AB'den Ukrayna'ya gümrük desteğinde kısıtlama
Avrupa Birliği'nin Ukrayna ekonomisinin savaş nedeniyle daha fazla zarar görmesini engellemek adına gümrük muafiyetini sürdürme kararı almasıyla birlikte bazı ürünlere de kısıtlama getirilecek. Karara göre, AB'ye ithal edilecek kümes hayvanları, yumurta, şeker, yulaf, mısır, tahıl ve bal miktarlarının 2022 ve 2023 yıllarına ait ortalama ithalat değerlerini aşması halinde bunlardan gümrük vergileri tahsil edilecek.
Avrupa Parlamentosu (AP) Ukraynalı gıda üreticilerine Haziran 2025'e kadar Avrupa Birliği (AB) pazarlarına gümrüksüz erişim hakkı tanınması konusunda bazı tarım ürünlerinin miktarı azaltılarak geçici anlaşmaya varıldı.
Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Ukrayna'dan ithal edilecek kümes hayvanları, yumurta, şeker, yulaf, mısır, tahıl ve bal için bir 'acil durum freni' uygulanacağını açıkladı. Buna göre, AB'ye ithal edilecek söz konusu ürünlerin miktarlarının 2022 ve 2023 yıllarına ait ortalama ithalat değerlerini aşması halinde bunlardan gümrük vergileri tahsil edilecek.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, buğday ithalatına ise ilk aşamada gümrük vergisi uygulanmayacak, ancak ithal edilen ürünün belirli bir miktarı aşması halinde gümrük vergisi yürürlüğe girebilecek.
AVRUPALI ÇİFTÇİLERDEN PROTESTO
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasına karşılık olarak AB, Haziran 2022'de Kiev'e uygulanan gümrük vergilerini ve diğer kısıtlamaları kaldırmıştı. AB böylece Ukrayna ekonomisinin daha fazla zarar görmesini engellemeye yönelik adım atmıştı.
Ancak bu durumdan AB'li yerel çiftçi ve tarım üreticileri şikayetçi. Avrupalı çiftçiler, ucuz maliyeti nedeniyle Ukrayna'dan ithal edilen tarım ürünlerinin haksız rekabete yol açtığını savunuyor. Çiftçiler kıta genelinde bu durumu traktörleriyle protesto ediyorlar.
Ekonomileri büyük ölçüde tarıma dayalı olan Macaristan, Polonya, Slovakya, Romanya ve Bulgaristan AB'nin Ukrayna'ya tanıdığı gümrük vergisi muafiyetini kısmen uygulamıyor.