• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dr. Demir: Ülkemizde 40 civarı kene türü ve çeşitli hastalık mevcuttur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kene hastalığı hakkında İLKHA'ya konuşan Dr. Demir, doğa alanları, mesire ve kırsal kesimlerde piknik yapan vatandaşların kene ısırmalarına ve keneler yoluyla bulaşan Kırım-Kongo kanamalı ateşi ile ilgili uyarılarda bulunarak, bu olaylara bilinçli davranılması ve zamanında müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.

Dünya çapında yüzlerce tür kenenin olduğu bilgisini aktaran Demir, "Bahar ve yaz dönemlerinin gelmesiyle özellikle Haziran ve Temmuz aylarında kene ısırmaları ülkemizde büyük problemler oluşturmaktadır. Keneler dünya çapında 200, ülkemizde ise yaklaşık 40 civarı türü bulunmaktadır. Bu kenelerle birlikte değişik enfeksiyon hastalıkları meydana gelmektedir. Dolayısıyla insanların pikniğe, doğaya çıktıkları zaman dikkat etmeleri gerekiyor." şeklinde kaydetti.

"Pikniklerde özellikle elbise üzerine çorap giyilmesi mühimdir"

Dr. Zeynel Abidin Demir

Demir, kene ısırığı anında yapılması gereken hususlara değinerek, "Kene ısırığında kişinin kendince keneyi öldürmemesi gerekiyor. Sağlık kuruluşuna başvurulduğunda keneler kolay bir yolla çıkartılabiliyor. Onun dışında keneye sert bir cisimle müdahale edilmemesi lazım. Aksi takdirde keneye bilinçsizce müdahale edildiği zaman hayvanın kendi içerisinde bulundurmuş olduğu bakteriyi enfeksiyon oluşturacak olan mikrobu vücuda salgılamaya başlar. Onun için bu konuda bilinçli hareket edilmesi lazım. Özellikle piknikten dönüldükten sonra insanların kendi vücutlarını dikkat bir şekilde kontrol etmeleri önem arz eder. Bu tür olaylar en fazla ayak ve kollardan giriş yapabiliyorlar. Bunun için pikniklerde özellikle elbise üzerine çorap giyilmesi mühimdir." ifadelerini aktardı.

"Kırım Kongo kanamalı ateşinin semptomları 2 ila 14 gün arasında başlıyor"

Kenenin vücuda yapıştıktan sonra yerinde müdahale edilmediği takdirde insana vereceği zarara dikkat çeken Demir, "Kene vücuda girdikten sonra fark edilmeden vücutta aylar boyunca yaşayabiliyorlar. Çünkü bu tür hayvanlar ektoparazit canlılardır. Kene vücuda yapıştıktan sonra herhangi bir hissiyat oluşturmadığı gibi daha sonraki süreçte vermiş olduğu mikrobun yayılma aşaması gerçekleşir. Bu dönemlerde özellikle Kırım Kongo Kanamalı ateşi ile çok karşılaşmaktayız. Kırım Kongo Kanamalı ateşinin de semptomları 2 ila 14 gün arasında başlıyor. Dolayısıyla insanlar pikniğe gittikten sonra 10 gün içerisinde kendilerinde halsizlik, bulantı, kusma, ateş tarzı semptomlarla karşılaşıyorlarsa kene ısırığından şüphelenebilirler. Çünkü 10-14 gün arasında bu tip semptomlara karşılaşabiliyoruz. İnsana birçok çeşit hastalık verebiliyor. Kendimizi takip ettikten sonra da herhangi bir sağlık kuruluşuna mutlaka başvurulması lazım." dedi. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir