• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Erdoğan, Ukrayna lideri Zelenski ile ortak basın toplantısında konuşuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile ortak basın toplantısında konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Sayın Zelenski'yi yeniden misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliğine yönelik desteğimizi vurguladım. Savaşın başta Ukrayna olmak üzere menfi yansımaları artıyor.

"BARIŞ ZİRVESİ İÇİN EV SAHİPLİĞİNE HAZIRIZ"

Maalesef barışın tesisi için Mart 2022'de İstanbul'da kurduğumuz müzakere masasının yanından geçebilecek nitelikte diplomatik bir adım atılamadı.

Rusya'nın da bulunacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırız.

"KÜRESEL BİR GIDA KRİZİNİN ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLDU"

Karadeniz girişimi 33 milyon tona yakın tahılın ihtiyaç sahiplerine ulaşmasına imkan vererek küresel bir gıda krizinin önüne geçmişti. Taraflar arasında yeni bir mutabakat sağlanması için daha önce olduğu gibi elimizden gelen desteği vermeye hazırız.

Ukrayna'nın ekonomik açıdan ayakları üzerinde duran bir konuma gelmesi büyük önem taşıyor.

Savaşa rağmen ikili ticaretimizin istikrarlı bir seyir izlemesinden memnuniyet duyuyoruz. 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için gayretlerimizi artırma konusunda mutabık kaldık.

Pek çok firmamız savaşın getirdiği riskleri göğüsleyerek arazideki çalışmalarına devam etti, devam ediyor. Ukrayna'nın yeniden imar edilmesi için desteğimizi devam ettireceğiz. 

ZELENSKİ: TÜRKİYE SAYESİNDE CİDDİ İNSANİ SONUÇLAR ELDE ETTİK

Zelenski'nin açıklamalarından satır başları şöyle;

Sayın Cumhurbaşkanı ve Türk halkına Ukrayna'nın bağımsızlığına desteğiniz için teşekkür ederim.

Her zamanki gibi çok samimi bir müzakere gerçekleştirdik. Bir an önce topraklarımıza adil bir barış getirmek istiyoruz.

Türkiye'nin çabaları sayesinde ciddi insani sonuçlar elde ettik.

"UKRAYNA İÇİN ACİL BİR BARIŞ"

Kırım Tatarları başta olmak üzere ilgili liste ilettim. Bu insanlar işgal altında olan Ukrayna topraklarında bulunuyor. Bugün barış planımıza dikkat çektik. Özellikle liderler düzeyindeki küresel zirve hazırlıklarıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı'na bilgi verdim.

Adil bir barış elde etmek istiyoruz. Ukrayna için acil bir barış. Ben savunma sanayi şirketleriyle bugün bir araya geldim.

"BİZİM TİCARETİMİZİ KOLAYLAŞTIRACAK"

Savunma sanayi şirketleriyle görüşmekten memnuniyet duydum. Ekonomik iş birliğimiz açısından bu konuları çözmeye hazırız. Bugün burada bir anlaşma imzaladık. Bizim ticaretimizi kolaylaştıracak.

'RAMAZAN' MESAJI

Karadeniz bölgesi de çok önemli. Çok fazla gemi oradan geçti. Şimdiden 30 milyon tondan fazla tahıl o koridordan geçti. Ramazan ayı arifesinde herkese bir sakinlik dilemek istiyorum. Mübarek Ramazan ayı sırasında barışın biraz daha bize yakın olmasını diliyorum.

SORU CEVAP

ZELENSKİ: Savaşın bitmesi için sunulan her teklif belli bir formüle dayanıyor. Biz kendi toprağımızı savunuyoruz. Bizim dile getirdiğimiz öneriler pratik sonuçlara dayanıyor. Maalesef uzun ve zor bir yol. Liderler zirvesinde gıda güvenliği görüşülecek. Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeler tahıl koridorunun çalışmasını istiyor. Tüm limanlarımızın çalışmasını istiyor. Odessa'daki büyük limanların yanı sıra biz bu liman sayısını artırmak istiyoruz.

ERDOĞAN: Rusya'nın Türkiye'nin duruşuna saygı duyacağına inanıyoruz. Bu olmazsa böyle bir barışı tesis etmek de mümkün olmayacaktır. Bu barış olmazsa da en azından Türkiye olarak görevimizi yapmış olacağız.

ZELENSKİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hep savundu. Hiçbir zaman fikrini değiştirmediği için kendisine minnettarım. Kırım Tatarlarının çoğu esarette. Hiçbir liderin Kırım Tatarlarını geri getirebileceğini düşünmüyorum. Bugün bir liste getirdim ve kendisine ilettim. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanına inanıyorum. Kendisi bunu yapabilir.

ERDOĞAN: 3 başlık önemli. Gıda güvenli, esir takası ve seyrüsefer. Başkan'la bu konularda aynı düşündeyiz. Adımlar atmamız lazım. Ümitsiz değiliz. Bu salon çok şeylere şahit oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir