• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
İstanbul'da yasa dışı balık avcılarına toplam yaklaşık 13 milyon lira ceza kesildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1 Eylül 2023 tarihinde başlayan av sezonu bugün sona erdi.

Denizlerdeki av yasağı, endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri (gırgır ve trol) kapsayacak.

Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar ise bu yasaktan muaf olacak ve avcılık yapmaya devam edebilecek.

İstanbul Tarım Orman İl Müdürlüğü 2023-2024 balık sezonu hakkında yazılı bir açıklamada bulundu.

"Denetimler neticesinde yaklaşık 60 ton su ürüne el konularak, sorumlular hakkında 12 milyon 752 bin 122 lira idari para cezası uygulanmıştır"

1 Eylül itibari ile "Vira Bismillah" denilerek başalanan sezonun bittiği belirtilen açıklamada, "2020 yılından günümüze İstanbul kıyı sularında yasa dışı olarak su ürünleri avcılığında bulunan 204 tekneye el konularak mülkiyetleri kamuya geçirilmiştir. Geride bıraktığımız 2023-2024 balıkçılık sezonu genelinde ise 25 bin 078 adet denetim gerçekleştirilmiş; yasa dışı avcılık faaliyetinde bulunduğu tespit edilen 20 adet tekne zapt edilmiştir. Yapılan denetimler neticesinde yaklaşık 60 ton su ürüne el konularak, sorumlular hakkında 12 milyon 752 bin 122 lira idari para cezası uygulanmıştır. İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda, kamu kurumlarımızın eşgüdümlü çalışmalarıyla birlikte bugün yasa dışı, kural dışı ve kayıt dışı su ürünleri avcılığı İlimizdeki sürdürülebilir su ürünleri avcılığının üzerindeki en büyük tehdit olmaktan çıkmıştır. Özellikle İstanbullu balıkçılarımız ekosistemdeki canlılığa şahit olan ilk grup olmaları münasebetiyle denetim ve kontroller hakkındaki memnuniyetlerini açıkça her zaman dile getirmektedirler." denildi.

"5 milyon 95 bin 200 metrekare alan taranmış olup, 377 bin 670 metrekare  hayalet ağ denizlerimizden uzaklaştırılmıştır"

Açıklamanın devamında, "Su ürünleri kaynaklarımızın korunmasını sağlamak amacıyla denize terk edilmiş (yırtılma, engele takılıp kalma ve ya kaybolma vb.) ve sucul canlıların üzerinde büyük tehdit oluşturan hayalet ağları denizlerimizden uzaklaştırıyoruz bu kapsamda bugüne kadar 5 milyon 95 bin 200 metrekare alan taranmış olup, 377 bin 670 metrekare  hayalet ağ denizlerimizden uzaklaştırılmıştır. Denizlerimizden uzaklaştırılan ve sucul canlılarımız üzerinde tehdit oluşturan hayalet ağlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol neticesinde Ataşehir Halk Eğitim Müdürlüğü ve Refia Övüç Olgunlaşma Enstitüsü tarafından geri dönüştürülerek giysi, çanta, kalemlik vb. muhtelif hediyelik eşya olarak değerlendirilip katma değer oluşturulmuştur. Yapay resif projemiz ise hem sucul canlılara barınak sağlaması hem de anti trol yapay resifi adı verilen ve Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda tamamen yasaklamış trol avcılığı yönteminin kullanılmasına yönelik caydırıcı özelliğine sahip resifler kullanılmıştır. Bu kapsamda 660'ı yapay resif ünitesi ve 39 Anti-Trol resif ünitesi denize bırakıldı. Çift kabuklu ve yumuşakça türü su ürünlerimizin avcılığının uygun koşullarda yapılması amacıyla 4 ü Karadeniz kıyılarımızda 1'i İstanbul Boğazı'nda olmak üzere toplam 5 noktada sürekli olarak su ve su ürünleri numunesi alınarak izleme faaliyetleri yürütülmektedir." cümleleri kullanıldı.

"1949 adet balıkçı gemimiz, 15 bin 855 Ticari amaçlı su ürünleri avcılığı ruhsatına sahip balıkçımız bulunmaktadır"

Geride bıraktığımız genel avcılık sezonu içerisinde İstanbul Boğazı'mızla özdeşleşmiş olan tarih boyunca ayrı önem verilmiş kayıtlarda yer alan Boğaziçi Lüfer'i coğrafi olarak tescil edilerek Lüfer balığımızın korunması ve sürdürebilir avcılığının önemi vurgulamıştır şeklinde devam eden açıklamada, "İlimizde 1949 adet balıkçı gemimiz, 15 bin 855 Ticari amaçlı su ürünleri avcılığı ruhsatına sahip balıkçımız bulunmaktadır. 15 Nisan itibari ile Endüstriyel Balıkçı olarak nitelendirdiğimiz Trol, Gırgır ve Orta Su Trolü vb. ağlar ile avcılık yapan balıkçılarımız paydos derken, küçük ölçekli balıkçılarımız ve amatör balıkçılarımız mevuzatta belirtilen kurallara uymak koşuluyla balık avcılık faaliyetlerine devam edeceklerdir. Bu süreçte avcılığına devam etmekte olan küçük ölçekli profesyonel balıkçılarımızın balıkçı teknelerine ÖTV'siz mazot desteği sağlanmaya devam edilecektir. İstanbullu küçük ölçekli balıkçılarımıza balıkçı teknelerimizin boyuna göre 3500-6000 lira arasında değişen destekleme ödemeleri yapılmış olup; İl Müdürlüğümüze kayıtlı 1446 küçük ölçekli balıkçı teknemiz yararlanmıştır. Bu 1446 balıkçı gemisi sahibi olan balıkçılarımızdan 71 kadın küçük ölçekli balıkçımıza yapılan destekleme ödemeleri 4 bin 375-7 bin 500 lira arasında yapılarak bu kapsamda kadın balıkçılarımızın sektöre daha fazla katılımların teşvik edilmesi sağlanmaktadır." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir