• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Bingöl'de sorunlar ile boğuşan mahalle
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Kaleönü Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar sıkıntılarını anlatılar. Mahalle halkı yetkilileri duyarlı olmaya davet ederek sorunlarının giderilmesini istediler.

"Mahallemizdeki elektrik direkleri tehlike saçıyor"
Kaleönü Mahallesi Muhtarı Ferhat Aymaz mahallelerinde bulunan elektrik direklerinin yüzde sekseninin yolların ortalarına yerleştirildiğini dile getirerek, "Ben muhtar olarak bu durumu Aksa Fedaş'a bildirdim. Bu konuda yaşanacak sıkıntılar olur. Sizin için maliyeti ağır olur dedim. Benim kapımın önünde de aynı sorun var. Yeğenim neredeyse direğe vuracaktı. Mal kaybından ziyade can kaybı olacak. Bununla ilgili Fedaş'ın acilen bir müdahale etmesi gerekiyor. Mahallemizde yüzde 80 yolların içinde direkler vardır. Şu anda durduğumuz bu yerde gördüğünüz gibi 3-4 tane direk yolun ortasında." ifadelerini kullandı.

Yetkili kurumlar müracaatlarımıza karşı duyarsız
Mahalle muhtarı olarak sorunların çözülmesi için elinden geleni yaptığını, maalesef hiç kimsenin ilgilenmediğini dile getiren Aymaz," Mahallemizin yolu, ilerden 12 metre olarak geliyor. Buradan geçen kanal nedeniyle yolumuz gittikçe daralarak şu anda 4 metreye düşmüştür. DSİ ya da yetkili kurum her kim ise bir an önce bu kanalın üstünü kapatması gerekir. Yetkili kurumlara müracaat ettim.. Ama bütün kurumlar hiç bir şey olmamış gibi herkes sesini kesmiş bekliyor.''dedi.

Mevcut kanalın devlete ait olduğu için kapatılmadığını dile getiren Muhtar Aymaz bu vurdumduymazlığa dikkat çekerek, "Ama ben bir muhtar olarak yolun genişletilmesi için defalarca mahallemden rica ettim. Mahalleli de iyi niyet göstererek çeperini, duvarını, ahırını ve odunluğunu yıktı. Ama maalesef devlet, bir DSİ kanalını kapatamıyor. Bizler bu hizmete yardımcı olmak için elimizden geleni yaptık. Ama bu kanala gelince bu kanalı kapattıramadık. Belediye yetkilileri gelip burada bir duvar öreceklerini söylediler. Biz bunu kabul etmedik. Bu kanalın böyle açık olması ve yolun bu şekilde yapılmaya çalışılması büyük bir sıkıntıdır.'' tepkilerini dile getirdi.

Bu yolun hat minibüsü güzergâhı olması gerekir
Daha önceden bu yolun hat minibüsü güzergâhı olması için müracaat ettiklerini belirten Aymaz, "Trafik komisyonu yol olmadığı için hat minibüslerinin buraya girmediğini söyledi. Ama şu anda yollarımız yapılıyor. İlerde hat güzergâhını buraya almak niyetindeyiz. Çünkü Yekmal mevkii asfalta 1 km uzak. Öğrencilerimiz okula gidiyor. Kışın kar yağıyor, yağmur yağıyor. En azından bir 5 kilo poşet alıp eve gelene kadar sırılsıklam oluyoruz. Bununla ilgili bir çalışmamız var.'' dedi.

Siyasi beklentiler için vatandaşlara bu sıkıntıyı yaşatmasınlar
Daha önceden 2010'da elektriklerin yer altına alınması için müracaat ettiklerini de dile getiren Aymaz, "Biz geçmişte çok sıkıntılar çektik. 3 gün mahallemiz elektriksiz kalmıştı. Burada kaloriferler çalışmadığı için bazı doktorlarımız gidip otelde kalmak zorunda kaldılar. Bakan Bey'e de söyledik. Elektriği bir an önce yer altına almamız lazım ki üst yapı başlasın. Sonra keşif oldu ama bizim mahallemize kullanılması gereken para başka yere aktarıldı. Buranın elektrik direkleri eski olduğu için en ufak bir yağmurda elektrikler gidiyor.24 saat mahalle olarak karanlıkta kalıyoruz. Üst yapı yapılmış durumda. Yarın elektrikler yer altına alınırsa bu yapılan üst yapı yıkılacak, yeniden yapılacak. Yani buraya gidecek para 1 lirayken 3 liraya çıkacak. Sök yap bu büyük bir sıkıntıdır. Bu para halkın cebinden çıkıyor. Bazı siyasi beklentiler için vatandaşlara bu sıkıntıyı yaşatmasınlar.''şeklinde konuştu.

Her yağmur yağdığında dere taşıyor
Yekmal mevkiinde en ufak bir yağış sonucunda, taşlık olan zeminin suyu çekmemesi nedeniyle buraların suyla dolduğunu ifade eden Aymaz açıklamasında 'Şu gördüğümüz evlerin geçen sene kepçelerle önünü açarak suyun yönünü değiştirdik. Her yağmur yağdığında bu dere taşıyor.Ama bu su artık nereye gidecek.En azından alt yapı çalışmalarında yağmur suyu şebekesi olması gerekiyordu.Yağmur suyu kanalı olmadığı sürece ne yapılırsa yapılsın hiç biri çözüm değildir.Yarın çocuklarımızda burada boğulabilir.Yapılan bu üst yapı çalışmalarının, bu emeklerin boşuna gitmemesi gerekiyor. 2010' dan beri defalarca müracaat ettim.Ancak yağmur yağdığı zaman bir anda toplanıyorlar.Öyle yapacağız,böyle yapacağız deyip yağmur bittikten sonra herkes kayboluyor.Yağmur yağınca bu kanal,bu yol aniden dolup taşıyor.Taşınca gideceği yer de yok.Ya yola gidecek,ya da vatandaşın evini basacak. Buraya bir çözüm bulunması lazım.Ama bugüne kadar bir çözüm üretilmedi.Şayet bir çözüm bulunmazsa vatandaş ve kurumlar yüz yüze gelecek.'' uyarısında bulundu.

Hastalanacağız, ya da bir tifo salgını olacak ondan sonra yapacaklar
Boran Deresinin ihalesinin yapıldığını belirten Aymaz, '' Ama dere bir türlü yapılmıyor. Bunu çocuklarımız kokluyor. Bunu DSİ yapmalı. Müteahhide vermişler ama yapılmıyor. Bunun yapılma süresi var. Ama nasıl işliyor biz de bilmiyoruz. Bu sene yapılmasını umuyorduk. Ama bu sene kaldı, belki seneye bile yapılmaz. Yani biz hastalanacağız ondan sonra. Ya da bir tifo salgını olacak sonra yapacaklar.'' diyerek sitemlerini dile getirdi.

