• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Şanlıurfalı pir-i faniler eski Ramazanları anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hicri 1445'inci yılın Ramazan ayına kavuşan Şanlıurfalı pir-i faniler, eski Ramazan ayı ile ilgili İLKHA'ya konuştu.

Eskiden Ramazan'da kıt imkân ve zorluklara rağmen oruç tuttuklarını ve kimi zaman yiyecek bir şey bulamadıklarını söyleyen yaşlılar, şimdiki Ramazan aylarını "güllük gülistanlık" diye nitelendirdi.

Türkiye'nin en sıcak illerinden olan Şanlıurfa'da yüksek sıcağa rağmen oruç tuttuklarını belirten yaşlılar, Ramazan ayının şimdi serin havalarda geçtiğini söyledi.

"Ramazan'da yazın 40-45 derecesinde tutmuşuz"

Hacı Muhammed Ali

Eskiden Ramazan ayında zorluklara rağmen oruç tuttuklarını ifade eden Hacı Muhammed Ali, "Günler aynı günler. Bazı Ramazan'da yazın 40-45 derecesinde tutmuşuz. Eskiden sıcaktı ama şimdi havalar serin. Bu havada elhamdülillah her gıda var. Tutmayana yazıklar olsun derim. Bir zamanlar orakla biçim yapıyorduk ama yine de oruç tutuyorduk. Çift sürerken, harman savururken oruç tutuyorduk. Şimdi ise keyif, gece gündüz oruç tutsam da umursamam. 84 yaşında olmama rağmen umursamam. Ramazan-ı Şerif'te Cenab-ı Allah bizi sınava tabii tutmuştur. Örneğin senin araban var. Arabayla gelirken yolun kenarında oturan birini görüp aracına alıyorsun. Vardığı yere inerken adam sana teşekkür etmeden gitti, 'vay ahmak, vay nankör' dersin. Oruç tutmayan da nankördür. Göz, nefes gibi sermayeler Allah'ındır. Oruç tutmayan yarın Mahkeme-i Kübra'da hesap verecek." dedi.

"Eskiden Ramazan'ı köyde geçirirdik"

Salih Çay

Eskiden imkanların kıt olduğunu aktaran Salih Çay, "İnsan imanla yaşar. Ramazan olsun veya başka bir gün olsun ne zaman oldu mu insan imanla yaşar. İnsan imanla insan olur. Kürt, Arap, Çerkez olması fark etmez. İman olmadığında insanda hayat olmaz. Eskiden Ramazan'ı köyde geçirirdik. Hiçbir şey yoktu; su, kazan, elektrik yoktu. Perişandık, çamur içerisindeydik. Yol, köprü yoktu." diye konuştu.

"Eskiden Ramazan daha iyiydi"

Mustafa Madak

Eskiden Ramazan'da komşuluğun gözetildiğini söyleyen Mustafa Madak, "Şu an iyi geçiyor, çok şükür. Ne acıkıyorum ne de susuyorum. Eskiden Ramazan daha iyiydi, merhamet vardı. Misafir vardı, evlere davet ediliyordu. Şimdi ise kimse birine bir lokma ekmek vermez. Komşu komşuya bakmıyor. Şimdi zor, eskiden çok iyiydi. Bu zaman iyi değil." ifadelerini kullandı.

"Şimdiki insanlarda hiç şükür yok"

Kasım Aslan

Kasım Aslan da "Eskiden o dönem fakirlikti, ekmek bulamıyorlardı. Şimdi 10 çeşit yemek yiyorlar ama şükür yok. Şimdiki insanlarda hiç şükür yok." diye konuştu.

"Otu hamura katıp yiyorlarmış"

Şıho Tatar

Ramazan'da eskiden kıtlığın olduğunu dile getiren Şıho Tatar, "Eskiden de şimdi de Ramazan güzel. Şükür Elhamdülillah mukabeleler okunuyor. Şimdiki zamanda millet geçimde daha iyi. Eskiden geçim sıkıntıları vardı. Babam anlatıyor, 1942'lerde ekmek bulamıyorlardı, kıtlık varmış. Otu hamura katıp yiyorlarmış. Elhamdülillah şimdi nimeti verene çok şükür. Şimdi çok güzel, o zamana göre güllük gülistanlık." şeklinde konuştu.

Şanlıurfalı biri ise, "Eskiden hem sıcaktı hem de hoştu. Şimdi camiler dolmuyor. Eskiden hiç zorluk yoktu. Susuz oluyorduk, Ulu Camii'nde mukabeleyi bekliyorduk." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir