Kahve kanseri önler mi?
Günlük yaşamın vazgeçilmez içeceklerinden olan kahvenin bir faydası daha ortaya çıktı. Kalp hastalıklarını önlediği iddia edilen kahvenin kanserle bağlantısı ne? Kahve kanseri önlüyor mu?
Günlük yaşamın vazgeçilmez içeceklerinden olan kahvenin bir faydası daha ortaya çıktı. Kalp hastalıklarını önlediği iddia edilen kahvenin kanserle bağlantısı ne? Kahve kanseri önlüyor mu?
KAHVE KANSERİ ÖNLÜYOR MU?
Yakın zamanda yapılan bir araştırmada, bağırsak kanserinden muzdarip olan ve günde iki ila dört fincan kahve içen kişilerin hastalıklarının tekrarlama olasılığının daha düşük olduğu görüldü.
Bu miktarda kahve tüketen, hastalığa sahip kişilerin herhangi bir nedenden dolayı ölme olasılığının da çok daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.
Bu da kahvenin, İngiltere’de en büyük ikinci ölümcül kanser teşhisi konulan kişilere yardımcı olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar, bulguların ‘umut verici’ olduğunu söyleyerek, diğer çalışmaların da aynı etkiyi göstermesi durumunda, her yıl bağırsak kanseri teşhisi konulan 43 bin İngiliz’in kahve içmeye teşvik edilebileceğini dile getirdi.
Hastalık yılda yaklaşık 16 bin 500, yani günde 45 kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Hollandalı ve İngiliz araştırmacılar tarafından Hollanda’da bin 719 bağırsak kanseri hastasıyla yapılan araştırmada, en az iki fincan kahve içenlerde hastalığın tekrarlama riskinin daha düşük olduğu görüldü.
Araştırmacılar, bu etkinin doza bağlı olduğunu, daha fazla miktarda kahve içenlerin daha düşük riske sahip olduğunu bildirdi.
Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) tarafından finanse edilen ve Uluslararası Kanser Dergisi’nde 2017’de yayımlanan makaleye göre, günde en az beş fincan kahve içen hastalarda, iki fincandan daha az içenlere kıyasla bağırsak kanserinin yeniden ortaya çıkma olasılığının yüzde yüzde 32 daha az olduğu tespit edildi.
Benzer şekilde, daha yüksek düzeyde kahve tüketiminin de, birinin hayatta kalma şansıyla yakından bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Yine günde en az iki fincan kahve içenlerin, içmeyenlere göre ölüm riskinin daha düşük olduğu görüldü.
Tekrarlama riskinde olduğu gibi, en az beş fincan içenlerin ölüm ihtimali yüzde 29 azaldı.
Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’nde beslenme ve hastalık profesörü olan, araştırma ekibinin lideri Dr. Ellen Kampman, hastalığın her beş kişiden birinde yeniden nüksettiğini ve ölümcül olabileceğini söyledi.
Dr. Kampman, “İlginç bir şekilde bu çalışma, üç ila dört fincan kahve içmenin bağırsak kanserinin nüksetme riskini azaltabileceğini gösterdi” dedi.