• DOLAR 34.623
  • EURO 36.335
  • ALTIN 2921.483
  • ...
Psikolog Aşut: Kitap okumada çocuklarımıza rol model olmalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kitap okuma alışkanlığı, çocukların karakter gelişimine katkı sağlıyor, duygusal ve ruhsal ihtiyaçlarının karşılanmasında da önemli bir yer tutuyor.

Uzmanlar, ebeveynlere çocukları dijitalden uzak tutarak erken yaştan itibaren kitapla tanıştırması ve rol model olma tavsiyesinde bulunuyor.

"Seçeceğimiz kitaplar çocuğun gelişim çağına uygun kitaplar olması gerekiyor"

Psikolog Mesut Aşut

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmanın yanında, sürdürülebilirlik olması gerektiğini belirten Psikolog Mesut Aşut, "Çocuklara Kitap okuma alışkanlığı kazandırma anne karnında başlıyor. Anne karnında çocuklar sesleri duymaya başlıyor. Kitap okuma alışkanlığının bir diğer faydası da dil gelişimine çok olumlu etkisi vardır. Özellikle bu dönemde, dijitalleşen çağda ekranlara maruz kalan çocuklara kitap alışkanlığı kazandırmak zor ve dil gelişimleri maalesef problemli oluyor. Fakat anne karnında çocuklar dışardan gelen sesleri duyuyor, ister istemez bütün kelimelere aşina oluyor. Kitap okuma alışkanlığı okumanın yanında sürdürülebilirliği de önemlidir. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırdığımızın yanında, sürdürülebilmemiz de gerekiyor. Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırabiliriz diye bir soru sorduğumuzda, bunu yapmamız için öncelikle çocuklarımıza rol model olmalıyız. Günün belli bir dönemini belli bir saatini kitap okumaya ayırmamız gerekiyor. Uyku saatinden önce olur kesinlikle bunu öneriyoruz, çok faydalı bir vakit, ya da kendi rutininize göre bir saat belirleyip ailece kitap okumaya başlanabilir. Seçeceğimiz kitapların çocuğun gelişim çağına uygun kitaplar olması gerekiyor. Macera ve hayal dünyalarını geliştirecek kitaplar seçtiğimiz zaman çocuklarımızın daha fazla ilgi çekeceklerdir. Hayal dünyalarında bunları canlandıracaklardır.  Bunu yaparken çocuklara okuma alışkanlığı kazandıracağız ve çocukların kendisi bizlere kitap okumalarını isteyeceklerdir. Evimizden mutlaka bir kitaplığımızın olması gerekiyor, bu kitaplığımıza çocuklarımızın erişebilir yerde kurmamız gerekiyor. Kitaplığımızda çocuklarımızın ilgisini çeken ve gelişimine katkı sunacak kitaplar koymalıyız. Çocuk istediği zaman kitaba ulaşması gerekiyor. Kitaplarda çocuklara özgürlük tanıyalım. Çocuk kitabı aldığı zaman istediği şekilde okumasına izin verelim yatarak, oturarak, dağınık ya da masada herhangi bir yerde çocuk nasıl istiyorsa bu şekilde okusun, yeter ki çocuğumuzun kitap okuması için teşvik edelim. Bir diğer hususumuz kitapların yaşlarına göre verilmesidir. Biz çocuklarımıza kitap okuduğumuzda, çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırdığımız zaman çocuğumuz artık merak saracak ve okuma yazma öğrenmenin hevesini de arttıracak." ifadelerini kullandı.

"Yaşı küçük çocuklarda bizim önerimiz macera ve aksiyon olan kitapların okunmasıdır"

Çocukların merak duygusu oluşmadığı zaman kitap okumaktan sıkıldığını belirten Aşut, "Bir diğer husus dijitalleşen çağda MANGA tarzı Japon kültüründen dünyaya yayılan bir kitap kültürü var. Bu noktada çok seçici olmamız gerekiyor. MANGA rastgele düzensiz resimlerin olduğu çizgi karakterleridir. Biz bunları çocuklarımıza verirken gerçekten çok dikkatli olmalıyız, seçici davranmalıyız. Sınıfsal harflerine dikkat ederek yaş gruplarına göre kitaplarda var. Bu tür kitapları çocuklara verdiğimiz zaman mutlaka seçici olalım. Bu kitapları verdiğimiz zaman yararlı mı, zararlı mı diye soracak olursak eğer gerçekten faydaları var. Duyuşsal ve bilişsen becerileri ile hayal gücünü arttıran kitaplardır. Çocuklar ilk başta görselden etkilenir. Saf yazılı kitaplar verdiğimiz zaman çocuklar sıkılabilir ama resimli kitaplar verdiğimiz zaman çocukların dikkatini arttıracaktır. Kitap okumayla beraber hayal gücünü de arttıracaktır. Bu yüzden seçici olmakla beraber Mangalarda çizgi karakterlerde okunabilir. Yaşı küçük çocuklarda bizim önerimiz macera ve aksiyon olan kitapların okunmasıdır. Bu da çocuğun dikkatinin sürdürülebilirliğini artıracak. Anne ve baba kitap okur, okuduğu kitap mutlaka bir sürdürülebilirlik, bir devamlılık ve merak duygusu oluşturabilmeli çocuklarda. Çocukta merak duygusu oluşmadığı zaman maalesef kitap okumaktan sıkılacak ve okumayı bırakacaktır. " şeklinde konuştu.

"Kitap okuma alışkanlığı toplumsal yaşamımızı da bir düzene sokacaktır"

Çocuklarda kitap okuma oyuna dönüştürülürse daha verimli olacağını söyleyen Psikolog Aşut, "Kitap saatini güzel bir etkinliği ve oyun alanına hayal gücümüzü ekleyerek çocuğu da hikâyenin içine katabilirsek çocuk daha mutlu ve heyecanlı olacaktır. Bu şekilde yaparsanız oluşturduğunuz kitap okuma saati çocuğunuz tarafından da istenilecektir. Bizim öğretici kitaplardan önce çocuklarımıza kitap okuma sevgisini ve alışkanlığını kazandırmamız gerekiyor. Çocuklar ilk başta kitaba aşina olacak, sevecek ve merak duyacak ondan sonra yaş ilerledikçe öğretici kitaplara da yönelecektir. Anne babalara önerimiz; çocuklarımıza hemen bilgiyi alalım, genel kültürleri gelişsin, öğretici kitaplar olsun gibi kitaplar yerine maceracı, düşündürücü, aksiyon ve hayal dünyalarını geliştirecek kitaplar verilmesini tavsiye ediyoruz. Bizim temel amacımız ilk başta kitabı okumayı özendirmek, kitabı sevmeyi sağlamasıdır. Kitabı seven çocuk da zaten yaş ilerledikçe kitap okumaya devam edecektir ve kitap okuma alışkanlığı toplumsal yaşamımızı da bir düzene sokacaktır toplumsal yaşamdaki alışkanlıklarımızı ve sosyal yaşam becerilerini artıracaktır. Bu da daha uyumlu daha akıllı daha zeki nesiller yetişmesini sağlayacaktır." dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir