• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye'ye Kuzey Afrika'dan Çöl Tozu Taşınıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye, yeni haftada Kuzey Afrika'dan taşınan çöl tozunun etkisi altına girecek.

Sahra Çölü üzerinden taşınan toz, özellikle ülkenin batı kesimlerinde çamur şeklinde yağışlara neden olabilir. Uzmanlar, bu durumun toprak için faydalı olduğunu belirtiyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi ve İklim Bilim Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Özellikle mart sonuna doğru, çöl tozlarının miktarı artar ve yağışlarla birlikte daha fazla gelir. Bu tozlar, ısınma ile birlikte yağışla karışarak araçları kirletebilir, özellikle kırmızı bir çamur oluşabilir" dedi.

Dünyayı besleyen ana gübrenin çöl tozları olduğunu belirten Yaşar şöyle konuştu:

“Dünyada çöller olmazsa yaşam olmaz önce onun altını bir çizelim. Çünkü dünyayı besleyen ana gübre çöl tozlarıdır. Çöl tozu deyince biz tabakalı silikat deriz. İçinde her türlü nütriat, besleyici element vardır ve onlar yaşamı canlandırır. Kırmızı çamur demir demektir ve o ne kadar fazla yağarsa o kadar çok verimli bir yıl geçiririz."

Alerjisi olanlara "maske" uyarısı

Uzmanlar, toz taşınımının hava kalitesini düşürdüğüne dikkat çekiyor. Doğan Yaşar, özellikle alerjisi olanlar ve astım gibi solunum rahatsızlığı olanların tedbirlerini elden bırakmamaları gerektiğini vurguluyor.

"Önümüzdeki haftadan itibaren 20 Nisan'a kadar, yani sistem oturuncaya kadar alerjisi olanların maske takmaları önemli. Astım ve diğer akciğer sorunlarına sahip olanlar ise kesinlikle partikül tutucu maskeler takmalılar."

KAYNAK : TRT Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir