• DOLAR 32.506
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2404.78
  • ...
İran'ın misillemesiyle tökezleyen küresel piyasalar gerginliği atlatarak pozitife döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Orta Doğu'da Siyonist rejim-Filistin arasındaki savaş nedeniyle yüksek seyreden gerilim, İran'ın hafta sonu yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle misillemede bulunmasıyla had safhaya çıktı.

Siyonist rejimin 1 Nisan'da İran'ın Suriye'nin başkenti Şam’da bulunan konsolosluk binasına saldırı düzenlemesinin ardından İran, bu saldırının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

Siyonist rejim söz konusu saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtti.

Analistler, İran'ın düzenlediği misilleme saldırılarının sona ermesi ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Siyonist rejimin, olası bir karşı saldırıda bulunması için destek vermeyeceğini açıklamasının ardından bölgedeki gerilimin azaldığını ifade etti.

Söz konusu gelişmelerle kripto para piyasalarında satış baskısı artarken, Bitcoin bir ara yüzde 10'dan fazla değer kaybederek 60 bin 600 dolara kadar geriledi. Jeopolitik risklerin azaldığına ilişkin beklentilerin artmasıyla bugün yüzde 2,5 yükselişle 65 bin 450 dolara çıktı.

Hafta boyunca bölgedeki gelişmelerin yakından takip edileceğini belirten analistler, ayrıca yoğun veri gündeminin de yatırımcıların odağında bulunduğunu dile getirdi.

Dolar/TL, cuma günü alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 32,3577'ten tamamlamasının ardından bugün bankalar arası piyasanın açılışında 32,4050 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde işsizlik oranı ve bütçe dengesi, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de perakende satışlar ve New York Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 seviyelerinin direnç, 9.800 ve 9.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat ayı işsizlik oranı

11.00 Türkiye, mart ayı bütçe dengesi

12.00 Avro Bölgesi, şubat ayı sanayi üretimi

15.30 ABD, mart ayı perakende satışlar

15.30 ABD, nisan ayı New York Fed imalat sanayi endeksi

Bu haberler de ilginizi çekebilir