• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
‘Uluslararası toplum,  KITLIĞI DURDURAMADIĞI İÇİN UTANÇ İÇİNDE BAŞINI EĞMELİ’
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cenevre/Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’ye bağlı kuruluşların hazırladığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporu hakkında gazetecilere açıklama yaptı. Gazze'deki gıda güvensizliğine ilişkin son raporun sivillere yönelik sahadaki koşullar hakkında dehşet verici bilgiler içerdiğine dikkati çeken Guterres, Gazze'deki Filistinlilerin yarısından fazlasının gıda kaynaklarını tamamen tükettiğini ve felaket boyutunda bir açlıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Guterres, “Gazze'deki Filistinliler korkunç düzeyde açlık ve acı çekiyor. IPC'ye göre, bu şimdiye kadar herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya kalan en yüksek insan sayısıdır. Bu tamamen insan yapımı bir felaket ve rapor bunun durdurulabileceğini açıkça ortaya koyuyor.” değerlendirmesinde bulundu.

"HAKLI GÖSTERİLEMEYECEK OLANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN HEMEN HAREKETE GEÇMELİYİZ"

Söz konusu raporun, Gazze’de acil insani ateşkes ihtiyacına işaret ettiğini kaydeden Genel Sekreter, işgalci yetkililere, "Gazze genelinde insani yardımlara tam ve sınırsız erişim sağlamaları ve uluslararası topluma da BM’nin insani çabalarına tam destek vermeleri" çağrısında bulundu. Guterres, “Düşünülmeyecek, kabul edilemez ve haklı gösterilemeyecek olanın önüne geçmek için hemen harekete geçmeliyiz.” dedi.

"GAZZE'DE KITLIK KAPIDA"

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths,  X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gazze’deki açlığa dikkati çekti. Gazze’de 1 milyondan fazla insana hayat kurtaran yardımların kesildiğini ve kıtlığın kapıda olduğunu vurgulayan Griffiths, "Uluslararası toplum bunu durduramadığı için utanç içinde başını eğmelidir." ifadesine yer verdi. Griffiths, Gazze’ye zaman kaybetmeden acil şekilde gıda ve diğer hayati temel ihtiyaçların sokulması gerektiğinin altını çizerek, işgal rejimi yetkililerine insani yardımlara serbestçe geçiş izni vermesi çağrısını yineledi.

"KITLIK İLAN EDİLDİĞİ ZAMAN, ARTIK ÇOK GEÇ OLACAK"

Gazze’de pazarın çöktüğünü, alanların yıkıldığını aktaran Griffiths, şunları kaydetti: "Biliyoruz ki bir kez kıtlık ilan edildiği zaman, artık çok geç olacak. Yine biliyoruz ki bu, eylem ve iyi niyetle hala önlenebilir."

DSÖ: 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ RİSK ALTINDA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise Gazze'de insanların açlıktan öldüğünü, çok daha fazla gıdanın girişine izin verilmediği takdirde 1 milyondan fazla kişinin risk altında kalacağını bildirdi. Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan işgal rejiminin yoğun saldırıları altındaki Gazze'de yaşanan kıtlık ve bunun getireceği tehlikelere ilişkin paylaşımda bulundu. Gazze'de yaşanan açlığın "kahredici" olduğunu ve kıtlık yaşanmasının an meselesi olduğunu bildiren Ghebreyesus, bunun kısa ve uzun vadede sağlık açısından tehlikeli sonuçları olabileceğini belirtti.

Ghebreyesus, 7 Ekim 2023 öncesinde Gazze'de nüfusa yetecek kadar gıdanın mevcut olduğunu ve yetersiz beslenmenin nadir görüldüğünü kaydetti. "Gazze'de insanlar açlıktan ölüyor, daha fazla kişi hasta. Çok daha fazla gıdanın girişine izin verilmediği takdirde bir milyondan fazla kişi risk altında." ifadelerini kullanan Ghebreyesus, bu durumu tersine çevirmenin tek yolunun "barış" olduğunu ifade etti.

"GAZZE'YE YARDIM ULAŞTIRMADA HAVA VE DENİZ YOLU KARAYOLUNA ALTERNATİF DEĞİL"

BM işgal altındaki Filistin Bölgesi İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick, çevrim içi katıldığı basın toplantısında, işgalcilerin saldırıları altında bulunan Gazze Şeridi'ndeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazze'nin güneyindeki Refah kentini geçen hafta ziyaret ettiğini söyleyen McGoldrick, binaların, yolların ve altyapının durumu karşısında şok yaşadığını, yıkımın çok büyük boyutta olduğunu bildirdi. McGoldrick, Gazze'ye günlük ortalama 200 tır civarında yardımın giriş yaptığını, 7 Ekim 2023 öncesi bu sayının 500 civarında olduğunu ve yardımların birçoğunun da savunmasız kişilere ulaştırılamadığını anlattı.

Gazze'ye yardımların havadan indirildiğini ve deniz yolunun alternatif olarak kullanıldığını aktaran McGoldrick, "Çok fazla gıda ve diğer yardımları Gazze'nin her yerine ulaştırmak, sadece kara yolunu kullanarak gerçekleştirilebilir. Havadan indirme ve deniz yolu buna alternatif değil." dedi. McGoldrick, BM'ye bağlı kuruluşların hazırladığı Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasına (IPC) göre, Gazze'de "felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya kalan en yüksek insan sayısına" ulaşıldığına işaret ederken, özellikle Gazze'nin kuzeyindekilerin çok zor şartlarda yaşadığını kaydetti.  AA

Gazze’de 1,1 milyon kişi

FELAKET BOYUTUNDA

AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi'nde 1,1 milyon kişinin felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğunu belirterek, Gazze'nin kuzey kesiminde kıtlığın kapıda olduğu ve nüfusun tamamının kriz seviyelerinde ya da daha kötü gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu açıkladı.

Gazze

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), yaklaşık 300 bin kişinin mahsur kaldığı Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki iki kentin de kıtlığın bugünden itibaren baş göstermesi beklendiği ifade ederek,, "Akut gıda güvensizliği için kıtlık eşiği çoktan aşılırken, 5 yaş altı çocuklar arasında akut yetersiz beslenme ikinci kıtlık eşiğine doğru rekor bir hızla ilerliyor" açıklamasını yaptı. Gazze Şeridi'nde nüfusun yarısına denk gelen 1,1 milyon insanın felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, "Bu, IPC sistemi tarafından felaket boyutunda açlıkla karşı karşıya olduğu kaydedilen en yüksek sayıdır ve sadece üç ay önce IPC Aşama 5'te yer alan sayının iki katıdır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Deir al Balah, Han Yunus ve Refah'ta açlığın acil durum seviyesinde olduğu belirtildi.

Gazze Şeridi'nde sadece temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması için her gün en az 300 tırın bölgeye girmesi ve özellikle kuzeyde gıda dağıtımı yapması gerektiğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada, yılbaşından bu yana kuzeye sadece dokuz yardım konvoyu ulaştığı bildirildi. WFP İcra Direktörü Cindy McCain, "Gazze'de insanlar şu anda açlıktan ölüyor. İnsan eliyle meydana getirilen bu açlık ve yetersiz beslenme krizinin Gazze'yi kasıp kavurma hızı dehşet verici. Kıtlığı önlemek için çok küçük bir zaman dilimi kaldı ve bunu yapmak için kuzeye derhal ve tam erişim sağlamamız gerekiyor. Kıtlık ilan edilene kadar beklersek çok geç olur. Binlerce kişi daha ölmüş olacak. Çaresiz durumdaki kadın ve çocuklar her şeylerini kaybetmekten sadece bir hastalık, bir zorunlu hareket ya da bir felaket kadar uzakta" açıklamasını yaptı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir