• DOLAR 32.303
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2401.275
  • ...
Sessiz Katil: Her 90 saniyede bir can alıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir enfeksiyon, küçük bir yaralanma veya sadece bir sıyrık gibi görünen şey, zamanla yıkıcı bir hale dönüşebilir.

Bir bisiklet kazasında dizini sıyıran bir çocuk, isilikten muzdarip bir kadın veya sadece masum bir boğaz enfeksiyonu geçiren bir adam...

Bu kişiler, tedavi edilebilir ancak tehlikeli olan sessiz bir katilin kurbanları haline gelebilirler.

Arizona'dan 65 yaşındaki Janice Holloway,  bacağında bir kızarıklık fark etti. Yüksek ateşine rağmen endişelenmedi ancak, yaklaşık iki hafta sonra seyahatteyken, nefes almada zorluk çekmeye başladı ve "Bir saat içinde çoklu organ yetmezliğiyle mücadele etmeye başladım" dedi.

Holloway hızla hastaneye götürüldü ve sepsis teşhisi kondu. Sepsis hastalarında sıkça görüldüğü gibi, asıl enfeksiyon kaynağı hiçbir zaman bulunamadı.

Holloway, iki hafta boyunca tıbbi olarak komada kaldı. Doktorlar, Holloway'in her iki bacağını dizinin hemen altından ve sağ elindeki iki eklemle birlikte kesmek zorunda kaldılar.

6 yaşında 21 ameliyat

Arizona'dan Beauden Baumkirchner, henüz üç yaşındayken bisikletten düştü ve dizi yaralandı. Ailesi başlangıçta ciddi bir şey olmadığını düşünse de, ertesi gün ateşi yükseldi ve kusmaya başladı. Hemen hastaneye götürüldü ve burada vücudu iflas etti.

Baumkirchner, sepsise yakalandıktan sonra yoğun bakım ünitesinde iki ay geçirdi. İki bacağı ve üç parmağı ampute edilmek zorunda kaldı ve şimdi altı yaşında olan çocuk 21 ameliyat geçirdi.

Vakalar yüzde 20 artış gösterdi

Sepsisin erken belirtilerini yakalamak oldukça zor ve bunu fark etmek için genellikle hastalığın farkında olan bilinçli bir doktor gerekiyor

Sepsisi tetikleyen tüm enfeksiyonların endişe verici üçte biri hastanede başlıyor.

En son CDC verilerine göre, her yıl 1,7 milyon Amerikalının sepsisten etkilendiği belirtilmektedir. 2019-2021 yılları arasında vakalarda %20'lik bir artış yaşandığı kaydedildi.

 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir