• DOLAR 32.995
  • EURO 35.801
  • ALTIN 2528.57
  • ...
ABD basınının seçim analızi "AK Parti seçmeni, İsraille ilişkilerin kesilmemesinin cezasını kesti"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ishaan Tharoor'un, AK Parti tabanının bir kısmının sandığa gitmediğine dikkat çekilen analizde, şu yorumlar paylaşıldı:

     
  Geçim kaygısı ve toplumdaki kasvetli atmosfer, AK Partili seçmen tabanının bir bölümünün sandığa gitmemesine yol açmış gibi görünüyor. Uzun süredir iktidarda olan AK Parti'deki durgunluğun yarattığı derin memnuniyetsizlik, daha sağ görüşlü bazı AK Parti seçmenlerini, Gazze savaşı nedeniyle İsrail'le ekonomik bağları koparmayı reddettiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ayrılan İslamcı bir parti de dahil başka partilere yönlendirmiş olabilir.  
     

 

Analizde, CHP'nin başarısında eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yerine Özgür Özel'in seçilmesinin ve İmamoğlu'nun kampanyalarını güçlendirmesinin önemli rol oynadığı da iddia edildi.

Aslı Aydıntaşbaş'ın analizindeyse yerel seçim sonuçlarının, Erdoğan açısından "tehlike oluşturduğu" savunuldu.

"Türkiye'deki seçimlerden çıkarılacak ders: Karizma, bir güç figürünü yenmenin anahtarıdır" başlıklı analizde, yerel seçim sonuçlarının Erdoğan yönetimine bir tepki niteliği taşıdığı öne sürülerek şu değerlendirme paylaşıldı:

 

     
  "Bu oylama çok açık bir şekilde protesto niteliğindeydi. Türk seçmenler, genel seçimleri kazanmasının üzerinden bir yıl geçmeden Cumhurbaşkanı ve politikalarından duyduğu hoşnutsuzluğu gösterdi."  
     

 

İmamoğlu'nun 2028'de yapılması öngörülen genel seçimlerde Erdoğan'a rakip olabileceğinin belirtildiği analizde, ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyona dikkat çekilerek "Muhalefet muhtemelen yakında erken seçim istemeye başlayacak" dendi.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugünkü açıklamasında "Ben erken seçim talep etmiyorum. Buna halk karar verir" dedi.

Independent

Bu haberler de ilginizi çekebilir