• DOLAR 34.637
  • EURO 36.555
  • ALTIN 2929.812
  • ...
Tüketici, haklarını bilmediği için haklıyken haksız duruma düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen 15 Mart dünyanın her yerin Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanıyor. 

Özellikle tüketici hakları dernekleri ve vakıflar bugün dünya geneline yayılmış tüketim çılgınlığı, dolandırıcılıklar ve tüketici haklarına dikkat çekiyor. 

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, İLKHA muhabirine tüketici hakları konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Tüketici yaptığı ticaretle ilgili mutlaka fişini faturasını almalıdır"

Tüketici şikâyetlerinde haklı olmasına rağmen bilgi ve belge eksikliği nedeniyle ret kararlarıyla karşılaşabileceğini belirten Yılmaz, "Tüketici yaptığı ticaretle ilgili mutlaka fişini faturasını almalı ve iki yıllık garanti süresi içinde saklamalıdır. Bu süre içerisinde bir sıkıntı ortaya çıkması durumunda bu bilgi ve belgelerle hakem heyetlerine şikâyet başvurusunu yapmalıdır. Tüketici, imzaladığı sözleşmenin bir nüshasını mutlaka satıcıdan istemelidir. Vermemesi durumunda ilgili yerlere şikâyetini yapmalıdır. Şikâyet ettiği tarafın bilgilerini çok açık bir şekilde yazmalıdır. Savunma dilekçesi; hakem heyeti başkanlığı tarafından savunma talep edildiğinde, adresler doğru ve yerini bulsun." dedi.

"Satın alınan bir malın ilk altı ayda ayıbının çıkması durumunda ispat hakkı satıcıya aittir"

Tüketici şikâyet başvurusunda tüketici kanunu kapsamında kendisine tanınan dört seçimlik hakkını net olarak belirlemesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Sözleşmeden dönüyorum, paramı istiyorum, ayıplı malın ayıpsız misliyle değişimini istiyorum, ayıp oranında bedel istiyorum' diye talebini mutlaka net bir şekilde belirtmelidir. Satın aldığı bir malın ilk altı ayda ayıbının çıkması durumunda ispat hakkının satıcıya ait olduğunu bilmeli ve ilk altı aydan çıkan ayıpları mutlaka belgelemelidir. Altı ay içerisinde bu ayıbın satıcıya bildirildiğine ilişkin hakem heyetine giderken mutlaka elinde bir belge olmalıdır. Satıcının onu oyalamasına fırsat vermemelidir. İki yıllık garanti süresi içerisinde de bir ayıbın oluşması durumunda dört seçimlik hakkının iki yıl devam ettiğinin bilinmesi gerekir." şeklinde konuştu.

"Şikayet formunda en küçük bir eksiklik bırakmamalı"

İnternet üzerinde yapılan başvurularda tüketici mutlaka belgesini tarayarak gönderilmesini belirten Yılmaz, "Şikayet formunda en küçük bir eksiklik bırakmamalıdır. Alışverişi yapanla fatura kesildiği kişilerin ayrı olması hususudur. Tüketici bir aileden alış yapan bir başkası ama fatura başkasının üzerine ise fatura kimin üzerineyse şikâyet hakkının o kişiye ait olduğunu bilmesi gerekir." dedi.

"Tüketici haklı durumdayken haksız duruma düşmemeli"

Yılmaz, "Bilgi ve belge eksikliği üzerinden bir karar eline geçmesi durumunda, belgesini tamamladıktan sonra başvuru hakkının olduğunun bilinmesini istiyoruz. Bilgi ve belge eksikliği nedeniyle hakem heyetinin başkanlığı tarafından yedi günlük süre tanındığında bu süre içerisinde kendine gelen evrak üzerinden bilgi ve belge eksikliklerini tamamlayarak haklı durumdayken haksız duruma düşmemelidir." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir