• DOLAR 34.494
  • EURO 36.277
  • ALTIN 2960.675
  • ...
Müftü Yardımcısı Aslan: Kadir gecesi insanın ömrü boyunca bereketi içeren bir gecedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan'ın 27'nci gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi bugün idrak edilecek.

Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'e (Salallahu Aleyhi Vesellem) Hira dağında Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın 97'nci suresi olan 5 ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir.

Kadir, "azamet" ve "şeref" demektir. Bakara suresinin 185. ayetinde Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Şanlıurfa Müftü Yardımcısı İbrahim Halil Aslan, Kadir Gecesi münasebetiyle İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

"Kur'an-ı Kerim Ramazan ayı içerisinde inmiştir"

Aslan yaptığı açıklamada, "Allah Celle Celalühü bazen zamanları ve mekanları diğer zaman ve mekanlara göre daha üstün tutmuştur. Özellikle ibadet mektebi olarak ifade edebileceğimiz Ramazan ayının Müslümanlara bir mektep olarak sunulmasıdır. Ramazan'da Müslümanlar diğer 11 ayının nasıl ibadetle geçireceğini programını çizmesi gerekir. Ramazan ayının önemi Kur'an-ı Kerim'den gelmektedir. Kur'an-ı Kerim Ramazan ayı içerisinde inmiştir. Kur'an-ı Kerim'de Allah o Ramazan ayıdır ki Kur'an-ı Kerim nazil olmuştur. Buyuruyor 'Kur'an-ı Kerim Ramazan ayı içerisinde Kadir Gecesi olarak ifade edilen Kadir gecesinde nazil olmuştur.' Ardından 23 yıl süreyle peyderpey Peygamber Efendimiz Aleyhisselam'a olaylara binaen veya Sahabelerin soru sorması üzerine nazil olmaya devam etmiştir." dedi.

"Allah Ramazan ayında kulunu affetmesi için bahaneler arıyor"

Kadir Gecesinin önemine dikkat çeken Aslan, "Kadir Gecesi ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de açık ve dolaylı yoldan ifadeler söz konusu. Duhan Suresinde 'biz onu mübarek bir gecede indirdik' diye bir ifade var. Kadir Suresinde de 'bin aydan daha hayırlıdır' bir insanın ömrünün sonuna kadar hayrı ve bereketi içeren bir geceden bahsediyoruz. Peygamber Efendimiz bu hususta şöyle bahseder 'kim Kadir gecesine kıyamla geçirir sevabını da Allah'tan beklerse onun geçmiş olan bütün günahlarını affeder.' Tabiri caizse Allah Celle Celalühü bu Ramazan ayında kulunu affetmesi için bahaneler arıyor. Yeter ki kul Allah'a gelsin, Allah ona koşarak gider. Peygamber Efendimiz hadislerinde bunu net olarak ifade eder 'kul bana bir adım geldiği zaman ben ona on adım giderim' diye amaç benim rahmetim her şeyi kuşatmıştır benim rahmetim gazabımı bastırmıştır.' Dolayısıyla kulun affedilmesi için bu ibadet ticaretinden anlamaması gerekir. Yani affedilmemesi için kişi Ramazan ayında 'ya ben affedilmek istemiyorum' diyecek inatla Allah'a isyan bayrağını çekecek ya da tövbe etmesi gereklidir, Allah onu affedecektir." şeklinde konuştu.

Aslan, son olarak şunları söyledi:

"Bu gece Ramazan'ın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem azabından azad olunan bir aydır diye ifade ediliyor. Kadir gecesine baktığımız zaman özellikle Ramazan ayının tek geceleri hatta bazı rivayetlere göre son 10 günü bazı rivayetlerde son 10 günün tekli gecelerinde bazı rivayetlere göre de 27 gecesi olarak ifade ediliyor. Yani genel görüşe göre bizlerde 27 gece olarak ifade ediyoruz ama tembellik oluşmasın diye 'her geceyi Kadir bil, her geleni de Hızır bil' düsturuyla hareket etmemiz gerekir." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir