• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Başkent çöktü, hükümet Ada'ya taşınıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Endonezya'nın başkenti  Cakarta çöktü. Parlamento, dün başkentin Borneo Adası'na taşınmasını onayladı. Bataklık alanda yer alan ve hızla çöken Cakarta, ülkenin "ekonomi merkezi" olarak kabul edilirken, yeni başkent Nusantara'nın yeniden inşası için yaklaşık 32 milyar dolarlık bir maliyet öngörülüyor. Yeni başkent, "çevre dostu ve yeşil bir şehir" olarak planlanıyor.

11 milyonu aşkın nüfusa sahip Cakarta, her yıl 25 santimetre çökerek büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Kentin önemli bir kısmının yakın gelecekte sular altında kalabileceği uyarısı yapılıyor. Son yıllarda hızla artan nüfus, Cakarta'da plansız kentleşme ve trafik yoğunluğu gibi ciddi sorunlara neden oluyor.

Devlet Başkanı Joko Widodo, ülke genelinde refahın daha dengeli dağılması amacıyla başkentin taşınacağını duyurmuştu.

Yeni plana göre,  Cakarta ve çevresindeki bölgeler için yeni bir kalkınma programı hazırlamak üzere bir konsey oluşturulacak. Cakarta, iş dünyası ve şirketlerin merkezi olarak faaliyet göstermeye devam edecek.

Endonezya'nın 17 Ağustos'taki bağımsızlık günü kutlamalarının artık Nusantara'da gerçekleştirilmesi bekleniyor. Binlerce memur ve hükümet görevlisi de bu yıl sonuna kadar yeni başkente taşınacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir