• DOLAR 32.409
  • EURO 34.667
  • ALTIN 2393.53
  • ...
İşgalcilerden skandal bir adım daha! BM resmen ilan etti: Savaş suçu...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk, BM İnsan Hakları Konseyi'ne, siyonist rejimin işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşimlerine ilişkin sunduğu rapor hakkında yazılı açıklama yaptı.

Volker Türk, 1 Kasım 2022-31 Ekim 2023 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan rapora göre, Batı Şeria'daki mevcut siyonist rejim işgalinin bu süreçte önemli ölçüde genişlediğini vurgulayarak, aynı dönemde Batı Şeria'daki işgal edilmiş alanda yaklaşık 24 bin 300 konut inşa edildiğini, bu sayının 2017'de buna ilişkin gözlemlerinin başlamasından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE SAVAŞ SUÇU

Batı Şeria'da yerleşim yerlerinin kurulması ve genişletilmesinin "İsrail'in kendi sivil nüfusunu işgal ettiği topraklara taşıması" anlamına geldiğini aktaran Türk, bunun uluslararası hukuka göre "savaş suçu" teşkil ettiğini kaydetti.

Türk, yasa dışı yerleşimlerin kurulması ve genişlemesinin, Filistinlilerin işgalciler ve siyonist rejimin şiddetine maruz kalmasının yanı sıra zorla tahliyeler, evlerin yıkılması ve Filistinlilere yönelik hareket kısıtlamaları yoluyla yerinden edilmesiyle eş zamanlı olarak gerçekleştiğini aktardı.

Batı Şeria'da halihazırda bir kriz yaşandığının altını çizen Türk, "Yerleşimci şiddeti ve yerleşimle ilgili ihlaller şok edici yeni seviyelere ulaştı. Bu durum, bağımsız olarak varlığını sürdürebilen bir Filistin devleti kurmanın pratik olasılığını ortadan kaldırma riski taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, siyonist rejim işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 3 bin 500 yeni yasa dışı konutun inşasına olanak sağlayan planına tepki gösterildi.

Açıklamada, Fransa'nın, siyonist rejimin söz konusu planı kabul etmesini kınadığı ve siyonist rejimi yasa dışı olan bu karardan vazgeçmeye çağırdığı belirtildi.

Siyonist rejimin işgal altındaki Batı Şeria'da gerilimin yüksek olduğu bir ortamda bu kararı almasının "sorumsuzca" olarak değerlendirildiği aktarılan açıklamada, siyonit rejimin Filistin topraklarını sömürgeleştirerek uluslararası hukuku açık şekilde ihlal ettiği ve buna son vermesi gerektiği kaydedildi.

BELÇİKA

Belçika Dışişleri Bakanlığı, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, siyonist rejimi söz konusu karardan geri adım atmaya çağırdı.

Paylaşımda, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi tarafından konuya dair dün yapılan açıklamaya işaret edilerek, "Belçika, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’da yasa dışı yerleşimleri daha da genişletme planlarını kınıyor." ifadesi kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Siyonist rejim, 6 Mart'ta, Batı Şeria'da yaklaşık 3 bin 500 konut inşa edilmesine yönelik planı onaylamıştı.

AB Dış İlişkiler Servisinden dün yapılan açıklamada, siyonist rejimin söz konusu planı kınanarak, "yasa dışı yerleşim yerlerinin iki devletli çözümü tehdit ettiği için barışın önünde engel teşkil ettiği" bildirilmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir