Son mağara insanları: Zhongdong
Çin'in son mağara köyü dış dünyadan izole edilmiş durumda; yerel halk bir alışveriş için üç saat yürüyor ancak aileler köyden ayrılmayı reddediyor.
Guizhou eyaletindeki Zhongdong köyü, dağların arasında sıkışmış, nefes kesen manzaralar sunan ancak modern olanaklardan yoksun bir yerdir.
228 metre derinliğindeki doğal mağara, yaklaşık 100 kişiye veya 18 aileye ev sahipliği yapmaktadır. Bu izole yerleşime ulaşmanın tek yolu ise meşakkatli bir dağ yürüyüşü yapmaktan geçmektedir.
70 yıldır, Zhongdong köyü sakinleri basit bir yaşam tarzını sürdürmekte, yemeklerini odun ateşinde pişirmekte ve bambudan yapılmış evlerde yaşamaktadırlar. Bu köy sakinlerinin çoğu, Çin'de etnik bir azınlık olan ve iç savaş sırasında bu mağarayı sığınak olarak kullanan Miao halkının torunlarıdır.
1949'da savaş sona erdiğinde, köylüler dünya ile bağlarının kopmasından doğan zorluklara rağmen burada kalmaya karar verdiler.
TEK YÖN ÜÇ SAAT YÜRÜMEK ZORUNDALAR
Zhongdong köyü sakinleri, bir futbol stadyumu büyüklüğündeki mağarada yaşamaya devam ediyorlar, aile kuruyorlar ve çocuk yetiştiriyorlar.
Köylüler, kendi mahsullerini yetiştiriyorlar ve ara sıra yakınlardaki kasabalarda çaydanlık bakımı gibi ticaret faaliyetlerinde bulunuyorlar. Ancak diğer ihtiyaçlarını karşılamak için en yakın dükkanlara ulaşmak için üç saatlik bir yürüyüş yapmak zorundalar.
Çocuklar ise en yakın okula gitmek için tepelik arazide iki saatlik bir yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar. Yerel yönetim, uzun zamandır asfalt yol yapılacağına dair söz veriyor ancak bunun gerçekleşmesinin imkansız olduğunu düşünüyor.
ÇİN HÜKÜMETİ KONUTLAR YAPTI, ONLAR YİNE RAZI OLMADI
Zhongdong, yasalarla korunan bir doğal parkın parçasıdır ve dokunulmadan kalması gereken bir alan olarak kabul edilmektedir. Ancak, hükümetin yoksullukla mücadele amacıyla halkı göç etmeye zorlaması nedeniyle bu son mağara yerleşimi yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Dış dünyaya çok sınırlı erişimi olan Zhongdong, Çin'in en yoksul köylerinden biridir. Çin hükümeti, köylüler için dağın altına beton konutlar bile inşa etmiştir ancak köylüler, yaşam maliyetlerinden endişe ederek taşınmayı reddetmişlerdir.
Yerli halk, kendi geleneklerine bağlı kalarak, eşsiz evlerinin bambudan örülmüş duvarları içinde yaşamayı tercih etmektedir. Mağaranın sağladığı doğal koruma sayesinde, evlerinin çatısına ihtiyaç duymamaktadırlar.
Genellikle mısır yetiştiriciliği ve domuz ile keçi yetiştiriciliği yaparak geçimlerini sağlamakta ve bu da onlara minimum harcama gerektiren bir yaşam sağlamaktadır.
MAĞARA YAZIN SERİN, KIŞIN UYGUN SEVİYEDE KALYIOR
Zhongdong'daki sakinler, mağarada ısınma faturaları gibi endişelere sahip olmadıkları için rahatlar. Isınmak ve yemek pişirmek için odun ateşi kullanarak, kalplerini sıcak tutuyorlar. Bir köylü, şehirde yaşamanın hava koşulları nedeniyle daha zor olduğunu belirtiyor.
Kalabalık kasabalar sıcak havalarda kavrulurken, mağara yaz aylarında serin kalır ve hatta kışın bile sıcaklık uygun seviyede kalır.