• DOLAR 32.22
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2412.13
  • ...
Nasır Kenani: İran, UAEK ile tam işbirliği içerisindedir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer programı konusunda müzakerelere bağlı olduğunu vurguladı ve ABD'yi kastederek "karşı tarafın iradesi varsa bugüne kadar yapılan müzakereler tamamlanabilir" dedi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Kenani, İran'ın baş müzakerecisi Ali Bakıri Kani ile Avrupa Müzakere Koordinatörü Enrique Mora arasında cuma günü Doha'da yapılan görüşmelerde, Gazze, bölgesel gelişmeler ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin ele alındığını açıkladı.

ABD'nin, Tahran'ı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile iş birliği yapmamakla suçlamasını yorumlayan Kenani, "nükleer anlaşmayı ihlal etmesi nedeniyle ABD'nin İran'ın nükleer programı hakkında konuşma yetkisine sahip olmadığını" söyledi.

Ülkesinin UAEK ile mutabakatlar çerçevesinde hareket ettiğini "bazı belirsizlik ve muğlaklıkların giderilmesi için UAEK ile tam bir iş birliği sergilediğini" sözlerine ekleyen Kenani "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın bir eki olan güvence anlaşması kapsamındaki hak ve görevler çerçevesinde barışçıl nükleer programa devam edeceklerini" kaydetti.

Nisan 2021'de İran ile "4+1" grubu (Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve Almanya) arasında ve dolaylı olarak Tahran ile Washington arasında Viyana'da anlaşmayı canlandırmak için yapılan 8 görüşme ile Doha'daki bir diğer tur sonuçsuz kalmıştı. Nükleer anlaşma, Eylül 2022'den bu yana askıya alınmış durumda. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir