Prof. Dr. Adnan Memduhoğlu: Rastgele değil, seçici okuma alışkanlığı edinmeli, zamanımızı değerli eserlere ayırmalıyız
Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Memduhoğlu, 9. Geleneksel Siirt Kitap Fuarı'nda kitapseverlerle buluştu. Okumanın önemini vurgulayan Memduhoğlu, niçin, neyi ve nasıl okumamız gerektiğini katılımcılarla paylaştı.
Siirt Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda gençlerin yoğun ilgiyle takip ettiği söyleşide Memduhoğlu, katılımcılara okumanın önemi hakkında bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Adnan Memduhoğlu, okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik söyleşisinde katılımcılara Niçin okumalı, Neyi okumalı? Nasıl okumalı? sorularını yöneltti. Sorulara interaktif bir şekilde katılımcılarla birlikte cevaplar arandı.
Niçin okumalıyız sorusuyla ilgili olarak, kendimizi geliştirmek, çevremize faydalı olmak, iyilikleri yaymak ve çoğaltmak, kötülükleri ise engellemek ve azaltmak için okumamız gerektiğine vurgu yapıldı. Yaradan'ın ilk emrinin "Oku!" olduğu ve Peygamber Efendimizin insanları okumaya teşvik ettiğine dikkat çekildi.
"İman ve amel konularında temel bilgileri öğrenip sağlamlaştırdıktan sonra, detaylı konulara yönelebilirsiniz."
Katılımcılara rastgele değil, seçici okuma alışkanlığı edinmeleri ve zamanlarını değerli eserlere ayırmaları önerisinde bulunan Memduhoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:
"Neyi okumalıyız sorusuyla ilgili olarak, insanı, kendimizi, varlığı/Kainat Kitabını, El-Kitab'ı/Kuran-ı Kerim'i (kıraat, tertil, tilavet ile okumak), yaşayan Kur’an'ı (Peygamber Efendimizin Sünnetini) okumalı. Hayatı, hadiseleri okumak (firaset), rastgele değil seçici olmak kaydıyla faydalı diğer eserleri okumak, önce yüzmeyi öğrenmek sonra derinlere açılmak, önce imanımızı ve amelimizi ilgilendiren konularda sabitelerimizi öğrenip sağlama almak sonra gerekiyorsa detay konularda okumalar yapmak, meslek alanımızla ilgili okumaları sürekli güncel tutmak gerekir."
"Okuma deneyimini zenginleştirmenin yolları"
"Okuma sürecini zenginleştirmek ve etkili hale getirmek için çeşitli pratikler ve yaklaşımlar öneren Memduhoğlu, "Az da olsa sürekli ve her gün okumak, yüzeysel bazı eserleri ve yazıları hızlı okuma teknikleriyle okumak, temel ve derinlikli eserleri ise muhakeme ederek (tefekkür, tedebbür, teakkul, tezekkür.. ile) okumak, aktif okumak/not ederek, yazarak, eleştirerek, tartışarak okumak, filtreleyerek okumak, internet, telefon, tablet gibi dijital okumalar yanında kitaplardan okumayı ihmal etmemek, duruma göre sessiz ve sesli okumalar yapmak, işitmeye ve hıfz etmeye dayalı okumalar yapmak, beden gözü yanında, akıl ve gönül gözüyle okumalar yapmak. Ve nihayet okumada elde edilen hâsılayı değerlendirmek gerekir. Okuma süreci boyunca ne derece tekamüle doğru gidildiği, okumanın bir bilinç oluşturup hayata ne kadar dokunduğunu ölçüp değerlendirmek okuma deneyimini zenginleştirmenin yolları arasındadır." dedi.
"Okumak insanın kendini bulması, olgunlaşması ve kendi benliğini tanıması için bir araçtır"
İnsanın okuduğuyla doymaması, her okuduğunda daha çok okumaya susaması ve sürekli olarak bilgiye aç olması gerektiğini belirten Prof. Memduhoğlu söyleşisini şu sözlerle tamamladı:
"Okumak erdemdir, değerdir, bilinçtir, güçtür, özgürlüktür, düşünmektir, farkındalıktır, güvendir, var olmaktır ve belki de en önemlisi Var edeni bilip tanımak ve marifete ulaşmaktır. İnsan okuduklarıyla ve öğrendikleriyle yetinmemeli, ne kadar da az okuduğunu görüp aşkla ve şevkle daha çok sarılmalı okumaya. Okudukça, daha çok okumaya susayacaktır. Susadıkça da daha çok içecek, daha çok ilme sarılıp okuyacaktır insan. Okumak ruhun, gönlün ve zihnin demlenmesidir ki Rabbimiz böyle bir güzelliği bizlere bahşetmiş. "Okumalı insan … Kalabalıklar içinde kaybolmuş kendini bulabilmek için. Okumalı insan… olgunlaşmak, insan olmak için okumalı, kendi olmak için okumalı.
Okumalı insan… Kendine bir iyilik yapmak istiyorsa okumalı… Şimdi neyi niçin okuyoruz ya da okumalıyız bir kez daha soralım kendimize…"
Program sonunda Prof. Dr. Adnan Memduhoğlu, kitap fuarındaki yayınevi standında kitapseverlerle buluştu ve kitaplarını imzaladı. (İLKHA)