• DOLAR 32.383
  • EURO 34.662
  • ALTIN 2391.912
  • ...
Filistin'de tutuklular sistematik işkence ve saldırılara maruz kalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin Esirler Heyeti Başkanı Kaddura Faris, Filistin Esirler Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, işgalcilerin, Filistinli tutukluların tüm mal varlıklarına el koyduğunu ve tedavi ile ziyaret haklarından mahrum bıraktığını belirtti.

Faris, Filistinlilerin sistematik bir şekilde işkenceye ve saldırılara maruz kaldığını vurgulayarak, "Tutuklular sistematik işkence ve saldırılara maruz kalıyor. Ev baskınları, esirlere ve ailelerine kötü muamele, saldırılar, mal varlıklarının tahrip edilmesi ile işkence süreci başlıyor." dedi.

İşgal yetkililerinin, mal varlıklarına, araçlarına ve paralarına el koyarak mahkumların ailelerine bilinçli şekilde zarar verdiğini dile getiren Faris, tutukluların işkenceye ve açlığa maruz kaldığını, geçen kışın şartlarının çok zor olduğunu ve hapishanedekilere battaniye verilmediğini ifade etti.

Faris, işgal rejimini kasıtlı hakaret ve işkence yaptığını belirterek, bu durumun 7 Ekim'den sonra cezaevlerinde şehit edilen 27 mahkûmun yanı sıra isimleri bilinen 16 mahkûmun da şehit edilmesiyle sonuçlandığını belirtti.

Filistinli yetkili, işgal rejiminin Gazze'deki tutuklulara karşı zorla alıkoyma ve yerlerini kaybetme suçunu kınayarak, yüzlerce Gazzeli tutuklunun öldürülmesinden endişe duyduğunu vurguladı.

Faris, işgal kuvvetlerinin cezaevlerindeki Filistinli tutuklu sayısının 7 Ekim’den bu yana %130 arttığını belirterek, "7 Ekim öncesinde cezaevlerindeki esir sayısı 5 bin civarındaydı. Bugün Gazze Şeridi'ndeki tutukluları da hesaba katarsak sayının 12 bine ulaştığını tahmin ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Hapishanelerin aşırı kalabalık olduğunu ifade eden Faris, "Kimse Gazze'deki tutuklu sayısını bilmiyor ve bu rakamlar sadece tahmin. İsrail, hapishanelerindeki tutuklu sayısının 9 bin 500 olduğunu iddia ediyor." şeklinde konuştu.

Faris, cezaevlerinde bulunan 80 kadın, 200 çocuk ve yaklaşık 4 bin idari tutuklu olduğuna dikkat çekerek, “Rakamlar, İsrail'in, sosyal medyada kışkırtma yaptıklarını suçladığı çok sayıda Filistinliyi tutuklamanın yanı sıra, Filistinlilerden intikam almak amacıyla herhangi bir suçlama olmaksızın keyfi bir şekilde tutuklayıp idari gözetime gönderme politikası benimsediğini gösteriyor.” diye konuştu.

Filistinli yetkili, tutukluların serbest bırakılması için kamuoyuna ve resmi makamlara baskı yapma çağrısında bulunarak, "Esirleri serbest bırakmadan önce onlara insanca bir yaşam sunmak gerekiyor, uluslararası kurumların ve dünyanın İsrail'e baskı yapması, İsrail'i yasal denetimlere uyması ve tutuklulara insanca davranması konusunda zorlaması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Faris, serbest bırakılan mahkûmların ifadelerinin uluslararası ve insan hakları kuruluşlarının sessiz kaldığı bir ortamda, cezaevlerinde günlük ve sistematik olarak işlenen suçlara" işaret ettiğine dikkati çekti.

Faris, Filistinlilerin Esirler Günü'nü bu yıl çok acı koşullarda kutladığını ifade ederek, “Bugün esirlerin acılarına ışık tutmak ve Esirler Günü'nün esirler konusunda bir dönüm noktası olmasını istiyoruz. Bu çerçevede İsrail'le yüzleşmeyi ve esirlere yönelik ihlallerini durdurması için baskı yapmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Filistin Esirler Heyeti dün, işgal rejiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de kimlikleri belirlenen 16 ve belirlenemeyen onlarca esiri şehit ettiğini duyurmuştu.

Filistin Esirler Heyeti'nden daha önce yapılan yazılı açıklamada, işgal gözaltı merkezleri ve hapishanelerinin 7 Ekim'den sonra "tam bir mezbahaya dönüştüğü", her türlü işkence ve darbın uygulandığı belirtilmişti.

İşgal rejiminin sözde ordusunun, Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor. Batı Şeria ve Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının da 7 bin 630'a yükseldiği bildirilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir