• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Böbrek yetmezliğine dikkat: Vakalar artıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ekmekçi, Türkiye'de son 15-20 yıldaki kronik böbrek yetmezliğinin artış olduğunu ifade etti.

Gelişmiş ülkelerde de durumun aynı olduğunu aktaran Ekmekçi, "Obezite, günden güne artan ciddi bir problem artık. Bu hastalık, erişkin yaş değil çocukluk çağı hastalığı olmaya başladı. Böbrek yetmezliğinde, obezite önemli bir risk faktörü. Obezite ve şeker hastalığı arttıkça böbrek hastalıkları da artış gösteriyor. Az hareket ediyoruz, fast-food tüketimi çok arttı. Daha tuzlu ve yağlı besleniyoruz. Bu durum çocukları da erişkinleri de tüm yaş grup sağlığını etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ekmekçi, dünyada belli ülkelerde özellikle çocuklar için rutin idrar testleri yapıldığına dikkati çekerek, basit bir idrar testinin muhakkak tarama testi haline gelmesi gerektiğini aktardı.

Ekmekçi, "Yılda bir kere düzenli sağlık kontrolü yaptırdığımız gibi, böbrekler konusunda da bu yaklaşımı belirlemek gerekiyor. Çocuklarda böbrek yetmezliğinin nedenlerinden bir tanesi beta enfeksiyonudur. İşte bu enfeksiyona bağlı olarak gelişen böbrek hasarı, çocuk yaşlarda böbrek yetmezliğine sebebiyet verebiliyor. Sağlık Bakanlığı, çocuklar için bazı testleri tarama yöntemi olarak zorunlu hale getirebilir. Böylece erken tanı ve tedavi şansı doğar. Erken tanı ileride oluşabilecek birçok sorunun önüne geçebilir." açıklamasında bulundu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir