• DOLAR 32.496
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2441.919
  • ...
Cia: israil kimyasal silah deposu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Küresel güçler, Suriye’de karanlık ellerin sahneye sürdüğü kimyasal silahların paylaşım kavgasına kilitlenmişken, israil`in onlarca yıldır kimyasal ve biyolojik silah stokladığı ortaya çıktı.

Amerika’nın etkin dış politika dergisi Foreign Policy, israil’in kimyasal ve biyolojik silah ürettiğini yazdı. CIA belgelerine dayanan habere göre, Amerikan keşif uyduları, 1982’de israil’in Negef Çölü’nde işlettiği sinir gazı üretim ve depolama tesisini ortaya çıkardı.

CIA raporu, israil’in Arap ülkelerinden gelebilecek muhtemel bir saldırıya karşı 1960 ile 1970 yılları arasında nükleer stok geliştirdiğine dair hemen hemen hiçbir şüpheye yer bırakmıyor.

CIA belgesi, israil’in ölümcül kimyasal silahlar üretip üretmediğini kesin olarak teyit edemese de kalıcı ve kalıcı olmayan sinir ajanları üretebileceğine dair pek çok işaret ortaya koyuyor.

1976 yılı Haziranı’nda Negef çölünde düzenlenen operasyonun gerçekte bir kimyasal deney olabileceği yönünde güçlü deliller ortaya koyduğu belirtiliyor.

Silah uzmanları, israil’in kimyasal ve biyolojik silahlardan oluşan geniş bir cephaneliğe sahip olduğunu iddia ediyor. Uzmanlar, özellikle, Tel Aviv’e 20 kilometre mesafedeki Ness Ziona’da bulunan israil Biyolojik Araştırma Enstitüsü (IBBR) ne dikkat çekerek, Savunma Bakanlığı’na bağlı yüksek donanımlı merkezin, gerçekte kimyasal ve biyolojik silahların üretildiği bir askeri üs olabileceğini iddia ediyor.

Bu iddialara delil olarak da, merkezde meydana geldiği iddia edilen kazalar gösteriliyor. israil’in geliştirdiği iddia edilen kimyasal ve nükleer silahlar konusunda bugüne kadar gün ışığına kavuşan tatmin edici çok fazla delil yok. Bu duruma rağmen, yeni bulunan CIA notları kendi alanında en güçlü içeriği ortaya koyuyor.

Kimyasal silahlar konvansiyonu 1993 yılında 187 devletin ortak kararıyla, kimyasal silahların kullanımı, geliştirilmesi, üretimi, edinilmesi, saklanması, stoklanması ve transferi yasaklamıştı.
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir