 27 omur ortaya çıkardı ve bunlardan birkaçı hâlâ sürüngen yaşadığı zamankiyle aynı pozisyondaydı. Vasuki indicus adı verilen yılanın büyük bir pitona benzediği ve zehirli olmadığı düşünülüyor.

Fosilin bulunduğu linyit madeni, Gujarat eyaletindeki Panandhro’da yer alıyor.

Hindistan Teknoloji Enstitüsü Roorkee’de paleontoloji alanında doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Debajit Datta, “Büyük boyutu göz önüne alındığında Vasuki, anakondalar ve pitonlar gibi avını sıkıştırabilen, yavaş hareket eden, pusuya düşüren bir avcıydı. Bu yılan, küresel sıcaklıkların bugüne göre daha yüksek olduğu bir dönemde kıyıya yakın bir bataklıkta yaşıyordu.” diyor.

Adını Hindu kültürü ile ilişkilendirilen yılan kralından alan Vasuki, fosilleri 2009 yılında kuzey Kolombiya’daki bir kömür madeninde keşfedilen Titanoboa adlı başka bir tarihöncesi dev yılanla boyut olarak rekabet ediyor.

13 metre uzunluğa ve 1 tondan fazla ağırlığa sahip olduğu tahmin edilen Titanoboa, 58 ila 60 milyon yıl önce yaşadı. Günümüzde yaşayan en büyük yılan ise, 10 metre boyundaki Asya’nın ağlı pitonu.

Çalışmanın ortak yazarı paleontolog Sunil Bajpai, “Vasuki’nin tahmini vücut uzunluğu Titanoboa’nınkiyle karşılaştırılabilir, ancak Titanoboa’nın omurları Vasuki’ninkinden biraz daha büyük. Ancak bu noktada Vasuki’nin Titanoboa’ya göre daha mı büyük yoksa daha mı ince olduğunu söyleyemeyiz.” diyor.

Bu devasa yılanlar, 66 milyon yıl önce dinozor çağının sona ermesinden sonra başlayan Senozoyik dönemde yaşamışlardı.

En büyük Vasuki omuru yaklaşık 11 cm genişliğindeydi. Vasuki’nin yaklaşık 44 cm genişliğinde geniş, silindirik bir gövdesi olduğu anlaşılıyor. Kafatası ise bulunamadı.

Datta, “Vasuki görkemli bir hayvandı. Günün büyük bölümünde devasa gövdesini kıvırarak oluşturduğu yüksek verandaya başını dayayan ya da bataklıkta sonsuz bir tren gibi ağır ağır hareket eden nazik bir dev olabilir.” diyor.

Araştırmacılar Vasuki’nin hangi hayvanları yediğinden emin değiller, ancak büyüklüğü göz önüne alındığında diyetlerine timsahların da dahil olabileceği düşünülüyor. Bölgede bulunan diğer fosiller arasında timsahlar ve kaplumbağaların yanı sıra balıklar ve iki ilkel balina olan Kutchicetus ve Andrewsiphius da vardı.

Vasuki, yaklaşık 90 milyon yıl önce ortaya çıkan ancak yaklaşık 12.000 yıl önce nesli tükenen madtsoiidae yılan ailesinin bir üyesiydi. Bajpai, bu yılanların Hindistan yarımadasının yaklaşık 50 milyon yıl önce Avrasya ile çarpışmasının ardından Hindistan’dan Güney Avrasya’ya ve Kuzey Afrika’ya yayıldığını söylüyor. Bu, dinozor çağının son aşamalarında ve çeşitliliği azalmadan önce Senozoik’in başlarında baskın bir yılan ailesiydi.

Kaynak: The Guardian

Bu haberler de ilginizi çekebilir