• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Uzman Diyetisyen Korkmaz: Bayramda sindirim sisteminizi yormayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Uzman Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, Ramazan ayında gün boyu uzun süren açlıktan sonra, sahur ve iftar vakitlerinde yeterli ve dengeli beslenme sağlanarak metabolizma hızını arttırıp, bu sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için bayramda da beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

"Ramazan sonrası fazla yeme isteği oluşmakta"

Ramazan sonrası kişilerde fazla yeme isteğinin oluşabileceğini dile getiren Korkmaz, "Ramazan ayında normal beslenme planımıza göre  öğün sayımız azaldığı için, Ramazan sonrası iştah kontrolümüz zorlaşmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayının bitmesiyle birlikte daha fazla yeme isteği oluşmaktadır. Ramazan ayı boyunca dinlenmeye geçmiş olan sindirim sistemimizi bayram sabahı; kızartmalar, hamur işleri, sucuk, pastırma, çok fazla tuz ve şeker içeren kahvaltılıklar ile yormamaya çalışalım.  Güne mutlaka  kahvaltıyla başlamalıyız. Kahvaltıya proteinden zengin yumurta, peynir ile tahıllı ekmekler ve mevsim yeşillikleri eklemeliyiz." dedi. 

"Mutlaka ara öğün yapın"

Ramazan sonrası ara öğünlerde dikkat edilmesi gereken hususulara değinen Korkmaz, "Ara öğünde 3-4 tane kayısı veya kuru erik tüketmekte fayda var. Bu besinler bağırsakları çalıştırır. Kan şekeri regülasyonu açısından  meyvelerin yanına çiğ badem , ceviz alabilirsiniz. Öğle yemeğinde az yağlı tavuk, et, balık ürünleri tercih edip akşam yemeğinde hazmı daha kolay olan zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih etmeliyiz. Veya sabah ve akşam olmak üzere 2 ana öğünlü bir beslenme programı uygulanabilir." ifadelerini kullandı.  

"Ramazan ayında azalan su tüketimini mutlaka artırmalıyız"

Bayramda beslenmeye dikkat etmek için yeme ve içmeye konusunda aşırı gidilmemesi gerektiğini dile getiren Korkmaz, "Yatmadan iki saat önce yemek yemeyi kesin. Akşam yemeğinden sonra meyve salatası, doğal pestil çeşitleri, biraz fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz. Fazla şeker tüketimini engellemek için, ikram edilen tatlı ya da tuzlu hamur işlerini meyve suyu, şekerli gazoz, limonata ile tüketmek yerine bitki çayları, ayran veya sade maden suyu tercih tüketilmelidir. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlı tüketimi kontrollü tüketilmelidir. Bayram boyunca oluşabilecek kabızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçebilmek için mutlaka ana öğünlerin yanında yeşillik içeren zeytinyağlı bir salata olmalıdır. Kefir veya keten tohumu eklenmiş yoğurt ile ara öğün de yapılabilir. Diyabet, kalp, yüksek tansiyon hastaları ve diğer kronik hastalığı olan kişiler diyetlerine olabildiğince dikkat etmeli ve bayramı kaçamak olarak düşünerek aşırı gıda tüketimi yapmamalı ve sağlık problemleri oluşturacak şekilde beslenmemelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir