• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
3000 yıllık mezar, arkeologların Peru'ya bakışını bir kez daha değiştirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık 20 yılı aşkın bir süredir Arkeolojik Araştırma Projesi, Pacopampa’da çok sayıda buluntu keşfetti. En sonuncusu, MÖ 1.000 yıllarında oraya defnedilen eski bir dini liderin iskeletiydi ve mezarının içeriği nedeniyle Pacopampa Rahibi olarak adlandırıldı.

Onunla birlikte gömülü olan üç damga veya mühür vardı. İlk mühür bir jaguara benziyor ve rahibin, hayvanın ruhsal gücünden yararlanabilecek bir lider olarak statüsünü gösteriyordu. İkincisi insan yüzünü tasvir ederken, üçüncüsü ise el şeklindeydi. Bilim insanları, insanların mühürleri boyaya batırdıklarına ve ardından görüntüleri rahibin derisine damgaladıklarına inanıyor.

Japonya Ulusal Etnoloji Müzesi ve Peru Ulusal San Marcos Üniversitesi’nden araştırmacılara liderlik eden Yuji Seki’ye göre, bulgular son derece önemli.

Derin bağlantılar

Rahibin keşfi, Pacopampa’daki arkeologların bölgede güçlü bir rahip sınıfının ilk kez ne zaman ortaya çıktığını belirlemesine yardımcı oluyor. Seki, Pacopampa’nın bir zamanlar uzak ve yakın bölgelerden insanların bir araya gelerek dini ayinlere katıldığı bir hac merkezi olduğunu belirtiyor. Seki, bu grup ritüellerinin, en eski And uygarlıklarının yükselişine olanak tanıyan sosyal koşulları oluşturduğuna inanıldığını söylüyor.

2009’da bulunan Pacopampa Leydisi’nin mezarı ve 2015’te bulunan Yılan Jaguar Rahiplerinin mezarı gibi benzer mezarların, 300 yıl daha eski olabilecek Pacopampa Rahibinin mezarı ile önemli bağlantıları bulunuyor.

2022 yılında bölgede bir rahip mezarı ortaya çıkarıldı. Bazıları bunun Pacopampa Rahibinden bile daha eski olabileceğine inanıyor ancak mezarın ve içindekilerin analizi hâlâ sürüyor. Muhtemel yeni keşiflerin beklentisiyle birlikte Pacopampa kompleksindeki kazılar devam ediyor.

Kısmi alıntı: National Geographic

Bu haberler de ilginizi çekebilir