Çocuklara edebi, hayâyı, dindarlığı ve ibadeti öğretmek lazım
Kaleönü Camii İmamı Molla Zeki Polat, mahallelerindeki çocukları kötü alışkanlıklardan korumak amacıyla çalışmalarda bulunduklarını dile getirerek, "Ailelerle toplantılar yaptık. Hatta Kalkınma Bakanımız sayın Cevdet Yılmaz da bu toplantılarımıza katıldı. Mahalle sakinlerinden birkaç vatandaşla beraber evleri dolaştık. Ebeveynlere çocuklarını başıboş bırakmamaları konusunda uyardık. Bunun çok da faydası oldu. Bu anlamda mahallemiz diğer mahallere de örnek oldu. Şimdi çocukların uyuşturucu, şiddet gibi kötü alişkanlıklara bulaşmaması için başta anne babaya görev büyük düşüyor. Çocukları 7-15 yaş arası eğitmek lazım. Bu konuda çocukları uygun hale getirmek lazım. Çocuklara edebi, hayâyı, dini, dindarlığı ve ibadeti öğretmek lazım. Çünkü çocuk 15 yaşına geldikten sonra zaten çığırdan çıkmış oluyor, aldığı ahlakı değiştirmek de mümkün de olmuyor.7 yaşından başlayarak dayakla, kızmayla değil, sevgi ve ilgiyle onlara bazı şeyleri öğretmeliyiz. Yoksa çocuk kötü bir kalıp alırsa onu değiştiremeyiz.'' Sözlerine yer verdi.
Mahallemizde geçen ana caddenin asfalt olması gerekirken, yapmadılar
Mahallelerinde yapılan alt ve üst yapı sorunlarına da değinen Polat, "Daha önce ana caddenin asfalt olacağını duymuştuk ve bu bizi sevindirmişti. Hat arabaları çarşıdan gelirken mahallemizden geçer diye sevinmiştik. Bütün mahalle sakinleri bunu istiyordu. Ama son zamanlarda ne olduysa dediler ki zemini sağlam değil.Neticede yol asfalt olmadı.'' ifadelerini kullandı.

Duvarlarımızı yıktılar, yolları genişlettiler bu kanala gelince, köprüyü yapmadılar''
Yolun genişletilmesi için birkaç defa ilgili kurumlara müracaat ettiklerini ifade eden mahalle sakinlerinden Nusret Koca, "Muhtarımızın da söylediği gibi, duvarlarımızı, çeperlerimizi yıktılar ve yolları genişlettiler. Ama buraya gelince bu kanalı genişletmediler, köprüyü yapmadılar.12 metre olan yolu 4 metreye düşürdüler. Kışın burada yüklü araçlar kanala kayıp düşüyorlar. Burası çok tehlikeli. Bir an önce bu köprünün yapılması lazım. yetkili kurumlar kimse, artık bu yolu düzgün bir şekilde yapmaları lazım. Burası ana yoldur. Yolun bir kısmı dar, bir kısmı geniş olmaz. Buraya hat verilecek. Buranın çift şerit olması lazımken tek şeride düşürüldü. Burada iki araba karşılıklı geçemez. Birinin durması gerekecek. Bu anayoldur bunun 12 metre üzerinden devam edilmesi lazım.'' ifadelerini kullandı.

Diğer mahallelerde 7-8 katta kadar yapılar yapılıyor, mahallemizde 2-3 kat hakkı vermişler
Mahalle sakinlerinden M. Emin Baysungur da yapı ruhsatları ile ilgili görüşlerini dile getirirken, "Mahallemize sadece 2-3 kat hakkı vermişler, diğer mahallelerde ise 7-8 kata kadar yapılar var. Bu da vatandaşı mağdur ediyor. Yolun alt tarafına 5 kat vermişler. İnönü Mahallesinde 8 katlı bina yapılıyor. Zemin sağlam, biz daha fazla kat izni vermelerini istiyoruz. Bari 5 kat versinler." dedi.

Mahallemizde yağmur suyu şebekesi yok
Mahallelerinin dağ yamacında olduğu için sel baskınlarına maruz kaldığını belirten Baysungur, " Mahallemizde yağmur suyu şebekesi yok. Sadece bir yerde az bir kısım var. Yekmal mevkiinde bir Boran Deresi var. Dağın suyu o dereye geliyor. Belediye ekipleri oraya atılan boruları sökmüşler. Onlara söyledik. Su gelirse yaptığınızı da alıp götürür. Bakarız dedikleri halde bakan yok. Bu mevkide dağdan gelen su, okulu basmıştı. Yağmur suyu gelirse 400-500 metre yolu bozup gitmektedir. Yukardan gelen suya çıkış verilmediği için yağmur yağarsa yine okulu basar."(Nihat Kanat/Salih Gönül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir