• DOLAR 32.452
  • EURO 34.654
  • ALTIN 2387.41
  • ...
Güneş tutulmasının yansımaları: ABD'de aniden artan göz ağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kuzey Amerika'nın büyülenen olayı, 2024'ün ilk tam güneş tutulması dün gökyüzünde görüldü.

Meksika'nın Mazatlan kentinde yerel saatle 11.07'de başlayan güneş tutulması, ABD'nin kuzeydoğusuna doğru ilerleyerek Kanada'da 17.16'da sona erdi.

Tam tutulma, 6 bin 437 kilometre uzunluğunda bir yolculuk yaparak, yaklaşık 44 milyon kişinin yaşadığı Meksika, ABD ve Kanada topraklarını kapsadı.

ABD'nin çeşitli şehirlerinde, Dallas, Idabel, Littler Rock, Poplar Bluff, Paducah, Carbodale, Evansville, Cleveland, Erie, Buffalo, Burlington, Lancaster ve Caribou gibi önemli yerlerde tutulma gözlemlendi.

Milyonlarca kişi, bu nadir astronomik olayı gözlemlemek için tutulmanın yaşandığı bölgelere akın etti. Ancak güvenliği sağlamak adına, kızılötesi ve ultraviyole ışığı engelleyen sertifikalı Güneş tutulması gözlüklerinin kullanılması önerildi.

Bazı bölgelerde, Güneş tutulmasını kutlamak için kültürel ve bilimsel etkinlikler düzenlendi. Ancak, turistik ilgi nedeniyle oluşan aşırı trafik ve kalabalıklaşma sebebiyle, yetkililer acil durum ilan ederek güvenlik önlemleri almaya çalıştı.

Göz ağrılarındaki artış, tam tutulma sırasında en yüksek seviyeye ulaştı

Gökyüzünde Ay'ın Dünya ile Güneş arasından geçmesiyle oluşan bu kısa gösteri, izleyicileri ışık ve karanlığın dansına hayran bırakırken, bu sırada dijital platformlarda bir trend ortaya çıktı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ABD genelinde tam güneş tutulması öncesi, sırası ve sonrasında göz ağrısıyla ilgili çevrimiçi aramalarda belirgin bir artış yaşandı.

ABD'de tam güneş tutulması rotası üzerinde bulunan yaklaşık 32 milyon kişiden gözlerinde rahatsızlık hissedenler, internet arama motorlarında bu durumun nedenini araştırmaya başladı.

Google Trends istatistiklerine göre, Google arama motorunda "My eyes hurt (Gözlerim ağrıyor)" ve "Why do my eyes heart? (Gözlerim neden ağrıyor?)" gibi ifadelerin aranma sıklığı, ABD'de kısmi tutulmanın başladığı saatlerde eşzamanlı olarak artmaya başladı.

Tam tutulma sırasında "My eyes hurt" ifadesinin aranma sıklığında ciddi bir artış yaşanırken, tam tutulmanın birçok eyaletten maksimum görünürlüğe ulaştığı saatlerde, yani yerel saatle 14.30 ila 15.00 arasında en yüksek seviyeye ulaştı.

Tutulmanın sona ermesiyle düşüş gözlendi

Güneş tutulmasının bitmesiyle birlikte ifadenin aranma sıklığı da yerel saat 16.00'da önemli ölçüde azaldı, ancak ilerleyen saatlerde dalgalanmalar gösterdi.

Bu artışa en çok katkı sağlayan ilk beş eyalet arasında New Hampshire, West Virginia, Arkansas, Indiana ve Rhode Island bulunuyor.

Bu durum, birçok kişinin güneş tutulmasını izlerken güvenlik önlemlerini ihmal etmiş olabileceğini ve etkilerini ancak gözleri ağrımaya başladığında fark etmiş olabileceğini gösteriyor.

Buna ek olarak, benzer şikayetler ve arama sıklığındaki artışlar Ağustos 2017'deki son tam güneş tutulmasında da gözlemlenmişti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri