• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Beyaz Kıtaya açılan pencere: Lumbuz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü liderliğinde icra edilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, 24 kişilik bilim ekibiyle gerçekleştirildi ve 36 gün süren çalışmaların ardından başarıyla sonuçlandı.

Bu seferlerde, bilim insanlarının okyanusa açılan kapısı olarak lumbuzlar kullanıldı.

Beyaz Kıta'da araştırmalarını sürdüren bilim insanları, seyahatleri sırasında zaman zaman şiddetli fırtınalarla ve devasa buz dağlarıyla karşılaştı.

Tüm bu zorluklara rağmen, bilim insanları lumbuzlar aracılığıyla dış dünyayla bağlantılarını sürdürdü ve çalışmalarını tamamladı.

Ulusal Antarktika Bilim Seferi süresince ekibe katılan Anadolu Ajansı foto muhabiri Şebnem Coşkun, seyahat boyunca lumbuzundan gözlemlediği manzaraları fotoğrafladı.

Lumbuzlar, sefer ekibinde yer alan yer, yaşam, fiziksel ve sosyal bilimler alanlarında uzman bilim insanları arasında farklı düşüncelere yol açtı.

Bilim insanları, seyahatleri sırasında lumbuzlardan gördükleri manzaralar için zaman zaman "gizemli", bazen ise "büyüleyici" ifadelerini kullandılar.

Sefer katılımcılarından Dr. Mehtap Dursun, Güney Okyanusu'na açılan penceresinden bakarken hissettiklerini "Kısa süreli de olsa 'bambaşka bir boyuta gidip gelmek' gibiydi. Dev buz dağları, penguenler, foklar, balinalar... Yeryüzünde alternatifi olmayan büyülü bir dünyada çok şaşırtıcı, az ürkütücü ve gizemli bir yolculuk." sözleriyle ifade etti.

Sefer katılımcısı Doç. Dr. Denizhan Vardar ise lumbuzundan gördüğü manzara için "Beyazla mavinin büyüleyici ve hırçın buluşması." şeklinde konuştu.

Seferi Çevre Zabiti yüksek mühendisi Aybike Gül Karaoğlu da "Somut olarak, lumbuz bana, Güney Kutbu'nda gördüğümüz canlıları ve onların yaşadığı buzul, buz dağı gibi ortamları gösteriyor. Lumbuzdan dışarıya bakınca denizdeki dinamiğin mükemmel olduğunu görüyorum." şeklinde konuştu.

Sefer katılımcısı Ülgen Aytan da lumbuzdan bakmayı "Sonsuz okyanusta görünmeyen için odaktır. Beyaz Kıta'da buz dağlarını en güzel gösteren çerçevedir." sözleriyle ifade etti.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir