• DOLAR 32.509
  • EURO 34.776
  • ALTIN 2409.919
  • ...
Petrolün ateşi düşüyor: Akaryakıta indirim geliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hüseyin Aydemir

Hafta başında 92 doları gören petrol, bugün 86 dolara geriledi. ABD’de petrol stoklarında artış ve dünyada güçlü dolar görünümü petrol fiyatlarını baskıladı. “Akaryakıt fiyatlarına zam” korkusu şimdilik ortadan kalktı. İndirim beklentileri artıyor. 18 Nisan benzin fiyatı İstanbul’da 43,58 TL olarak devam ediyor. Buna rağmen piyasalar, siyonist rejimin İran’a yapacağı misilleme ile gergin bekleyişini sürdürüyor.

ABD’de açıklanan haftalık petrol stokları, 12 Nisan ile biten haftada 2,7 milyon varil artış gösterdi. Beklenti, stoklarda 1,6 milyon varillik artış olacağı yönündeydi. Stokların beklentilerden daha fazla artış göstermesi, petrol talebinde gerilemenin yaşandığını gösterdi. Bu gelişmeyle birlikte ABD ham petrolü ile birlikte brent petrol varil fiyatı da 86 dolara kadar geriledi. Öte yandan güçlü dolar görünümü de petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor.

Brent petrolde hafta başında görülen zirve seviyelerden itibaren yaşanan gerileme yüzde 5 civarında gerçekleşirken, akaryakıt fiyatları üzerindeki zam beklentisi de şimdilik ortadan kalktı. Sektör temsilcileri, düşüşün kalıcı olması durumunda akaryakıt fiyatlarından önümüzdeki günlerde indirim olacağını aktardı.

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası'nda benzin fiyatı: 43.49 TL
İstanbul Anadolu Yakası'nda motorin litre fiyatı: 42.10 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 22.04 TL

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Avrupa Yakası'nda benzin fiyatı: 43.58 TL
İstanbul Avrupa Yakası'nda motorin litre fiyatı: 42.17 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 22.10 TL

ANKARA AKARYAKIT FİYATLARI

Ankara'da benzin litre fiyatı: 44.42 TL
Ankara'da motorin litre fiyatı: 43.00 TL
Ankara'da LPG litre fiyatı: 22.35 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir'de benzin litre fiyatı: 44.62 TL
İzmir'de motorin litre fiyatı: 43.20TL
İzmir'de LPG litre fiyatı: 22.90 TL

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. 

Kaynak: Ekonomim.com

Bu haberler de ilginizi çekebilir