Nahda Hareketi lideri Gannuşi'yi desteklemek için uluslararası komisyon kuruldu
Tunus eski Meclis Başkanı ve Nahda hareketi lideri Raşid Gannuşi'nin tutuklanmasının birinci yıldönümünde, siyasetçiler ve aydınlar Gannuşi'ye destek olmak amacıyla uluslararası bir hareket başlattı.
Cafer Selçuk
Komisyon yaptığı açıklamada, "Gannuşi'nin mücadelesini, entelektüel ve siyasi katkılarını takdir etmek ve kendisine yönelik adaletsizliği ortadan kaldırmak amacıyla, resmi, sivil, siyasi ve ilmi şahsiyetlerden oluşan bu grup, Gannuşi'yi savunmak üzere Uluslararası Komisyon'un kurulduğunu ilan eder." ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, komisyonun hedef ve taleplerinin başında şu hususların yer aldığı belirtildi:
"Sayın Raşid Gannuşi'yi savunmak, Tunus'ta ve dünyada demokrasi ve İslami itidal ekolünün bir öncüsü olarak siyasi katkılarını tanımlamak.
Gannuşi'nin koşulsuz olarak serbest bırakılması, kendisine yönelik tüm mağduriyetlerin giderilmesi, aleyhindeki yargı kararlarının iptal edilmesi ve Tunus'ta kendisine iade-i itibar yapılması.
Yargının, Gannuşi ve diğer muhaliflere karşı kullanılmasına son verilmesi. Gannuşi'nin yetkililer ve bağlı kuruluşları tarafından siyasi olarak ve medyada hedef gösterilmesine ve kötülenmesine son verilmesi.
Dünyadaki insan hakları ve insani yardım kuruluşlarına, uluslararası sözleşme ve yasalara saygı gösterilmesi için Tunus makamlarına azami baskı yapmaları"
Açıklamada ayrıca "Gannuşi'nin 17 Nisan 2023'te güvenlik güçleri tarafından kuşatılmasının ardından, bir konutun dokunulmazlığına, yaşına veya statüsüne bakılmaksızın basıldığı ve ardından kendisini savunacak bir avukat olmaksızın bilinmeyen bir gözaltı merkezine götürüldüğü, burada uzun ve aşağılayıcı bir sorgulamaya maruz kaldığı" hatırlatıldı.
Açıklamada, 82 yaşındaki Gannuşi'nin Ulusal Kurtuluş Cephesi için düzenlenen bir diyalog seminerinde yaptığı konuşmada, parlamentoyu feshetmek, kurumları dağıtmak, anayasayı ortadan kaldırmak ve güçleri birleştirmek için darbe olarak nitelendirilen adımları reddettiğini ifade etmesinin, dışlama ve dışlanmanın ulusal siyasi dokunun birliği üzerindeki tehlikeleri hatırlatmasının ardından tutuklandığı belirtildi.
Açıklamaya aralarında eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif Marzuki, eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, eski Fas Başbakanları Abdülillah Benkirane ve Saadettin El Osmani, eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Güney Afrika Milletvekili Mandela Mandela ve Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın torununun da bulunduğu çok sayıda resmi, tanınmış, Arap, yabancı siyasi ve bilimsel şahsiyet imza attı.